Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Cristian Popa, BNR: Reducerea TVA la alimente ar avea un impact modest, intrebarea este daca ne putem permite

Reducerea Taxei pe Valoare Adaugata la alimente ar avea un impact modest asupra ratei inflatiei, chiar daca aceste produse detin o cota importanta in cosul de consum. Declaratia a fost facuta de viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, care a precizat ca masura nu pare sustenabila din punct de vedere fiscal, cel putin pe termen scurt. "Exista intrebarea daca reducerea TVA la alimente s-ar transpune intr-o reducere de pret sau producatorii isi vor mari rata de profit. Personal nu stiu sa raspund", a declarat Popa. In octombrie anul trecut, plenul Camerei Deputatilor a adoptat cu unanimitate un proiect de lege initiat de parlamentari PSD, PC si PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza. Proiectul a fost trimis spre promulgare presedintelui Traian Basescu, care a retrimis legea la reexaminare.

Lohn-ul se muta din China inapoi in Europa de Est. Care sunt atu-urile si lipsurile Romaniei

Productia de imbracaminte in China nu mai este profitabila pentru marile companii de moda din Spania din cauza majorarii costurilor. In ultima perioada, companiile s-au orientat catre Maroc, Tunisia, Turcia, Romania si Ungaria, potrivit presei iberice. Tendinta este confirmata si de presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare, Maria Grapini. Aceasta a declarat pentru HotNews.ro ca, de la inceputul anului, multe companii straine s-au aratat interesate sa isi mute productia in Romania. Unul dintre motive il reprezinta faptul ca marile companii de moda fac in prezent 5 - 6 colectii pe an, fata de 2 in trecut, si trebuie ca produsele sa ajunga foarte rapid in magazine. "Costurile din China, chiar si majorate, nu le-au ajuns pe cele din Europa. Companiile au preferat sa se intoarca insa pentru ca astfel viteza de punere pe raft e mai mare", a explicat presedintele Federatiei. In aceste conditii, companiile de moda isi indreapta atentia catre tarile din sud-estul Europei, in special Turcia, Romania si Ungaria, in vreme ce Peru redevine un important centru in productia de bumbac si lana. Avantajele oferite de Romania sunt "lucrul bine facut", viteza cu care marfa poate ajunge pe piata si salariile mai mici decat in restul Europei. In cazul ultimului punct, Maria Grapini este de parere ca poate sa apara concurenta cu Ucraina sau Moldova.

Ford muta productia Transit Connect din Romania in Spania. La Craiova va fi produs B-Max si un alt model de clasa B

Ford isi reorganizeaza fabricile din Europa si muta productia Transit Connect din Romania in Spania. Anuntul a fost facut de seful Companiei Nationale de Vanzari a Ford in Romania, Henrik Nenzen. Planurile pentru Craiova s-au schimbat putin, spune acesta, confirmand astfel oficial, pentru prima data, ca in Romania va fi produs B-Max. Pe langa acesta, care va fi prezentat in versiunea de serie in septembrie, la Salonul Auto de la Frankfurt, va urma sa intre in fabricatie la Craiova si un alt model de clasa mica. Oficialul nu a precizat data exacta cand Ford Transit Connect va fi mutat in uzina din Valencia. Ford negociaza in acest moment cu Guvernul modificarea contractului de privatizare a Automobile Craiova pentru a respecta noile planuri ale companiei. Oficialii Ford sustin in continuare ca valoarea investiilor totale pentru Craiova se va ridica la 675 de milioane de euro, iar capacitatea de productie instalata va fi 300.000 de unitati/an.

Barack Obama: O noua criza financiara ar putea izbucni daca plafonul maxim al datoriei SUA nu va fi majorat

Presedintele american Barack Obama a avertizat ca o noua criza financiara globala ar putea izbucni in cazul in care Congresul Statelor Unite nu va majora nivelul maxim al datoriei publice. In cadrul unui interviu acordat NBC, Obama a declarat ca ii crede pe liderii republicani care au spus ca vor sa evite o astfel de situatie si se asteapta la un acord pentru majorarea substantiala plafonului maxim al datoriei. Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maxima a indatorarii, de aproape 15.000 de miliarde de dolari. Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care ii permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor. Cu toate acestea, tensiunile politice impiedica atingerea unui acord.​