Incepand chiar cu situatiile financiare aferente acestui an se aplica sistemul contabil simplificat, se arata in Ordinul publicat luni in Monitorul Oficial. „Contribuabilii ce se incadreaza in conditiile din noile reglementari si vor intocmi situatii aferente anului 2011 vor trebui sa aplice in cel mai scurt timp politici contabile de implementare a noului sistem si de schimbare a planului de conturi, tinand cont ca situatiile financiare anuale sunt rezultatul intregii activitati contabile desfasurate in anul 2011”, a declarat consultantul fiscal Adrian Benta.

  • Cine aplica noile reglementari contabile simplificate ?

“Pot opta pentru sistemul contabil simplificat – pentru acestia fiind optional- persoanele juridice ce in exercitiul precedent au indeplinit concomitent urmatoarele doua criterii: cifra de afaceri din anul precedent a fost mai mica de suma de 35.000 Eur si totalul activelor detinute sunt in valoare mai mica de 35.000 Eur. Intrucat cursul de schimb este cel al BNR valabil la finele anului precedent- 4.2848 Lei/Eur, rezulta ca cifra de afaceri si valoarea activelor este de 149.968 lei", explica Adrian Benta, consultant fiscal la BentaConsult

Potrivit lui Benta, societatile nou infiintate pot opta pentru aplicarea sistemului de contabilitate simplificat. "Daca in al doilea an de raportare depasesc criteriile amintite, acestea inceteaza sa aplice reglementarile contabile simplificate. Acestea vor conduce contabilitatea conform OMFP nr. 3055/2009 privind contabilitatea armonizata cu directivele europene. De asemenea, societatile ce au depasit unul sau ambele criterii de marime intr-un exercitiu financiar, vor trece la conducerea contabilitatii conform OMFP nr. 3055/2009, cu modificari ulterioare", mai spune consultantul fiscal.

  • Cine nu are dreptul sa opteze pentru sistemul contabil simplificat ?

Adrian Benta explica:” Noile reglementari nu se aplica:

1) Persoanelor juridice ale caror valori mobiliare sunt tranzactionate pe o piata reglementata;

2) Persoanelor juridice ce intra in perimetrul de consolidare a unei societati mama (societati afiliate );

3) Societatilor nationale, societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, regiilor autonome, institutelor de cercetare, societatilor cooperatiste;

4) Persoanelor juridice cu activitatea reglementata si supravegheata de CNVM, CSA, BNR si Comisia de supraveghere a pensiilor private;

5) Subunitatilor din Romania a unor persoane juridice straine cu activitatea reglementata si supravegheata de CNVM, CSA, BNR si Comisia de supraveghere a pensiilor private"

  • Ce cuprind situatiile financiare simplificate ?

Acestea cuprind numai formularul de bilant si formularul contului de profit si pierdere. La depunere acestea vor fi insotite de o declaratie de asumare a raspinderii pentru conformarea situatiilor cu sistemul simplificat. Daca o societate comerciala indeplineste crieteriile pentru adoptarea sistemului simlificat, dar nu doreste sa il utilizeze, aceasta are acest drept, si va conduce contabilitatea ca si pana acum, conform OMFP nr. 3055/2009, privind contabilitatea armonizata cu directive europene.

  • Cateva detalii privind sistemul simplificat

Principiile contabile, planul de conturi si instructiunile de utilizare a conturilor, formularul de bilant sunt adoptate ca anexa la prezentul ordin si sunt publicate in Monitorul Oficial 522 bis.

Cititi atasat si proiectul anexei

"Din acest proiect putem vedea cateva aspecte structurate de noi astfel:transpunerea conturilor in alte simboluri; metode de evaluare la intrarea/iesirea din patrimoniu; corectarea erorilor contabile; principii contabile; formularele de bilant si cont de profit si pierdere", explica Benta.

  • Planul de conturi: Numarul conturilor se reduce semnificativ

"Foarte bine pana aici numai ca se modifica simbolurile de conturi, ca in exemlele de mai jos:

1.Conturi vechi „ 211 Terenuri, 212 Constructii” sunt transpuse in contul nou „210 Imobilizari corporale„

2.Conturi vechi „301 Materii prime si 302 Materii consumabile” sunt transpuse in contul nou „300 Materii prime si materii consumabile„

3.Conturi vechi „401 Furnizori si 404 Furnizori de imobilizari„ sunt transpuse in contul nou „400 Furnizori„

4.Conturi vechi 4111 Clienti si 419 Clienti creditori sunt transpuse in contul nou „410 Clienti”, spune consultantul fiscal.

  • Regulile de evaluare a bunurilor la intrarea in entitate

"Sunt aceleasi cu actualele reglementari, astfel la intrarea in patrimoniu se utilizeaza urmatoarele metode:

a) Costul de achizitie pentru bunurile cu tilul oneros

b) Costul de productie pentru bunurile realizate in unitate

c) Valoarea de aport pentru bunurile suscrise la capitalul social

d) Valoarea justa pentru bunurile primite cu titlu gratuit sau constatate plus la inventar

Metode utilizate la iesirea din gestiune a stocurilor. Sunt aceleasi cu cele deja reglementate:

a) Primul intrat primil iesit – FIFO

b) Ultimul intrat primul iesit – LIFO

c) Costul mediu ponderat – CMP

Pentru comertul cu amanuntul este permisa utilizarea evidentei stocului la pretul cu amanuntul si utilizarea metodei de scadere din gestiune prin repartizarea diferentelor de pret (metoda coeficientului K). In functie de specificul activitatii este permisa utilizarea metodei costului standard, cu obligatia ca diferentele fata de costul de productie sa fie recalculate.

Corectarea erorilor contabile

  • Se efectueaza intodeauna numai pe seama contului de profit si pierdere ! (in esenta pentru acest tip de societatii cu cifra de afaceri mai mica de 35.000 Eur, probabil nu exista eroare semnificativa si nu se utilizeaza contul de rezultat reportat).
  • Ca si in reglementarile deja existente, eroarea se corecteaza la data constatarii si se interzice modificarea situatiilor financiare deja depuse.
  • In cazul corectarii unei erori contabile ce a generat o pierdere nu se va realiza nici o distribuire de dividend, pana nu se acopera pierderea generata de eroare.

Principiile contabile agreate

  • Ca reglementare generala se aplica contabilitatea de angajamente, cu inregistrarea in contabilitate a activitatii economice la data tranzactiei si nu pe masura incasarii sumelor.
  • Cheltuielile si veniturile rezultate direct si concomitent din aceiasi taranzactie se inregistreaza simultan in contabilitate.

Sunt recunoscute urmatoarele principii contabile: Principiul continutitatii activitatii; Principiul permanentei metodelor; Principiul prudentei; Principiul independentei exercitiului; Principiul evaluarii separate ; Principiul intangibilitatii bilantului de deschidere; Principiul necompensarii.

  • Formatul bilantului si al contului de profit si pierdere

Formularele sunt intr-adevar simplificate. Bilantul contine un numar de 24 de randuri, sub forma de lista, iar prezentarea pozitiilor este in ordinea inversa a lichiditatii activelor si in functie de exigibilitatea datoriilor (de la activ imobilizat la cheltuieli in avans si de la datorii pe termen scurt la capitaluri permanente).

Contul de profit si pierdere contine un numar de 8 randuri, pornind de la cifra de afaceri catre rezultatul perioadei. Formularele nu sunt insotite de note explicative.