Fitch Ratings a imbunatatit ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta ale oraselor Brasov si Oradea la "BBB-" de la "BB+", cu perspectiva stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare. Totodata, Fitch a revizuit in sens pozitiv si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta ale celor doua orase, de la "B" la "F3", si a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung in moneda locala la "BBB-", cu perspectiva stabila.

In acelasi timp, agentia a plasat sub revizuire cu implicatii pozitive ratingurile atribuite Capitalei, "BB plus" pentru datoriile pe termen lung in valuta, "BBB minus" datoriile pe termen lung in moneda locala si "B" pentru datoriile pe termen scurt in valuta.

Agentia arata ca ratingurile atribuite oraselor Bucuresti, Brasov si Oradea reflecta legaturile financiare si de guvernanta care exista intre autoritatile locale si stat. Sistemul bugetar puternic centralizat asigura sprijinul statului pentru comunitatile locale si controlul asupra pozitiei financiare a oraselor, dar actioneaza si ca un factor de constrangere pentru flexibilitatea bugetara a oraselor. Statul controleaza baza de impozitare a oraselor, nivelul taxelor si colectarea principalelor venituri precum si cheltuielile importante.

Actiunea vine dupa ce Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la "BB+" la "BBB-", agentia de evaluare financiara anuntand ca imbunatatirea reflecta progresul Romaniei in recuperarea efectelor crizei financiare. Calificativul pentru creditele pe termen lung in lei a fost revizuit in sens pozitiv, de la "BBB-" la "BBB", iar ratingul pentru credite pe termen scurt de la "B" la "F3".

Perspectiva asociata ratingurilor pe termen lung este stabila.

In urma acestei actiuni, ratingul Romaniei a revenit in categoria "investment grade", recomandata pentru investitii.¬