In 2013, HTC lansa prima generatie a modelului One (M7) - un model care a castigat premii dupa premii, a fost considerat telefonul anului trecut si a fost apreciat de multe voci ca fiind unul dintre cele mai frumoase telefoane construite vreodata. Pentru 2014 HTC trebuia sa se autodepaseasca ca sa lanseze un urmas pe masura. In multe privinte, a reusit. Noul HTC One M8 nu mai reprezinta revolutia pe care a adus-o predecesorul sau, ci mai degraba evolutia pe fiecare plan. Vezi in articol un review in detaliu marca HotNews.ro cu unul dintre cele mai bune telefoane ale anului.

Nota de inceput - Detalii despre modul de review

Inainte de toate, trebuie sa mentionam ca telefonul a fost in teste in redactia HotNews.ro timp de 7 zile si a fost folosit pe postul de telefon principal si pe numarul personal.

Telefonul a fost folosit in reteaua 3G Orange in Bucuresti si, in general, nu a fost menajat in ceea ce priveste consumul de baterie.

Telefonul ne-a fost pus la dispozitie de catre McCann PR, in urma evenimentului de lansare a modelului HCT One M8 in Romania (10 aprilie)

Hardware

In ceea ce priveste componenta hardware, noul HTC One (M8) vine practic cu aproape cele mai noi specificatii tehnice in domeniu.

Telefonul dispune de un procesor quad-core Snapdragon 801 tactat la 2.3 Ghz cu un GPU Adreno 330, 2 GB de RAM (LPDDR3), precum si un ecran de 5 inci Full HD IPS (1920X1080, densitate de circa 441 ppi).

In ceea ce priveste spatiul de stocare, noul HTC One este disponibil in varianta de 16 GB (exista variante si cu 32 GB), insa, spre deosebire de modelul de anul trecut, ofera posibilitatea extinderii prin card micro SD pana la 128 GB. Telefonul dispune de o baterie de 2.600 mAh ce nu poate fi scoasa sau schimbata.

HTC One M8 in palma

HTC One M8 in palma

Foto: Hotnews

Cat priveste dimensiunile, noul HTC One (M8) a crescut simtitor fata de modelul anterior: are o inaltime de aproape 146,4 mm, o latime de 70,6 mm si o grosime de 9,4 mm. La capitolul greutate, noul One cantareste doar 160 de grame.

Camera principala este compusa practic din doua camere: una de 4 Megapixeli (UltraPixel) - 1/3", dimensiunea pixelilor de 2 um si f/2.0 - si una de 2 megapixeli care actioneaza ca un senzor de profunzime. Lipseste insa Stabilizare Optica a Imaginii (OIS) care era prezenta pe vechiul M7.

In partea frontala, HTC a marit miza si a amplasat o camera de 5 Megapixeli cu unghi larg, totul in spiritul deja celebrului "Selfie", denumind chiar asa si modul de camera frontala din aplicatia foto.

Langa camera pricipala, HTC a amplasat un blit cu doua leduri de culori diferite, similar cu flash-ul dual-led de pe Iphone 5S.

Pe langa toate aceste aspecte, HTC One M8 mai are unul care a devenit deja definitoriu pentru marca: cele doua difuzoare stereo amplasate frontal si denumite "BoomSound".

Galeria foto de mai jos, cu imagini ce infatiseaza noul HTC One (precum si detalii ale telefonului) poate fi vizualizata si aici (si pe mobil).

Plusuri

+ procesorul foarte puternic

+ ecranul Full HD de tip LCD IPS

+ spatiul pentru cardul de memorie microSD

+ camera frontala cu unghi larg si cu rezolutia de 5 Megapixeli

+ cele doua difuzoare amplasate frontal

+ Blitul dublu-led

Minusuri

- putin mai greu fata de alte telefoane (cca 160 g)

- forma destul de mare, aproape la limita folosirii cu o singura mana

- lipsa unui sistem OIS (Optical Image Stabilization) la camera

- rezolutia camerei principale care, desi mai mult decat suficienta, nu va multumi pe toata lumea

Software

Noul HTC One (M8)

Sense 6 pe HTC One (M8)

Foto: Hotnews

Noua versiune Sense (pe care HTC o numeste "the Sixth Sense") pare pe alocuri chiar mai cizelata si mai coerenta in ceea ce priveste limbajul de design regasit in variantele anterioare (Sense 5.5 si Sense 5) - linii simple, un design minimalist, un look aplatizat, mult negru, accente subtile, culori si nuante pastelate pe alocuri, dar si culori care invadeaza tot ecranul in alte locuri.

In general, Sense 5 nu dispune de prea multe briz-brizuri precum alte telefoane ale competitorilor, in acesta nu e un lucru rau. Sense 6 functioneaza aproape perfect si fara probleme, lucru poate cel mai important atunci cand vorbim de experienta utilizatorului.

In toate zilele in care l-am testat, sistemul s-a miscat fluent si rapid aproape in permanenta, momentele de sacadare sau "agatare" fiind aproape inexistente, indiferent de ce l-am pus sa faca.

Fata de varianta de baza a sistemului de operare ("Vanilla Android"), HTC Sense este destul de diferit, insa nu intr-atat incat sa nu fie de recunoscut. In multe locuri insa interfata de la HTC face lucrurile diferit - precum sertarul de aplicatii care se parcurge vertical, nu lateral sau faptul ca permite aranjarea aplicatiilor in foldere chiar si in sertarul de aplicatii.

De saltutat este decizia HTC de a scoate in PlayStore o serie de aplicatii specifice Sense 6 pentru a le putea actualiza mult mai usor, sub forma de update-uri perioadice pentru fiecare dintre ele, in loc sa emita cate un update general si voluminos pentru tot sistemul (un proces mult mai greoi).

