"Evenimetele recente din Europa ce au declansat deprecierea valutei si au zdruncinat pietele financiare arata ca investitorii se pregatesc pentru un adevarat dezastru in zona Euro. In momente de panica si pesimism, cotatiile instrumentelor financiare depasesc gravitatea situatiei", se arata intr-o analiza facuta de Admiral Markets, care enumera cele mai importante consecinte ale crizei datoriilor guvernamentale anticipate de investitori.

  • Grecia intra in incapacitate de plata (default): majoritatea bancilor vor intra in insolventa si vor fi nationalizate, se va reveni la o moneda proprie ce se va deprecia peste 50% datorita datoriilor denominate in euro. In functie de haosul din Grecia, Portugalia va decide daca va urma aceeasi cale, cea mai probabila. Irlanda este intr-o situatie delicata, ECB nu doreste sa salveze bancile, dar nici nu le poate lasa sa se prabuseasca, pentru ca ar afecta tot sistemul bancar European.  In final, Irlanda va adopta strategia Islandei si se va detasa de sistemul bancar.
  • Zona Euro poate suporta salvarea unor tari mici, dar Spania este prea mare pentru a pica. Bancile au ascuns problemele in trecut, iar declinul continuu al pietei imobiliare va aduce falimentul sistemului bancar. Somajul ajuns la 20%  va continua sa creasca, cetatenii se vor revolta impotriva masurilor de austeritate si impotriva guvernului, costurile de finantare cresc si criza din regiune devine una globala: bursele si euro incep declinul vertical.
  • Banca Centrala Europeana intra in insolventa datorita expunerii ridicate pe datoriile guvernamentale si ale sistemului bancar din Grecia, Irlanda, Portugalia, etc. Marile guverne Europene –Germania si Franta-  decid daca vor recapitaliza BCE sau vor permite printarea de moneda pentru a se salva, chiar daca este oarecum ilegal. O parte din bancile acestor state vor inregistra pierderi si vor fi nationalizate. Cetatenii germane, francezi sau olandezi  vor trebui convinsi sa imparta din durerea grecilor, irlandezilor, portughezilor…
  • Institutiile europene vor inregistra pierderi de sute de miliarde de dolari din datoriile statelor membre. Posesorii de bonduri nu vor putea fi platiti datorita exploziei dobanzilor (acum 17% in Grecia, 10% in Portugalia, Irlanda si peste 5% in Spania) si se vor adresa justitiei sau vor incerca sa-si faca singuri dreptate, pentru ca nimeni nu-i va asculta. Revoltele vor impanzi regiunea si  Uniunea Europeana  risca dezmembrarea.
  • Se vor adopta masuri drastice de austeritate ce vor fi vehement contestate de populatie, va fi un adevarat carnagiu in pietele financiare, o goana nebuna dupa lichiditate din care scapa cine poate. Societatea isi pierde increderea in propria moneda si o abandoneaza, preturile cresc si economiile se evapora. Pe scurt, asistam la cel mai mare bubble din istorie: cel al datoriilor guvernamentale. Ceea ce s-a intamplat cu dolarul in ultimele 12 luni, se va repeta cu Euro acum. Oricum, suntem intr-o perioada in care banii de hartie incep sa valoreze tot mai putin, iar sistemul monetar isi pierde din credibilitate. Vestea proasta este ca suntem doar la inceput. O replica a marii recesiuni din 2008 se apropie, dar cat de puternica va fi, vom vedea.