Seful statului a afirmat, miercuri, la o intalnire cu presedintele Consiliului de Supraveghere Petrom, dupa ce i s-a spus ca o actiune a companiei este acum cotata la 0,31 lei, ca "incepe sa ne para rau" ca statul nu a vandut cu 0,33 lei pe actiune, adaugand ca trebuie "sa asteptam vremuri mai bune", relateaza Mediafax.

Presedintele Traian Basescu l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Gerhard Roiss, presedinte al Consiliului de Supraveghere Petrom, precum si director general executiv al OMV, cu care a discutat despre cotatiile pe bursa ale acestei companii. "Felicitari pentru cifrele inregistrate de compania dumneavoastra", i-a spus seful statului invitatului sau.

Cei doi au discutat si despre cotatiile actiunilor Petrom pe bursa.

"Cat mai sunt actiunile noastre?", a intrebat-o Traian Basescu pe Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, prezenta la intalnire.

La raspunsul acesteia ca o actiune Petrom este cotata la 31,80, seful statului a replicat, zambind: "Incepe sa ne para rau ca nu am vandut cu 33. Sa asteptam vremuri mai bune. Noi am refuzat 33 cand am vrut sa vindem 10%".

Oferta de vanzare la bursa a 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), derulata in iulie, a esuatdeoarece investitorii au subscris mai putin de 80% din titluri si va fi reluata, probabil anul viitor.

Oferta ar fi fost cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti si s-a derulat printr-o metoda noua pe piata de capital din Romania, pretul final urmand sa fie anuntat abia la inchidere. Statul a anuntat la inceput, un pret maxim de 0,46 lei/titlu, iar cu cateva zile inainte de sfarsitul ofertei a stabilit un pret minim de vanzare, de 0,3708 lei/titlu.

Intermediarii ofertei au propus un pret minim de 0,33 lei/actiune, cu 13% sub cotatia bursiera a actiunilor de la momentul respectiv, insa Executivul nu a fost de acord cu aceasta valoare.

Presedintele Traian Basescu a declarat la 26 iulie ca a fost un esec faptul ca pachetul de 9,84% din actiunile OMV Petrom nu a fost vandut, dar ca decizia de a nu vinde sub pretul cerut a fost una politica, un semnal ca Romania nu este de vanzare la "pret de scrap".

Compania OMV Petrom este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV, care detine 51,01% din actiuni. Printre ceilalti actionari se numara Ministerul Economiei, cu 20,63% din titluri, si Fondul Proprietatea (FP) - 20,11%.