Personalizare

Temele de personalizare pe HTC One M8

Temele de personalizare pe HTC One M8

Foto: Hotnews

In noul Sense, HTC a ales sa puna un mai mare accent pe personalizare si a reintrodus temele, desi diferite fata de tipurile de teme prezente pe vechile versiuni de pe Sense 4 spre exemplu. Temele propuse de HTC pentru noul M8 sunt mai degraba subtile si se bazeaza pe diverse culori pastelate care sa umple intreg ecranul in diferite aplicatii de sistem sau care sa defineasca accentele din setari sau din butoane.

Practic, prin temele si nuantele propuse, HTC doreste sa ofere putina culoare intr-un sistem de operare destul de sobru si intunecat care acompaniaza un telefon atat de deosebit in constructie. Din pacate, temele sunt limitate la doar patru, iar posibilitatea de a selecta manual culorile nu exista. Speram sa vedem poate intr-un viitor update mai multa libertate de selectie in acest sens.

Motion Launch

Pentru M8, HTC a introdus si o serie comenzi de acces rapid - o suita de gesturi care profita si de senzorii de pe noul telefon. Mai exact, in Sense 6 pe M8 gasim "Motion Launch" care permite utilizatorului sa acceseze telefonul prin anumite gesturi pe ecran, fara sa mai foloseasca butonul de deschidere, amplasat si in acest an tot in zona de sus a telefonului.

Motion Launch pe Sense 6

Motion Launch pe Sense 6

Foto: Hotnews

Prin "Motion Launch", utilizatorul poate lovi rapid de doua ori ecranul pentru a-l deschide la ecranul de pornire (lockscreen), poate glisa dreapta direct pentru Blinkfeed sau poate glisa stanga direct pentru ecranul de baza. La fel, o glisare in sus te duce direct la ultima aplicatie in care erai, iar o glisare in jos porneste serviciul de "voice dialing".

In general aceste actiuni bazate pe gesturi au functionat ok, insa trebuie amintit ca ele functioneaza atunci cand telefonul este in mana, nu si cand sta pe masa spre exemplu. Chiar si asa, daca utilizatorul nu vrea sa ridice telefonul in mana, e de-ajuns sa-l miste putin inainte cu degetul, iar apoi poate folosi oricare dintre gesturi pentru a porni ecranul.

Totusi, chiar daca gesturile permit desciderea ecranului sau deblocarea telefonului direct de pe ecranul inchis, suita "Motion Launch" nu permite aceeasi libertate pentru a inchide ecranul fara a mai cauta butonul de pornire/oprire. Singura situatie in care displayul poate fi inchis prin gesturi pe ecran este cea in care utilizatorul face dublu-tap sa deschida si dublu-tab sa il inchida si functioneaza doar pe ecranul de blocare.

Din fericire, exista destule aplicatii in PlayStore care ofera functionalitatea de a inchide direct ecranul. O astfel de aplicatie amplasata strategic pe telefon, precum si suita "Motion Gestures" fac sa nu mai fie nevoie ca utlizatorul sa mai actioneze butonul de pornire/oprire aproape deloc.

De remarcat este si functia prin care utilziatorul poate raspunde la telefoan doar prin ducerea lui direct la ureche sau posibilitatea lansarii camerei prin intoarcerea telefonului din verticl in orizontal si apasarea tastei de volum (desi aceasta functia a mers ok in doar 50% din incercarile noastre)

Blinkfeed

HotNews.ro pe Blinkfeed

HotNews.ro pe Blinkfeed

Foto: Hotnews

Blinkfeed - agregatorul de stiri al celor de la HTC care tine locul celui mai din stanga ecran de baza - revine si pe noul M8. Noul Blinkfeed se simte acum ca o aplicatie care s-a maturizat, a fost perfectionata si are tot ce-i trebuie sa fie luata in serios ca o alternativa la alte agregatoare de stiri.

In primul rand, noul Blinkfeed are noi optiuni de continut si o selectie de surse de stiri ce cu siguranta poate multumi pe multi dintre utilizatori. In plus, cei care vor si mai mult isi pot face propriile selectie de "feed-uri" dupa cuvinte cheie, pe domenii sau pot chiar si importa RSS-uri de la site-urile preferate.

Pe langa sute de resurse internationale, Blinkfeed dispune si de o selectie de fluxuri de stiri de la multe site-uri din Romania printre care si HotNews.ro.

In zilele noastre de test, am folosit Blinkfeed ca agregatorul principal de stiri si am fost foarte multumiti de cum s-a comportat, de rapiditatea sa si de subiectele livrate.

Desigur, pentru cei care nu doresc, Blinkfeed poate fi dezactivat, insa noi v-am sfatui totusi sa-l incercati inainte.

Galeria si Highlights

Sense 6 Photo Gallery

Sense 6 Photo Gallery

Foto: Hotnews

Anul trecut, pe One (M7), odata cu Sense 5, HTC introducea o noua galerie, una in care imaginile se miscau si oferea utilizatorului o experienta bogata. Anul acesta, acelasi stil a fost pastrat pentru galerie, insa HTC a adus mici modificari care, depinde de unde privesti, pot ajuta sau nu. O modificare a fost faptul ca in functie de tema aleasa (vezi mai sus la personalizare), fundalul este inundat in diverse culori.

VideoHighlights - clipul care se monteaza automat, pe loc, cu toate imaginile dintr-un album - revine si in galeria de pe Sense 6 si, din fericire, vine cu mai multe optiuni de modificare si personalizare ca niciodata. Anul trecut, VideoHighlights era unul din punctele forte pentru One (M7), iar anul acesta, prin toate modificarile binevenite, ramane o functie cheie si pentru M8.

