Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat vineri ca nu exclude ca inflatia sa scada in continuare, dupa nivelul de minus 0,3 inregistrat in luna iunie, astfel incat rata inflatiei sa fie sub 4% la inceputul lunii octombrie.

"Eu nu exclud ca la inceputul lui octombrie sa avem o inflatie chiar sub 4%. (...) S-ar ptuea ca in continuare legumele, fructele, cartofii, sa tot scada", a afirmat el, in cadrul dezbaterii intitulate "Din nou despre inflatie".

"Acesta este efectul unui an agricol bun", a adaugat guvernatorul.

Pe de alta parte, Mugur Isarescu a criticat dur politica bancilor comerciale de a tine un nivel foarte ridicat la nivelul creditelor in lei.

"Mai avem acum o problema, stau cu dobanzile de exemplu la ROBOR pe 12 luni cu mult deasupra noastra. Stau cu dobanzile la creditarea in lei cu mult peste dobanda noastra si apar prin presa si ne explica cu aer doct ca BNR nu stimuleaza creditul in lei", a spus el.

Mugur Isarescu a aratat ca exista doua motive pentru acest lucru: fie bancile nu au avut incredere "in trecerea acestui impas cu inflatia", fie "nu avem inca o piata care sa se lege foarte bine, se cam fragmenteaza intre dansii".

"Dobanzile sunt unde sunt dar lichiditatea e zonala, unii au prea multa, altii prea putina si banii nu circula foarte repede", a mentionat el, adaugand ca se asteapta ca "dobanzile la creditarea in lei atat pentru populatie cat si pentru firme sa scada inspre nivelul nostru, daca vor avea incredere".

Guvernatorul a respins criticile bancherilor, care spun ca BNR nu actioneaza pentru reducerea nivelului dobanzilor: "Ce poate face o banca centrala: fie reduce dobanda, si noi o avem cu mult sub ceea ce practica dansii, noi suntem la 6% ei sunt la 12%, fie le dam lichiditate". "Facem acest lucru (injectarea de lichiditati, n.r.), cu anumite riscuri", a comentat el.

Iata cele mai importante declaratii facute de Mugur Isarescu:

S-ar putea intampla ca in doua luni sa discutam in cu totul alti termeni (...) dupa ce ne-am smuls parul din cap ca avem inflatia cea mai ridicata

  • Ce o sa spunem atunci, ca s-a prabusit inflatia in Romania?
  • Singura lectie pe care o vom trage e ca preturile volatile de aia se numesc volatile, pentru ca sunt foarte volatile
  • Cativa analisti mai pesimisti vor spune ca BNR a fost ajutata de cartof. O sa acceptam acest lucru, pentru ca efectiv suntem ajutati de cartof

Despre cursul de schimb:

  • Nu se intampla cu leul nimic deosebit decat alte valute care au politici de flotare
  • Inclinatia de a spune ca cursul e influentat de banca centrala, ca a facut bine, ca nu a facut bine, e falsa
  • Bineinteles ca o banca centrala influenteaza cursul

Dialogul dintre Isarescu si un bancher comercial (Petre Tulin, Banca Feroviara)

  • Mugur Isarescu: Daca scade inflatia, voi reduceti dobanzile? Zi tu ceva, zi da sau nu
  • P. Tulin, cu jumatate de voce: Da...
  • Mugur Isarescu, razand, referindu-se la discursul lui Petre Tulin: El a fost angajat la BNR, acum e bancher comercial si ati vazut la ce viseaza un bancher comercial
  • Viseaza sa aiba depozite pe termen cat mai lung si sa dea credite pe termen scurt si la oameni seriosi
  • De regula, e exact de-a-ndoaselea
  • Deci nu reduci dobanzile ... Ne-ai dat o gramada de motive sa nu le reduci.

Vezi mai jos declaratiile guvernatorului Mugur Isarescu: