In 2010, cazusera la test doar 7 banci, ceea ce arata ca, teoretic, situatia bancilor europene nu s-a deteriorat foarte mult in ultimele 12 luni. Dintre bancile care nu au trecut testul, cinci sunt din Spania, doua din Grecia si una din Austria. Practic, bancile au avut de completat un formular de 10 pagini (vezi aici cum arata) iar analizele au inclus doua scenarii- unul de baza si altul mai dur. In scenariul de baza, cresterea economica din UE ar fi in 2011 de 1,7% si de 2% in 2012 iar somajul s-ar situa in 2011 de 9,5% si respectiv 9,1% in 2012. In scenariul mai dur, PIB-ul UE s-ar contracta cu 0,5% in 2011 si cu 0,2% in 2012, in timp ce somajul ar urca pana la 10,8% anul viitor.
Pe punctul de a nu reusi sa treaca testele au fost insa alte sapte banci spaniole, o banca din Cipru, doua din Germania, doua din Grecia, una din Italia, doua din Portugalia si una din Slovenia. Irlandezii nu au avut probleme, lucru anticipat de analisti.
Instituţiile financiare care au ratat testul sunt :
Spania: Caja Mediterraneo (CAM), CatalunyaCaixa, Unnim, CajaTres şi Banco Pastor.
Grecia: ATEBank şi EFG Eurobank
Austria: Österreichischen Volksbanken-AG (ÖVAG). Volksbanken a înregistrat o rată de adecvare a capitalului de 4,5%, sub 5% cât trebuia pentru a trece testele de stres, potrivit presei straine.
Autoritatea Bancara Europeana a anuntat ca bancile implicate in testele de stres si-au majorat capitalul cu 60 miliarde de euro in primele patru luni din 2011. Daca testele ar fi luat in calcul situatia financiara a bancilor la 31 decembrie, 20 de banci ar fi picat, avand impreuna nevoie de o majorare de capital de 26,8 miliarde de euro, sustine EBA.
Vezi integral rezultatele, pe fiecare banca in parte
Reamintesc ca in anii trecuti aceste teste au fost aspru criticate intrucat nu au reflectat situatia reala a sistemului financiar. In 2007 de pilda, un test facut de Banca Centrala Europeana in baza unui scenariu care presupunea prabusirea pietei imobiliare arata ca toate bancile ar putea absorbi un asemenea soc. In realitate, scenariul chiar s-a adeverit, iar bancile au fost nevoite (unele dintre ele) sa ia imprumut bani de la Stat pentru a nu se prabusi.
- ABE a recomandat bancilor nationale sa impuna restrictii bancilor insuficient capitalizate- interdictia acordarii dividendelor, reducerea indatorarii si majorari de capital
ABE a formulat prima recomandare oficiala prin care se sugereaza autoritatilor nationale de supraveghere sa impuna bancilor care inregistreaza un nivel al CT1R inferior pragului de 5 la suta adoptarea unor masuri prompte de restabilire a unui grad adecvat de capitalizare, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale, remis HotNews.ro.
ABE mentioneaza ca aceasta masura nu este suficienta pentru remedierea tuturor vulnerabilitatilor potentiale in contextul actual. Ca urmare, ABE a recomandat, de asemenea, autoritatilor nationale de supraveghere sa impuna adoptarea unor masuri specifice de consolidare a capitalizarii tuturor bancilor care inregistreaza un nivel al CT1R superior, dar apropiat, pragului de 5 la suta si detin expuneri substantiale fata de tari aflate in dificultate.
Aceste masuri ar urma sa cuprinda, dupa caz, restrictii privind acordarea dividendelor, reducerea indatorarii, majorari de capital prin emiterea de noi actiuni sau conversia unor instrumente calitativ inferioare in fonduri proprii de nivel 1.ABE va monitoriza procesul de implementare a acestor recomandari si va publica rapoarte in lunile februarie si iulie 2012.