Plusuri

+ rapid si extrem de fluid

+ sistem coerent, in general simplu si frumos desenat

+ functii de accesibilitate usoara pentru accesarea telefonului fara a folosi butonul de start

+ destul de intuitiv si usor de folosit chiar si pentru un incepator in ale Androidului

+ Blinkfeed - agregatorul de stiri de la HTC care sta direct pe ecranul de pornire HTC (fata de anul trecut, Blinkfeed s-a maturizat si a devenit o optiune viabila fata de aplicatiile terte)

+ galeria foto&video, ZOE si Video Highlights

+ aplicatia de camera - redesanata si mult mai coerenta

+ functiile de editare ale fotografiilor si ale clipurilor video (o parte tin si de hardware)

+ posibilitatea de a ordona in foldere chiar si aplicatiile din sertar

+ aplicatii de sistem care profita de modul imersiv ("Immersive mode" lansat odata cu 4.4. KitKat)

Minusuri

- butoanele pe ecran care uneori dispar si necesita de inca o miscare/atingere pentru a reveni (exemplu: in vizualizarea fotografiilor)

- exista inca aplicatii sau chiar si zone din sistem care nu profita de modul imersiv al sistemului de operare

- ecranul de blocare al HTC creeaza conflicte cu alte ecrane de pornire ale unor aplicatii terte

- functiile de acces usor sunt partial incompatibile cu alte ecrane de pornire (spre exemplu Cover)

- functiile de acces usor functioneaza in general doar daca telefonul este tinut vertical

- prea putine optiuni de culori pentru personalizarea sistemului

Display

HTC One M8 display

HTC One M8 display

Foto: Hotnews

La capitolul display-uri, HTC mereu a stat bine, cel putin pe modelele varf de gama. Daca anul trecut modelul One M7 venea cu unul din cele mai bune ecrane de pe piata, la fel si in acesta an noul M8 dispune de un ecran superb.

Display-ul de pe One M8 este mai mare insa fata de modelul anterior - diagonala este de 5 inch, cu o rezolutie de 1920X1080 Full HD si o densitate de circa 441 de pixeli per inchi.

Ecranul este de tip LCD IPS si arata chiar foarte bine, cu unghiuri largi de vizualizare. Afara, in lumina directa a soarelui, ecranul devine putin mai greu de observat chiar si fata de vechiul M7, insa nu intr-atat de mult incat sa nu poata fi observat deloc.

Plusuri

+ rezolutia, densitatea pixelilor si unghiurile de vizualizare sunt FOARTE bune

+ culorile redate sunt destul de exacte

+ o diagonala de ecran INCA in zona "nici prea mic, nici prea mare"

Minusuri

- cu putin mai greu de vazut cand e direct in lumina soarelui comparativ cu predecesorul M7 (fata de alte telefoane, ecranul de pe noul One este mult mai vizibil in lumina soarelui)

Design si Ergonomie

htc one m8 design

htc one m8 design

Foto: Hotnews

Revenind la componenta hardware a noului HTC One, nu putem sa nu discutam si despre designul, calitatea elementelor fizice si ergonomia telefonului.

De departe cel mai distinctiv element de design al noului telefon este constructia sa din metal. E clar ca acest design, mai ales in varianta "Gunmetal gray", este facut sa atraga privirile celor din jur si sa uimeasca.

Impresia placuta pe care ti-o da telefonul cand il privesti este intrecuta doar de senzatia pe care o ai cand il tii in mana. Spatele din metal care se curbeaza pana la ecran da o nota aparte care face ca telefonul sa se simta mai placut in mana chiar si decat vechiul M7.

Este genul de telefon pe care vrei sa-l ridici si sa-l tii in mana de cat mai multe ori pe zi, chiar daca nu ai treaba cu el.

Chiar si asa, noul M8 este un telefon mare si inalt, aproape la limita folosirii cu o singura mana. De cele mai multe ori, utilizatorii care nu au maini de dimensiunea jucatorilor din NBA se vor gasi in situatia de a balansa telefonul in palma si de a-i schimba pozitia pentru a-l folosi.

In plus, chiar daca spatele curbat il face sa se aseze bine in palma, metalul de pe varianta gri este putin lucios si uneori telefonul poate fi destul de alunecos.

HTC One M8 in mana

HTC One M8 in mana

Foto: Hotnews

Daca telefonul arata si se simte foarte bine la atingere, in ceea ce priveste manevrabilitatea acesta sufera putin. Mai ales pe varianta gri unde suprafata mai lucioasa poate pune probleme.

In plus, exista riscul ca spatele mai lucios de pe varianta gri sa adune zgarieturi si urme mult mai usor. Spre deosebire de aceasta varianta, spatele argintiu de pe M7 de pe unitatea noastra de comparatie a rezistat exemplar dupa un an de zile de folosire, chiar si fara sa fie acoperit intr-o husa 24/7. Nu putem decat sa intuim ca in varianta argintie, noul M8 poate fi la fel de rezistent.

Din fericire, in varianta "Gunmetal gray" amprentele aproape ca nu se observa deloc, un lucru de salutat intr-o lume a telefoanelor care par a fi mai mereu un magnet de amprente si murdarie.

In ceea ce priveste butoanele de pe M8, acestea sunt mult mai sensibile decat cele de pe vechiul model. Butonul de volum se simte mult mai bine, pare mult mai solid, iar butonul de pornire, desi inca destul de adancit in carcasa, e mult mai receptiv la apasari decat in trecut.

Din pacate insa, HTC a ales din nou sa pozitioneze butonul de pornire in zona de sus a telefonului, chiar daca acum vorbim de un telefon si mai inalt decat vechiul One M7. Chiar daca HTC a lansat functiile de acces rapid prin gesturile pe ecran, am fi preferat totusi ca butonul de pornire sa se regaseasca pe lateralul telefonulul sau chiar si pe spatele sau (precum la unele modele LG).

