





Semiluna sub asediu. Turcia, confruntata cu riscul unui deficit de cont curent imens
Cresterii triumfale de 11% ii este contrapusa o devalorizare cu acelasi procent a monedei nationale. Aici apare prima ruptura care ar trebui sa ridice primele semne de intrebare. Care poate fi justificarea pentru o asemenea divergenta? Ei bine, totul tine de dezechilibrele majore care incep sa se manifeste in sanul economiei turcesti. Pe la inceputul anului va spuneam ca "principalele provocari ale tarii pentru anul in curs sunt temperarea creditarii si mentinerea la un nivel sustenabil a cresterii economice". 11%, cu siguranta nu este un nivel sustenabil mai ales daca tinem cont de faptul ca mare parte a acestei cresteri este cauzata de consumul in crestere. Desigur, consumul in sine nu este un factor negativ, dar cand acesta ajunge sa antreneze cresterea abrupta a importurilor dezechilibrele incep sa se observe cu ochiul liber.
Probabil principalul factor de risc este imensul deficit de cont curent care incepe sa puna presiune pe intreaga economie a Turciei. Nebunia consumului, alimentata de politica monetara a Bancii Centrale incepe sa-si arate roadele. Personal banuiesc un lucru cat se poate de pamantean: banca centrala a fost unul din jucatorii activi in campania electrorala, niveland traseul lui Erdogan. Aceasta sub falsa justificare de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii cu bani ieftini.
Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU