Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Fitch: Creditarea in valuta ar putea reporni in Romania, cu risc de instabilitate financiara

Romania este vulnerabila la revenirea creditarii in valuta, cu risc potential de instabilitate financiara, pe fondul inflatiei ridicate persistente, care va obliga BNR sa mentina dobanzile peste cele din zona euro, avertizeaza agentia de rating Fitch.

Fitch anticipeaza ca inflatia va scadea in a doua jumatate a acestui an, in principal datorita efectelor de baza. Intr-adevar, inflatia anuala a coborat in iulie sub pragul de 5%, odata cu disparitia efectului de baza a majorarii TVA de la 19% la 24% in aceeasi luna a anului trecut, care a umflat rata anuala a cresterii preturilor in ultimele 12 luni la peste 8%.

Inflatia se mentine peste tinta BNR din 2006 si se estimeaza ca acest prag va fi depasit si in acest an. Fitch estimeaza ca majorarea preturilor administrative ar putea adauga 0,6 puncte procentuale la inflatie pana la sfarsitul acestui an. Agentia de rating considera ca inflatia ridicata este principalul factor care va impiedica intrarea Romaniei in mecanismul ERM II in 2012 si, implicit, adoptarea monedei euro in 2015.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni ca a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, si prognoza pentru 2012, de la 3,6% la 3,5%. In luna mai, BNR majorase prognoza de inflatie pentru anul in curs de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.

Seful BM: Economia mondiala a intrat intr-o "faza periculoasa"

Economia mondiala a intrat intr-o "faza noua si mai periculoasa", care lasa foarte putina marja de manevra pentru tarile cele mai dezvoltate, declara presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

El considera ca problema datoriei tarilor europene este mult mai ingrijoratoare in viitorul apropiat decat consecintele "pe teremen mediu si lung" ale retrogradarii ratingului datoriei SUA, care a provocat panica pe piete.

Criza din zona euro "ar putea fi problema cea mai importanta" a economiei mondiale, a adaugat Zoellick, indemnand tarile europene sa ia masurile necesare cat mai rapid posibil. Robert Zoellick a estimat totodata ca aceasta criza a fost pe cale de a transfera "foarte repede din punct de vedere istoric" puterea economica a Occidentului catre China, care poate insa "sa nu-si asume acest rol", preocupata fiind de propriile sale probleme.

SUA: Autoritatile au inchis a 64-a banca de la inceputul anului

Autoritatile de reglementare din SUA au inchis cea de-a 64-a banca de la inceputul anului - First National Bank din Olathe, Kansas, in contextul in care sistemul bancar se afla sub presiunea unei redresari economice anemice.

First National avea active de circa 538 milioane de dolari si depozite de aproximativ 524 milioane de dolari. Banca este prima inchisa in Kansas in acest an.

Ritmul la care sunt inchise bancile pare a se incetini in acest an, dupa ce in 2010 au fost inchise 157, iar in 2009, 140.