Plusuri

+ design deosebit, aproape unic in universul Android

+ usor de tinut in mana si se muleaza perfect in palma

+ butoanele pe ecran functioneaza si se comporta perfect

+ materialul pe varianta "Gunmetal gray" ascunde foarte bine amprentele (chiar si unele zgarieturi)

+ butoanele, chiar daca inca discrete, sunt mult mai sensibile fata de vechiul M7

Minusuri

- butonul de pornire este in continuare amplasat pe partea de sus a telefonului

- telefonul este cam inalt, iar marimea sa il face sa se situeze la limita folosirii cu o singura mana

- suprafata versiunii "Gunemetal gray" este una destul de lunecoasa si poate duce la surprize neplacute daca nu esti atent

- metalul este oarecum susceptibil la zgarieturi si urme

Semnal si convorbire

In cele sapte zile in care am testat noul M8 nu am avut niciodata probleme cu semnalul fie Wi-fi, fie 3G. De mentionat ca am testat telefonul doar in Bucuresti si pe o retea 3G de la Orange. Telefonul poate fi folosit si pe retea 4G, insa acest aspect nu l-am putut testa.

La fel, trebuie mentionat ca HTC One M8 functioneaza cu o cartela de tipul NanoSIM (la fel precum iPhone 5S spre exemplu).

In timpul convorbirilor, cele doua microfoane ale telefonului si-au facut treaba excelent de bine si au suprimant zgomotul de fundal, iar aproape toti interlocutorii cu care am vorbit la telefon ne-au spus mereu ca ne aud foarte bine, indiferent unde ne-am fi aflat.

In ceea ce priveste vocea interlocutorului, sunetul provenit din difuzorul de ureche a fost unul foarte bun, chiar si in conditii de zgomot ambiental puternic.

Camera foto

DuoCamera pe HTC One M8

DuoCamera pe HTC One M8

Foto: Hotnews

In ceea ce priveste camerele foto, HTC a ales - ca si anul trecut de altfel - sa o ia pe alta cale decat majoritatea producatorilor. In loc sa ofere camere foto cu megapixeli peste megapixeli, HTC a ales sa puna pe modelele sale un senzor cu mai putini megapixeli, dar mai mari - in ideea ca pixelii mai mari pot colecta mai multa lumina (cu ccca 300% mai mult, conform HTC) si, astfel, sa ofere imagini mai bune in conditii slabe de lumina. Astfel a luat nastere camera principala de 4 Megapixeli (denumiti si "UltraPixeli" de catre HTC) de pe vechiul One M7.

Anul acesta, pe noul M8, HTC a ales sa continue cu aceeasi abordare, dar a dotat camera de pe spate de 4 "Ultrapixeli" (un senzor diferit, totusi, fata de M7) cu inca o camera secundara (de circa 2 Mpx) care sa actioneze ca un senzor de profunzime pentru pozele captate. Cele doua camera functioneaza impreuna si formeaza asa numita unitate "DuoCamera" cu care se lauda noul M8.

Cu toate acestea, din cauza acestui setup cu doua camere, HTC a renuntat la stabilizarea optica a imaginii (OIS) care functiona bine si era foate apreciata pe vechiul One.

Dupa ploaie

Dupa ploaie (poza facuta cu One M8)

Foto: Hotnews

Mentinerea rezolutiei camerei principale la doar 4 megapixeli, mai ales in contextul reactiilor mai degraba negative de anul trecut, a insemnat o miscare riscanta pentru HTC, un risc care trebuie contracarat cu alte avantaje pe care sa le ofere camera. In acest sens, HTC a ales mai degraba un buchet de functii cu o utilitate inca neconfirmata, precum posibilitatea de refocalizare a imaginii si adaugarea de "blur" in poze.

Totusi, mai important decat orice functie pe care HTC o pune in fata, trebuie de mentionat ca fata de modelul anterior, calitatea imaginilor s-a imbunatatt simtitor, chiar daca vorbim de un senzor cu aceeasi reazolutie de 4 megapixeli.

Sigur, apostolii megapixelului vor spune ca indiferent de calitatea imaginilor, atata timp cat nu ai destuli pixeli in imagine sa poti face zoom sau sa printezi fotografia la dimensiuni mari, totul e degeaba.

Fara sa exageram si noi, da, consideram ca poate HTC ar fi trebuit sa pluseze anul acesta si sa vina cu un senzor care sa multumeasca pe toata lumea. Insa chiar si asa, pentru o persoana care in general isi tine 90% din fotografii pe telefon, 4 megapixeli pot fi suficienti atata timp cat calitatea imaginilor este una buna.

Lasand la o parte discutia despre rezolutie, ne vom concetra mai jos pe calitatea imaginilor si efectele pe care noua configuratie DuoCamera le aduce la masa.

In general, in zilele in care am testat noul HTC One M8, am gasit calitatea imaginilor ca fiind mult mai buna (si nu exageram) decat cele realizate cu M7.

Una din problemele mari de pe vechea generatie a telefonului o reprezenta supraexpunerea imaginilor atunci cand vorbim de cadre cu multa lumina. Pe noul M8, aceasta problema a fost in mare parte rezolvata, desi inca putem spune ca unele cadre ies mai supraexpuse decat ar trebui. Chiar si asa, cu putina rabdare si o selectare manuala a punctelor din imagine unde camera sa-si faca calibrarea, imaginile ies mai mult decat decent.

Culorile captate in general au aratat chiar bine, poate chiar mai saturate decat in realitate, insa nu intr-o masura deranjanta.

