Moneda nationala a continuat sa se aprecieze in fata monedei unice europene, cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 4,2430 lei pentru un euro, cu 0,30% (1,30 bani) mai mic decat cel din ziua anterioara. Leul a castigat teren si in fata dolarului american si a francului elvetian.

Pe piata valutara, leul a avut o evolutie pozitiva in sedinta de marti, dinamica monedei nationale fiind in linie cu cea a monedelor regionale. Leul a inchis ziua la 4,25 unitati/euro, cu aproximativ 200 puncte mai apreciat.

Economistii ING Bank se asteapta ca leul sa inregistreze noi castiguri pe parcursul sedintei de miercuri, avand in vedere evolutia pozitiva a principalilor indici bursieri de pe parcursul noptii si a celor europeni ce au deschis sedinta pe teritoriul pozitiv.

Reprezentantii bancii mai arata ca misiunea FMI incepe miercuri a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si estimeaza ca rezultatul va fi pozitiv avand in vedere faptul ca deficitul bugetar inregistrat in primele cinci luni ale acestui an sugereaza ca executivul are un spatiu de manevra important pentru a atinge obiectivul (un deficit fiscal de 7,4 miliarde de lei in perioada ianuarie-mai, fata de tinta de 12,6 miliarde de lei pentru prima jumatate a anului).

"Datorita aceastei diferente semnificative, un rezultat pozitiv este probabil asteptat, asadar impactul asupra pietelor s-ar putea dovedi limitat", mai arata ei.

Leul s-a apreciat si in fata dolarului american, cursul BNR fiind de 2,9869 lei pentru un dolar, fata de 3,0012 lei/dolar cat a fost marti.

Comparativ cu sedinta anterioara, leul a castigat 2,59 bani in fata francului elvetian, ajungand la 3,6341 lei/franc, dupa ce in sedinta anterioara a fost cotat la nivelul de 3,6600 lei/franc. In acelasi timp, 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,7845 lei, dupa ce marti cursul bancii centrale a fost de 3,7978 lei pentru 100 de yeni.​