România va contribui cu 22 de miliarde de dolari americani la creşterea sectorului construcţiilor în următorii 10 ani, a patra cea mai mare contribuţie din Europa Centrală şi de Est, după cea a Rusiei, Turciei şi Poloniei, însă va avea o contribuţie mai mare la creşterea globală decât cea a Cehiei, Bulgariei, Ucrainei şi a Ungariei, se arata intr-un comunicat remis HotNews de catre biroul local al PricewaterhouseCoopers (PwC).

Europa Centrală şi de Est va fi a doua cea mai dinamică piaţă emergentă pentru sectorul construcţiilor în perioada 2010-2015, având o rată anuală de creştere de 7,9%, întrecută doar de Asia de Est, cu 8,3%, se mai arata in comunicatul care citeaza un raport al Global Construction Perspectives şi Oxford Economics.

Potrivit documentului, creşterea economiilor importante din Asia, precum şi revirimentul pieţei americane vor constitui factorii principali ai creşterii în sectorul construcţiilor la nivel global în următorii 10 ani.

Sectorul construcţiilor la nivel global va creşte cu 67% în următorul deceniu, de la o valoare de 7.200 de miliarde de dolari americani în prezent, la 12.000 de miliarde de dolari în 2020.

China, Statele Unite şi India vor genera mai mult de jumătate din creşterea totală de 4.800 de miliarde de dolari.

„Sectorul construcţiilor nu a înregistrat niciodată o astfel de creştere rapidă, peste ritmul de creştere al Produsului Intern Brut global, creştere alimentată de superputerile economice emergente precum China şi India, dar şi de revirimentul construcţiilor pe piaţa americană”, a declarat Graham Robinson, Director Global Construction Perspectives, unul dintre autorii raportului.

Raportul Global Construction 2020, sponsorizat de firma globală de servicii de consultanţă PwC, unul dintre cele mai importante studii la nivel global care urmăreşte sectorul construcţiilor, anticipează că acest sector va creşte de la valoarea totală de 7200 de miliarde de dolari americani cât generează în prezent, la 12.000 de miliarde de dolari până în 2020, ceea ce înseamnă o creştere de 67%.

Raportul arată că în următorul deceniu, sectorul construcţiilor va genera cheltuieli de 97.700 de miliarde de dolari americani.

Creşterea acestui sector în China, India şi Statele Unite va genera mai mult de jumătate din creşterea globală anticipată de 4800 de miliarde de dolari anual de până în 2020.

China şi India vor fi cele mai dinamice pieţe emergente, luând în calcul populaţiile în creştere, urbanizarea rapidă, şi creşterea economică puternică, toţi aceşti factori fiind stimulenţi pentru sectorul construcţiilor.

Piaţa chineză, stimulată de cheltuielile guvernamentale anti-ciclice, a depăşit piaţa americană în 2010, devenind cea mai mare piaţă de construcţii din lume.

Piaţa chineză a construcţiilor se va dubla în următorul deceniu, până la o valoare anuală de 2500 de miliarde de dolari în 2020, sau 21% din sectorul global al construcţiilor.

Raportul preconizează că India va depăşi Japonia pentru a deveni cea de-a treia cea mai mare piaţă a construcţiilor până în 2018.

Statele Unite vor înregistra o creştere ciclică în sectorul construcţiilor, ceea ce va duce la un ritm de creştere de două cifre anual pe termen scurt atât pentru sectorul rezidenţial, cât şi pentru cel nerezidenţial. Şapte pieţe – China, Statele Unite, India, Indonezia, Canada, Australia şi Rusia, vor genera două treimi din creşterea sectorului construcţiilor la nivel global până în 2020.

„Companiile trebuie să decidă cum îşi utilizează talentele şi să dezvolte cele mai bune alianţe pentru a beneficia de excelentele oportunităţi de creştere din sectorul construcţiilor”, a declarat Brian Arnold, Partener, Consultanţă Fiscală, PwC România.