Ce trebuie sa remarcam este timpul extraordinar de rapid in care camera isi face focus-ul si capteaza imaginea. Este incredibil de rapid. Nu am testat inca Galaxy S5, insa poate in afara de el, putem spune ca noul M8 are cel mai rapid timp de focalizare si captare a imaginilor din randul telefoanelor de pe piata. Este, mai mult ca sigur, una dintre cele mai utile aspecte ale camerei de pe noul varf de gama de la HTC.

Daca ziceam ca per total camera de pe noul One o bate pe cea de pe M7, nu acelasi lucru se intampla si in conditii extreme de lumina slaba (ganditi-va la o strada intunecata cu doar un bec aprins pe undeva). In modul "Auto" sau chiar "Night", noul M8 capteaza niste imagini mai slabe comparativ cu vechiul M7. HDR-ul mai salveaza putin situatia in astfel de cadre, insa…

Din fericire, exista o solutie. Si uite asa ajungem la alt aspect pentru care noul M8 merita laude. Modul "Manual" de realizare a fotografiilor, cel in care utilizatorul are acces la aproape toate setarile, inclusiv timpul de expunere. Astfel, in modul "Manual", cu setarile potrivite, camera de pe M8 reuseste sa capteze fotografii mult mai bune decat poate produce M7 in acele conditii extreme de lumina slaba de care vorbeam mai sus.

La fel, modul HDR pe M8 pare mult mai bun decat predecesorul.

Nu in ultimul rand trebuie sa amintim si blitul dual-led in culori diferite, un blit asemanator celui de pe iPhone 5S. De fiecare data cand am folosit am ramas uimiti de cat de rapid porneste si, in general, de cat de bine reuseste sa lumineze un cadru fara sa arda in imagine zone intregi.

Galeria de mai jos, cu poze captate in lumina slaba si putina (auto, manual si cu blit), poate fi vizionata si aici. (si pe mobil)

Ca o mica concluzie...

In general, am considerat camera de pe One M8 destul de buna, chiar foarte buna in anumite situatii, insa pentru a reusi o poza buna utilizatorul trebuie sa se joace putin cu diverse cadre si sa umble pe la setari, uneori fiind nevoie de captarea mai multor fotografii cu diverse expuneri pana a obtine un rezultat multumitor (sau uneori... uimitor).

Noaptea cu HTC One M8

Noaptea cu HTC One M8

Foto: Hotnews

Cu alte cuvinte, daca esti dispus sa te joci putin cu setarile pe ecran (si aici vorbim de cele mai multe ori doar sa recalibrezi expunerea si focusul printr-o simpla selectie cu degetul pe cadrul de pe ecran), imaginile captate de One M8 au toate sansele sa te multumeasca.

Sigur, daca vrei sa folosesti zoom-ul digital, sa folosesti la maxim functia crop pe poze, sa folosesti fotografiile captate drept fundal pe diverse display-uri cu rezolutii foarte mari sau sa printezi pozele la dimensiunile unor bannere, atunci rezultatele de pe One M8 sigur nu vor fi pe gustul tau.

In orice caz, am considerat camera de pe One M8 mult mai buna si echilibrata in general decat camera de pe vechiul M7, iar per total putem spune ca, desi nu se ridica la specificatiile camerelor de pe alte varfuri de gama, rezultatele obtinute pot fi peste media camerelor de pe telefoanele mobile din ziua de azi.

Telefonul perfect pentru "Selfie"

Camera frontala - 5 Megapixeli, unghi larg - este un alt as in maneca pentru noul HTC One M8. Pentru cine pune pret pe calitatea fotografiilor de tip "Selfie", M8 e perfect.

Chiar daca rezolutia camerei bate pe hartie cea a camerei de pe spate (poate o premiera neobisnuita pentru un smartphone), imaginile nu au totusi aceeasi calitate. Totusi, in comparatie cu ce gasim pe piata, rezultatele sunt mult mai bune.

Pentru aceasta camera si pentru faptul ca HTC nu s-a zgarcit in acest departament pe care multi producatori mai degraba il ignora, noul M8 si producatorul taiwanez merita un mare "Thumbs up!".

Galeria de mai jos, cu imagini captate de One (M8) pe lumina buna si noaptea, poate fi vizionata si aici. (si pe mobil)

DuoCamera

Ufocus portret

Ufocus portret

Foto: Hotnews

HTC a ales sa adauge, pe langa camera principala de pe spate, inca o camera care sa functioneze drept senzor de profunzime si sa culeaga informatii privind pozitia obiectelor in spatiu atunci cand facem o fotografie. Rezultatul? Dupa captarea unei imagini (in modul "Auto"), utilizatorul poate aplica o serie de efecte direct pe poza deja facuta.

Cel mai important si mai trambitat este Ufocus, cel care permite utilizatorului sa refocalizeze imaginea si sa introduca in imaginii acel efect de bokeh (de profunzime si blur) precum in cazul imaginilor captate cu camerele foto profesionale.

Ideea nu este noua, multi producatori ofera solutii soft sau ca moduri speciale de fotografiere pentru asta, insa HTC a ales ceva hardware+software. Avantajul? Efectul poate fi aplicat oricarei fotografii captate (in modul "Auto"), fara sa fie nevoie sa preselectam un mod special sau sa anticipam momentul. In caz ca nu suntem multumiti de rezultat, nu-i problema pentru ca poza ramane salvata asa cum am realizat-o. Solutia aleasa de HTC este una mult mai simpla si rapida.

Ufocus pe strada

Ufocus pe strada

Foto: Hotnews

In ceea ce priveste rezultatele, acestea sunt mai degraba un hit-and-miss. Sigur, unele poze pot arata grozav cu efectul Ufocus aplicat, insa in general rezultatele nu sunt chiar atata de bune si interventia componentei software pe poza se vede undeori (zone ne-blurate corect, artefacte in zone aiurea etc). Chiar si asa, am gasit ca undeva la 4-5 poze captate din 10 pot beneficia de efectul Ufocus, mai ales cand vorbim de portrete sau imagini cu planurile foarte bine definite.

