Romania se confrunta cu masuri dure de austeritate si va inregistra in acest an o crestere economica de numai 1,7%, care se va accelera in 2012, estimeaza Economist Intelligence Unit (EIU). Institutul avertizeaza insa ca rezistenta la masurile de austeritate ar putea crea instabilitate, scrie Mediafax.

Produsul intern brut al Romaniei a fost in trimestrul al doilea, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu primul trimestru si cu 0,3% peste nivelul inregistrat in perioada similara din 2010 (date ajustate sezonier).

Pentru anul in curs, Guvernul anticipeaza o crestere economica de 1,5%.

EIU a publicat miercuri noi estimari privind perspectivele economiei mondiale. Pentru categoria noilor state membre ale Uniunii Europene, respectiv Romania, Bulgaria, Ciprus, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia (exclusiv Malta), EIU anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 3,2%, prognoza imbunatatita de la nivelul de 2,8% estimat in ianuarie, urmata de un avans de 3,4% in 2012.

Inflatia din regiune va fi de 4,2% in acest an si de 3,1% in cel viitor.

In cazul Bulgariei, EIU anticipeaza o expansiune modesta in 2011-2012, in conditiile in care cotarea levei in raport cu euro limiteaza flexibilitatea si obliga guvernul la o politica bugetara stricta.