Zona Euro va acorda un nou imprumut Greciei, pentru a o ajuta sa iasa din criza, la care bancile private vor contribui pe baza de voluntariat, a anuntat vineri seful Eurogrup, Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

In urma noilor masuri de economii bugetare si de privatizari anuntate de guvernul grec, "ma astept ca Eurogrup (forumul ministrilor de Finante din Zona Euro) sa accepte sa acorde o finantare suplimentara Greciei, in schimbul unor conditiil stricte", a afirmat el.

Juncker a facut aceste declaratii dupa o intrevedere cu premierul grec George Papandreou.

El nu a oferit detalii legate de marimea noilor credite care vor fi acordate Greciei de Zona Euro si fara indoiala si de Fondul Monetar International, care se vor adauga celor 110 miliarde de euro promisi in 2010.

Dar cifra de 60 de miliarde de euro a fost evocata in mai multe randuri.

Juncker a anuntat de asemenea ca printre conditiile pentru acordarea acestor noi imprumuturi figureaza in principal o participare la efort a bancilor private care detin datoria publica greceasca. Participare care se va negocia dar se va face pe o baza de voluntariat.

Conditiile fixate "includ o implicare a sectorului privat pe o baza voluntara si aceasta implicare a sectorului privat va trebui negociata cu creditorii privati" ai Greciei, a spus el.

Aceasta conditie a fost pusa in special de Germania, in ciuda puternicelor reticente ale Bancii Centrale Europene, care se teme ca ar putea speria pietele financiare si provoca o criza de neincredere.

Juncker nu a precizat ce forma ar putea lua aceasta participare. Dar, potrivit unor surse diplomatice, optiunea cea mai probabila ar fi aceea de a cere bancilor sa-si reinnoiasca liniile de credit acordate Greciei, un mecanism denumit "rollover".

In paralel, Uniunea Europeana si FMI au anuntat ca au dat unda verde conditionala pentru acordarea, la finele lui iunie, a unei noi transe de imprumut din anvelopa europeana de 110 miliarde de euro. Aceasta transa are o valoare de 12 miliarde de euro.