Totusi, consideram ca Ufocus inca poate fi imbunatatit si ne asteptam ca HTC s-o faca de-a lungul timpului prin diverse actualizari.

Celelalte efecte care pot fi aplicate fotografiilor captate sunt si ele destul de interesante. Prin modul "Forgrounder", utilizatorul poate alege sa aplice diverse filtre pe diferitele planuri din poza: schita in creion, zoom-blur, cartoon si colorize (un fel de pastrare selectiva a culorii).

In testele noastre am gasit efectele ca fiind destul de placute si rezultatele au parut chiar mai bune decat in cazul Ufocus. Pentru cineva care are timp sa se joace prin galerie, noile efecte sunt binevenite.

O alta functie interesanta, desi mai degraba ca un truc pe care sa il arati prietenilor la o bere, e cea care ofera imaginilor captate efecte 3D, oferind posibilitatea sa vezi imaginea din cateva unghiuri diferite in functie de cum misti telefonul.

Pe langa acestea, fotografiile captate cu DuoCamera mai profita si functiile de Cut&Paste (in care poti decupa persoane dintr-o poza si sa le lipesti intr-alta) sau Seasons (un fel de autoawsome effects á la Google Photos).

Galeria de mai jos prezinta cateva exemple reusite cu efecte aplicate peste pozele realizate cu sistemul DuoCamera. Galeria poate fi vizionata si aici (si pe mobil).

Plusuri

+ camera este EXTREM de rapida, iar focusul bate aproape orice de pe piata

+ Blitul dual-flash este poate unul dintre cele mai bune si rapide de pe un telefon mobil

+ Modul "Manual" care ofera acces la toate setarile de camera -> unele poze pot iesi grozav folosind setarile manuale

+ modul HDR este mult mai bun fata de predecesorul M7 si bate multe dintre modelele actuale ale competitorilor

+ ZOE revine, mult mai complex, intr-un modul separat

+ desi un element inca nefinisat, sistemul Duo-Camera ofera rezultate ok si placute, chiar bune pe alocuri

+ desi alti competitori ofera functiile de refocusare, UFocus se aplica ulterior realizarii oricarei fotografii, fara a fi nevoie sa accesezi un mod special dinaintea captarii imaginii

+ culorile redate sunt, in general, destul de reale in poze atat pe lumina buna, cat si in lumina slaba

+ camera frontala are 5 Megapixeli si are unghi larg pentru captare

Minusuri

- White Balance-ul tinde sa o ia razna uneori

- rezolutia camerei ramane 4 Megapixeli - o veste proasta pentru cei pentru care vor detalii atunci cand folosesc zoom-ul digital, crop-ul sau vor sa printeze pozele la dimensiuni mari sau sa le foloseasca drept wallpaper pe display-uri mari si dense.

- Modul "Auto" in lumina foarte putina este EXTREM de slab, cu mult mai slab decat cel de pe M7 (din fericire pe noul model setarile manuale ofera rezultate mult mai bune)

VIDEO

Filmare 4K? Nu, noul HTC One M8 nu poate filma 4K pentru ca senzorul camerei principale nu are destui megapixeli. E o problema? Deloc. Avand in vedere raritatea displayurilor cu rezolutia 4K (va mai dura ceva pana cand preturile acestor display-uri vor ajunge accesibile oamenilor obisnuiti), mai importanta e calitatea video-urilor captate in format 1080p.

Aici, noul HTC One M8 sta destul de bine, iar pe timp de zi imaginile filmate ies chiar foarte ok. La calitatea buna a imaginilor trebuie sa semnalam si sunetul audio foarte bun pe care il capteaza telefonul. In functie de imprejurimi, microfoanele de pe M8 pot sa-ti capteze pana si respiratia daca totul in jur e tacut sau pot suprima perfect zgomotele asurzitoare intr-un fundal foarte galagios.

Daca pe zi imaginile arata chiar ok, putem spune ca si pe noapte secventele captate nu arata rau, desi uneori filmarea mai sufera de un framerate scazut.

Deranjant insa, si aici nu stim cum sa subliniem mai tare acest aspect, este faptul ca pe noul One, HTC a renuntat la Stabilizarea Optica a Imaginii, OIS-ul atat de laudat de pe vechiul M7 (renuntarea la OIS s-a datorat noii configuratie DuoCamera, necompatibila cu stabilizarea optica). Lipsa OIS-ului, desi aproape deloc evidenta in cazul fotografiilor, se vede din plin in cazul filmarilor.

Practic, orice miscare a mainii - nu mai vorbim de mersul in timpul filmarilor - se traduce in cadre miscate.

Merita insa sa salutam filmarea foarte buna in modurile "Slow Motion" sau Fast Full HD la cate 60 de cadre pe secunda.

Plusuri

+ imaginile si sunetele captate sunt foarte bune

+ modurile "slow motion" sau "Fast Full HD (60 fps)" functioneaza bine

+ imagini destul de bune chiar si in conditii de iluminare slaba

+ posibilitatea de a pune focusul manual si de a bloca autofocusul si expunerea

Minusuri

- lipsa OIS-ului se simte foarte mult pe video

- modul HDR video desi ok, inca mai poate fi perfectionat

- predictibil, ca pe orice camera de telefon, filmarile pe noapte sufera de un framerate mai scazut (desi nu la fel de grav ca pe alte telefoane asemanatoare)

Experienta Multimedia

Meniul aplicatiei camerei foto

Meniul aplicatiei camerei foto

Foto: Hotnews

HTC a reusit si pana in prezent - prin galeria, prin functia ZOE, prin VideoHighlights etc - sa livreze o experienta mutimedia placuta utilizatorului. Acum prin Sense 6 si prin noul M8, experienta multimedia este in mare parte mult imbunatatita.