Exercitiul de testare la stres la nivelul Uniunii Europene derulat in anul 2011, mai precizeaza comunicatul BNR, este caracterizat de un grad de transparenta fara precedent din perspectiva expunerilor bancilor si a structurii capitalului, pentru a permite investitorilor, analistilor si altor participanti pe pietele financiare sa isi formeze o opinie avizata asupra soliditatii sectorului bancar din Uniunea Europeana
Instituţiile financiare care au ratat testul sunt :
Spania: Caja Mediterraneo (CAM), CatalunyaCaixa, Unnim, CajaTres şi Banco Pastor.
Grecia: ATEBank şi EFG Eurobank
Austria: Österreichischen Volksbanken-AG (ÖVAG). Volksbanken a înregistrat o rată de adecvare a capitalului de 4,5%, sub 5% cât trebuia pentru a trece testele de stres, potrivit presei straine.
Pana ieri seara, pana la ora 23,00 articolul se incheia indecis, nu se specifica nici un nume de banca.
Asadar, dragos234 avea dreptate.
Judecand dupa numarul de postaci care au raspuns ca era scris si raspunsul intrebarii...tind sa cred ca a fost o mare eroare de sistem, la incarcarea pe unele calculatoare! Nu e prima data cand unii citesc ceva si altii nu vad scris nimic. Se aude Hotnwes sau iar va puneti pe cenzurat comentariile?!
ambele baci sunt active in Romania,prin ATE Bank si respectiv Bancpost.
Remember Banca Turco Romana ... chiar daca si-au revenit bancile din Turcia ni nu s-au ganit sa dea banii inapoi, ci s-au multumit cu tzeapa trasa si pa !
Oarece de ce nu am incredere in grecui, nici macar atunci cand aduc daruri ?
"Patria si Dreptul Meu!"
.
Daca te referi la cele care la 30 aprilie 2011 sunt intre 5-6% (16 la numar), ele sunt: Marfin, Norddeutsche, HSH Nordbank, Piraeus, TT Hellenic, Banco Populare (IT), Millennium, Espirito Santo (tare nume de banca portugheza), Nova Ljubljanska, plus 7 din Spania (de ce au astia astat de multe banci in general?).
La 31 decembrie la cele 20 de corijente s-ar mai fi adaugat 14 intre 5 si 6 %, asa ca bine ca unele au reusit sa stranga cu succes capital (cum ar fi toate cele 3 banci irlandeze "stresate") in 2011.
Greece: EFG Eurobank Ergasias, ATEbank
Spain: Banco Pastor, CaixaCatalunya, Caixa D'Estalvis Unio de Caixes de Manlleu, Banco Sabadell, Grupo Caja3
sursa: http://www.businessinsider.com/eu-banks-that-failed-todays-stress-tests-2011-7
daca o banca oarecare (comerciala) ar publica listele cu clientii ei care sunt in pragul falimentului insa au niste conditii de redresare in contracte, a doua zi ar fi data in judecata de toti acei clienti pentru ca le-a omorit afacerile sau macar pentru calomnie.
pentru regulatori bancile comerciale sunt clientii, portfololiul pe care ei trebuie sa il supravegheze si sa il insanatoseasca prin masuri corective, nu sa faca liste ca la clasa 1 cu repetenti si corijenti si dupa aia sa arunce o mana de tzarana peste mormant...
nu vad de ce nu se pastreaza confidentialitatea rezultatelor, cu atat mai mult cu cat bancile nu au avut nimic de spus in determinarea ipotezelor de "stres", pentru ca deh - regulatorul e regulator!..
Si cand ma gandesc ca acum 2-3 ani Isarescu era criticat pentru faptul ca mentine rezerva la un nivel mult prea mare comparativ cu alte tari din UE...
Apropos... nu am citit sau mi-a scapat... Dar nu intalnesc in articol si faptul ca din 8 banci respinse, 5 dintre ele sunt spaniole. Cate banci sunt, de exemplu in Germania si cate s-au prezentat la acest text? Si inca ceva ce mi se pare important de comentat. Cum stam la capitolul TRANSPARENTA? Stim foarte clar ca aceste datorii sunt doar niste fantezii precum si faptul ca matematica, ¡ya! nu mai este o stiinta exacta, ci doar o infinitate de solutii. :)