Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, a declarat, vineri, la Paris, ca a sosit "timpul schimbarii" conducerii Fondului Monetar cu un director general non-european. Guria, originar din Mexic, este unul dintre posibilii succesori ai lui DSK, favorita fiind, potrivit presei internationale, Christine Lagarde, ministrul francez al Finantelor.

"Europa nu este abonata la postul de director general al FMI. Insa in situatia actuala de criza a datoriilor in zona euro, o situatie care reprezinta un subiect important pentru FMI, exista motive intemeiate pentru a gasi un bun candidat european", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert.

Germania isi va sustine aceasta pozitie in discutiile cu partenerii internationali, a adaugat acesta, daca se va pune problema gasirii unui inlocuitor. Toti sefii de pana acum ai Fondului au fost europeni. Trei dintre cei noua directori generali ai FMI au fost francezi, doi au fost din Suedia si cate unul din Belgia, Olanda, Germania si Spania.