Fitch avertizeaza ca ar putea modifica ratingurile Greciei si SUA
Ministrii de finante din zona euro incearca sa ajunga la un consens privind al doilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia, la care sa participe si creditorii privati ai statului elen.
"Fitch va considera un schimb al datoriei sau o rostogolire voluntara drept o intrare in incapacitate de plata si, implicit, va reduce corespunzator ratingul Greciei", a declarat Andrew Colquhoun, analist in cadrul agentiei de evaluare financiara.
El a adaugat ca Fitch vede un risc de intrare in incapacitate de plata si in Statele Unite, iar ratingul obligatiunilor SUA ar putea avea de suferit daca plafonul de indatorare al tarii nu va fi majorat pana in data de 2 august.
Agentia a avertizat saptamana trecuta ca ar putea retrograda ratingul "AAA" al Statelor Unite in categoria "default restrictionat", daca guvernul nu isi va onora obligatiile financiare legate de maturitatea unor titluri de Trezorerie la 15 august.
Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maxima a indatorarii, de 14.294 miliarde de dolari. Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.
Presedintele american Barack Obama a avertizat marti ca o noua criza financiara globala ar putea izbucni in cazul in care Congresul SUA nu va majora nivelul maxim al datoriei publice. In cadrul unui interviu acordat NBC, Obama a declarat ca ii crede pe liderii republicani care au spus ca vor sa evite o astfel de situatie si se asteapta la un acord pentru majorarea substantiala a plafonului maxim al datoriei.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
'Prima acţiune de salvare a Greciei a fost derulată de ţările din zona euro şi nu văd niciun motiv pentru care Marea Britanie să fie implicată în mecanismele financiare europene sau oricare altele pentru o nouă salvare a Greciei', a explicat el.
Cameron a precizat că va da clar de înţeles poziţia sa privind contribuţia la o nouă salvare a Greciei, la următoarea reuniune a şefilor de Guvern din Uniunea Europeană, care se va axa cu siguranţă pe criza din această ţară mediteraneană.
'Sub nicio formă nu cred că va trebui să contribuim la o nouă salvare şi voi lupta cu toate forţele mele pentru a apăra această poziţie în Consiliul European, săptămâna aceasta', a spus premierul britanic.
Responsabilii cu finanţele din cele 27 de state membre au condiţionat o nouă salvare a Greciei de măsuri de austeritate cifrate la 28 miliarde euro, care includ o creştere a presiunii fiscale şi masive tăieri ale cheltuielilor publice.
Dar guvernul socialist Papandreu pare incapabil sa aplice astfel de masuri.
Ultimele locuri, adica cele mai sigure, sunt ocupate in totalitate de state europene nordice+Austria si Elvetia, la care se adauga Australia, NZ si Canada.
In clasament sunt cuprinse 177 de state ale lumii, clasificate dupa 12 criterii, de la presiunea demografica la marimea armatei sau politiei, trecand prin analize economice si statul de drept.
Romania se situeaza pe locul 126, cu o pozitie mai buna ca in 2010, in prima treime a clasamentului, intre tarile cu risc moderat de faliment, alaturi de Bulgaria, Croatia, Kuweit sau Emiratele Arabe.
Cum datele din 2011 sunt net mai bune decat cele din 2010, e probabil ca in viitorul clasament din vara lui 2012 Romania va urca si mai mult.
Republica Moldova a urcat si ea 8 locuri in clasament, pana pe 66, alaturi de China, Azerbaidjan sau Indonezia, dar ramane tara europeana cea mai riscanta pt investitori. La fel ca pt Romania, pozitia ei se va imbunatati in viitorul clasament, ca urmare a evolutiilor politice de la Chisinau si cresterii PIB-ului (spre 7% in 2011).
Vecinii nostri se situeaza pe urmatoarele pozitii:
-Ungaria pe 142 (ceva mai bine decat Romania, dar nu cu mult, Grecia e pe 143!)
-Bulgaria pe 130 (pe langa Romania)
-Serbia pe 97 (tara in categoria cu avertisment de faliment)
-Ucraina pe 110 (alaturi de Libia, intr-o clasa mai slaba decat Romania)
Dintre statele UE cel mai bine sta Finlanda, locul 1, considerata cel mai stabil stat din lume !
ps: publicati, sau cenzuraţi?