Daca galeria a ramas in mare parte la fel, chiar mai functionala pe alocuri, aplicatia camerei foto/video a fost redesenata si, per total, facuta sa fie mult mai functionala. Toate informatiile sunt mult mai vizibile, sub-meniurile au fost redesenate sa fie mai usor accesibile si functia ZOE a fost transformata intr-un mod separat si special de fotografiere.

In plus, orice setare sau calupuri de setari pot fi salvate de catre utilizator drept un mod special de camere. Astfel, odata salvate, utilizatorul poate reveni la acele setari mult mai rapid, selectand acel modul direct din meniul camerei. Exemplu: Pentru a putea fotografia in conditii extreme de lumina slaba, umblam in modul "Manual" la setari, schimbam contrastul si timpul de expunere. La final, salvam setarile drept un nou modul si-l numim, sa spune, "Camera pt. low-light". Din acel moment inainte, acel modul va fi mereu rapid accesibil din meniul camerei. Simplu si usor.

Merita de amintit functia de "Pause" in cazul captarii video, astfel incat utilizatorii pot, practic, sa realizeze montaje pe loc cu diverse secvente, in loc sa filmeze bucati diferite si separate de video.

Din pacate, in noua aplicatie de camera redesenata, functia video si cea pentru ZOE necesita o atingere in plus pentru a fi lansate. Pe vechile HTC-uri, lansarea filmarii video se facea direct de pe un buton aflat imediat langa butonul de poze. Acum, aceasta functie este una speciala si sta printre celelalte in meniul camerei.

Ca un plus in ceea ce priveste experienta camerei foto, HTC a decis - in sfarsit - sa permita ca butonul de volum sa actioneze precum un declansator.

Plusuri

+ galeria foto/video ramane una dintre cele mai placute de folosit

+ Video Highlights - clipurile care se monteaza automat, in timp real cu imaginile din album - e mai personalizabil ca inainte

+ aplicatia de Camera foarte ok - redesenata, mult mai functionala

+ butoanele de volum pot fi folosite ca declansator pentru poze

+ functia "Pause" pentru inregistrarea video

+ posibilitatea salvarii oricarei setari (oricarui setup) ca un modul separat de camera pentru accesare rapida ulterior

+ camera se deschide destul de repede

+ modul Dual Camera care foloseste camera frontala si camera principala in acelasi timp

Minusuri

- lansarea functiei Video sau ZOE necesita o interactiune suplimentara din aplicatia de camera

- UFocus (si celelalte efecte de profunzime) nu functioneaza pentru poze captate in modul ZOE, HDR, Macro sau in conditii slabe de iluminare

Audio

La capitolul audio, nu cred ca am exagera daca am spune ca noul M8 bate orice de pe piata. Si nu doar prin boxele sale frontale, ci si prin sunetul in casti.

Cei de la HTC spun ca sunetul pe noul M8 este mai puternic si mai bun decat pe vechiul M7 si, din testele noastre, putem sa confirmam. E greu sa redam aici in cateva cuvinte cat de bun este intr-adevar sunetul prin cele doua boxe frontale.

Nu de putine ori ne-am aflat in situatia in care am ales sa ascultam muzica acasa direct de pe telefon, pe "loudspeaker".

Am vrea sa gasim un minus sau o problema la capitolul audio pentru noul M8, dar nu putem. Calitatea si puterea sunetului pe noul M8 sunt chiar atat de bune.

Plusuri

+ cele doua difuzoare dispuse frontal sunt poate cele mai puternice de pe un telefon

+ sunetul este foarte clar si plin

+ castile cu care vine telefonul sunt destul de bune

Minusuri

nu am gasit

Baterie

Autonomia noul M8 este una destul de buna, in testele noastre reusind sa ne duca lejer o zi intreaga, chiar si in conditii de utilizare mai agresiva. Nu am spune ca bateria ar putea duce doua zile la rand in conditii normale, insa pentru cineva care obisnuieste sa-si puna telefonul la incarcat in fiecare noapte, autonomia de pe noul One va fi mai mult decat multumitoare.

Sigur, in mod normal, totul depinde insa de utilizator si de cum foloseste el telefonul. Asa ca trebuie sa mentionam cum am folosit noi telefonul in mod uzual: Luminozitatea ecranului pusa pe auto, Wi-Fi deschis circa 14-15 ore pe zi, 3G circa 4-5 ore, sincronizarile uzuale in fundal (Facebook, Twitter, Gmail, Google+, Google Now, Calendar, WhatsApp, Viber, Hangouts, Instagram, Messenger, Weather), cca 40 de minute de convorbiri, 20-30 de minute de foto/video, 15-20 de minute de jocuri, 30 de minute de muzica pe Loudspeaker si 30-40 de minute de streaming pe YouTube. Ocazional am folosit si functiile Bluetooth si GPS.

Pentru cum l-am folosit noi, am putea spune ca a fost intr-un mod mediu, daca nu chiar spre intensiv. In aceste conditii, la finalul unei zile (in jurul orei 21.00-22.00) ajungeam sa dispunem de inca circa 30% baterie, cu un timp de ecran de peste 3-3,5 ore.

Cand am incarcat sa ducem telefonul la limite, am obtinut circa 5 ore de timp de ecran in jurul orei 1:30, dupa ce il scosesem de la incarcat pe la 7 dimineata in ziua anterioara.

