Evolutia preturilor internationale ale materiilor prime si incertitudinile privind calendarul, amploarea ajustarii preturilor administrate si volatilitatea fluxurilor de capital in contextul evolutiei crizei datoriilor suverane din UE si SUA sunt principalele riscuri asociate cresterii inflatiei, se arata in comunicatul BNR remis dupa sedinta de politica monetara. Prognoza BNR arata insa imbunatatirea perspectivei inflatiei pe termen scurt, ca urmare a disiparii efectului majorarii TVA, a calmarii tensiunilor pe pietele internationale ale produselor alimentare si a impactului favorabil pe care l-ar putea avea productia agricola.

CA al BNR a decis miercuri sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelului rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta.

"Conduita politicii monetare vizeaza astfel mentinerea unui ansamblu al conditiilor monetare reale in sens larg adecvat ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste si consolidarii convergentei ratei inflatiei catre tintele stabilite pe termen mediu. In plus, in contextul persistentei riscurilor privind prelungirea crizei datoriilor suverane, aplicarea consecventa a angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul acordurilor de finantare convenite cu institutiile internationale, in special a celor privind consolidarea fiscala si corelarea evolutiei salariilor si a productivitatii muncii, este esentiala pentru asigurarea redresarii pe baze sanatoase a economiei romanesti in cadrul procesului de convergenta nominala si reala", se mai arata in comunicatul BNR.

Reprezentantii bancii centrale precizeaza ca, in aceste conditii, continuarea atitudinii prudente a politicii monetare este necesara nu numai pentru a raspunde riscurilor semnificative ce raman la adresa inflatiei, ci si unei eventuale volatilitati sporite a fluxurilor de capital.

In luna iunie 2011, rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 7,93% de la 8,34% in luna mai, ca urmare a reducerii preturilor la alimente. "Evolutia favorabila a preturilor volatile ale alimentelor coroborata cu disiparea completa a efectului de runda intai al socului majorarii TVA in iulie 2010 sunt prevazute a conduce la accelerarea procesului de dezinflatie in lunile imediat urmatoare", se mai spune in comunicat.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) estimau ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine neschimbata atat rata dobanzii de politica monetara cat si rezervele minime obligatorii la pasivele in lei si valuta. Referitor la asteptarile privind rata de politica monetara pentru finalul acestui an, analistii anticipeaza ca aceasta va ramane la 6,25%, insa se asteapta sa scada la 6,00% la final de 2012.