Noul sef al FMI ar trebui sa fie ales in functie de merit si nu de nationalitate, sustin ministrii de finante din Australia si Africa de Sud, intr-o declaratie comuna, relateaza Reuters.

Secretarul Trezoreriei Australiei, Wayne Swan, si ministrul sud-african al Finantelor, Pravin Gordhan, copresedinti ai comitetului G20 pentru reforma FMI au declarat ca acordul ca directorul general al Fondului sa fie european este depasit, facand referire la un acord G20 adoptat in 2009, care prevede un proces de selectie deschis pentru seful FMI.

"Criza financiara mondiala a demonstrat ca lumea are nevoie de un FMI puternic si un director general puternic. Pentru prea mult timp, legitimitatea FMI a fost subminata de catre o conventie de numire a conducerii de varf pe baza nationalitatii lor. Pentru a mentine increderea, credibilitatea si legitimitatea in ochii partilor interesate, trebuie sa existe un proces de selectie deschis si transparent, care sa rezulte in angajarea celei mai competente persoane ca director general, indiferent de nationalitate", sustin ministrii.

Institutiile financiare infiintate in 1944 in urma conferintei de la Bretton Woods au operat timp de mai mult de 60 de ani in conformitate cu o traditie neoficiali, dar rigida, care impune ca seful FMI sa fie un european, iar presedintele Bancii Mondiale un american.

"Traditia de a numi automat un european in aceasta functie este demult depasita, tinand cont de inclinarea balantei puterii in economia globala catre economiile emergente, in special cele din Asia. Cel mai bun candidat ar putea sa vina din Europa, insa consider ca este important ca selectia sa nu fie limitata la o tara sau un continent. Voi incerca, alaturi de colegii mei, sa ma asigur ca numirea in aceasta institutie globala de foarte mare importanta se va baza pe merite", a spus ministrul australian.