Toate aceste cifre pot fi insa imbunatatite daca utilizatorul utilizeaza si functiile de economisre a bateriei. Una din ele, cea mai light, ofera utilizatorului patru optiuni pentru a economisi bateria: reducerea frecventei la procesor, inchiderea vibratiei la atingere, diminuarea luminozitatii ecranului si inchiderea conexiunilor de internet atunci cand ecranul este inchis. Utilizatorul poate opta pentru activarea oricarei dintre aceste optiuni in varianta de power saver.

Mai exista insa o varianta de economisire a bateriei care duce lucrurile la extrem…

Extreme power saver

Extreme power saver pe HTC One M8

Extreme power saver pe HTC One M8

Foto: Hotnews

Pe Sense 6 si pe noul M8, HTC a integrat o solutie de economisre a bateriei care duce lucrurile la extrem - nu degeaba au numit-o "Extreme Power Saver". Practic, odata activata optiunea, telefonul este lasat fara toate functiile de "smartphone", pastrand doar cateva functii de baza astfel incat bateria sa fie protejata cat mai mult.

In modul "Extreme Power Saver" ecranul este blocat la doar unul singur, acolo unde intr-o serie de chenare foarte mari sunt prezente singurele aplicatii la care are acces utilizatorul: Telefonul, Mesajele, Emailul (doar aplicatia de la HTC, nu si altele precum Gmail), Calendar, Calculator, iar semnalul de internet din fundal este drastic redus. HTC spune ca prin acest mod, cu 10% baterie un telefon poate sa reziste inca circa 30 de ore.

In testele noastre, am lasat telefonul pe modul extrem pe la 8% in jurul orei 24:00 si pana pe la pranz a doua zi, moment in care am decis sa-l refolosim ca un smartphone, scazuse doar cu 3%. In tot acest timp, am facut cateva apeluri, am primit si trimis cateva SMS-uri si am verificat de patru ori e-mailul.

Cu toate acestea, consideram ca optiunea lansata de HTC inca poate fi imbunatatita prin a oferi utilizatorului optiunea de a-si alege ce aplicatii sa poata rula, nu doar cele cateva aplicatii de sistem. Spre exemplu, am dori sa putem adauga si aplicatia de Gmail sa poata rula in modul extrem, nu doar aplicatia de e-mail cu care vine telefonul.

Plusuri

+ in conditii de folosire intensiva, bateria poate duce o zi intreaga

+ in conditii normale de utlizare tine mai bine de o zi, poate chiar doua in conditii mai usoare usoare

+ se incarca destul de rapid si sistemul suporta tehnologia Quick Charge pentru o incarcare si mai rapida

+ Extrem Power Saver - desi optiunea inca poate fi imbunatatita

Minusuri

- bateria si telefonul se incalzesc putin in timpul incarcarii

- telefonul nu vine cu un incarcator care sa suporte tehnologia Quick Charge

- unele persoane vor sustine ca faptul ca bateria nu este interschimbabila este un minus

Pret

Avand in vedere ca discutam de un telefon varf de gama - cu aproape cele mai puternice specificatii de pe piata - nu e de mirare ca vorbim si despre un pret destul de piparat. La liber, noul M8 se vinde undeva pe la 2.900-3.000 de lei pentru varianta de 16 GB. Sigur, un pret mare, insa e totusi chiar mai mic decat alte telefoane concurente de pe piata. Nu cu mult insa…

Plusuri

+ pretul il face mai accesibil decat alte telefoane varf de gama, insa nu cu mult

+ in pachet vine cu casti audio destul de bune si o husa din silicon

Minusuri

- pretul de lansare este mai mare fata de cel al modelului de anul trecut desi telefonul vine acum cu stocare de doar 16 GB

Concluzie

Daca prin modelul de anul trecut HTC a produs o mica revolutie, anul acesta, noul HTC One M8 reprezinta o evolutie. Fie ca vorbim de hardware, de metalul folosit intr-o proportie covarsitoare in constructia sa, de software sau pana si de camera pe care multi au criticat-o (de multe ori pe buna dreptate), noul M8 este mai bun in fiecare departament fata de predecesorul sau, iar asta spune multe.

Daca review-ul a parut mai laudativ ca de obicei, acest lucru se datoreaza faptului ca noul One (M8) chiar isi merita aprecierile. La fel si HTC. Daca modelul de anul trecut a fost unul care castiga premii dupa premii chiar si la un an de la lansare, sa faci un nou telefon care sa il depaseasca (chiar daca uneori doar marginal) este un lucru de laudat.

Chiar si asa, noul One M8 nu este un model perfect si are si el problemele sale. Dimensiunile acum destul de generoase ale telefonul il duc la granita folosirii cu o singura mana, iar suprafata destul de lucioasa pe varianta gri ar putea pune probleme pentru unii.

Camera foto nu va fi pe placul tuturor, iar proportia celor nemultumiti sau nesatisfacuti de alegerea facuta de HTC de a pastra aceeasi rezolutie de 4 Megapixeli si de renuntarea la OIS ar putea fi chiar mai mare decat a celor care sa se multumeasca cu trucurile puse la bataie de producatorul Taiwanez prin sistemul DuoCamera de pe spate.

Totusi, pana la urma discutam de o camera mai mult decat decenta, capabila chiar de rezultate foarte bune daca esti dispus sa te joci putin cu ea.

Chiar si cu micile sale neajunsuri, noul M8 reprezinta mai bine ca niciodata un pachet cat mai curpinzator care sa ofere utilizatorului o experienta foarte buna, poate cea mai buna din lumea Android.

Toate peste toate, noul M8 e clar unul din cele mai bune telefoane lansate anul acesta pe piata si unul care nu ne-ar mira sa se bata pana anul urmator la titlul de smartphone al anului 2014.

Nota de final

  • Ai vreo intrebare legate de telefonul pe care l-am testat? Lasa-ne un comentariu mai jos si vom incerca sa iti raspundem.