Dupa saptamani de impas, presedintele Barack Obama si liderii Congresului se intalnesc joi in incercarea de a ajunge la un acord privind bugetul SUA pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, scrie Reuters.

Reuniunea, care are loc la Casa Alba, urmeaza sa inceapa la ora 15:00 GMT si este prevazuta sa dureze aproximativ o ora. Principalele puncte nevralgice sunt ridicarea plafonului de indatorare, taxele pentru cei bogati si reducerea cheltuielilor sociale.

O mica echipa a Trezoreriei discuta optiuni pentru a preintampina intrarea SUA in incapacitate de plata in cazul in care Congresul va esua in ridicarea plafonului de indatorare pana in 2 august, surse apropiate situatiei au declarat pentru agentia Reuters.

Negocierile dure intre democratii presedintelui Obama si republicani, majoritari in Congres, au inceput in 5 mai. Cu republicanii care arata acum mai multa flexibilitate privind impozitele, democratii spun ca Obama va incerca sa-i determine pe negociatori sa dubleze tinta de 4.000 de miliarde de dolari economii la buget in urmatorii 10 ani.

"Avem nevoie ca in urmatoarele doua saptamani sa obtinem un acord care va reduce deficitul si mentine viabilitatea financiara a guvernului SUA", a declarat Obama in urma cu doua zile, intr-o scurta interventie la Casa Alba.

"Daca nu se va ajunge la un acord privind majorarea plafonului datoriei de stat, s-ar putea declansa o noua recesiune economica", a avertizat miercuri presedintele Obama in prima sa intalnire cu utilizatorii Twitter.

In cazul in care alesii nu ajung la o intelgere privind cresterea plafonului de indatorare pana pe 2 august, Trezoreria a anuntat ca se va afla in incapacitate de plata dupa aceasta data, o perspectiva care ingrijoreaza profund organismele financiare de pe tot globul.

Agentia de rating Standard&Poor`s a anuntat ca va retrograda ratingul Statelor Unite de la "AAA"la cel mai redus nivel, "D".

Datoria publica a SUA se ridica acum la suma ametitoare de 14.000 de miliarde de dolari, cea mai mare din istoria mondiala.