Livrările de smartphone-uri ale Apple au scăzut cu aproximativ 10% în primul trimestru din 2024, afectate de intensificarea concurenței din partea producătorilor de smartphone-uri Android care aspiră la poziția de lider, arată datele firmei de cercetare IDC, citate de agenția Reuters.

Samsung Galaxy S24 UltraFoto: Hotnews

În perioada ianuarie-martie, livrările globale de smartphone-uri au crescut cu 7,8%, la 289,4 milioane de unități, iar Samsung, cu o cotă de piață de 20,8%, a preluat de la Apple primul loc în topul producătorilor de telefoane.

Scăderea abruptă a vânzărilor producătorului de iPhone vine după performanța sa puternică din trimestrul octombrie-decembrie 2023, când depășise Samsung și devenise nr. 1 la nivel mondial.

Acum Apple a revenit pe locul al doilea, cu o cotă de piață de 17,3%, în condițiile în care mărcile chinezești precum Huawei câștigă cotă de piață. Xiaomi, unul dintre cei mai importanți producători de smartphone-uri din China, ocupă poziția a treia, după ce a avut o cotă de piață de 14,1% în primul trimestru.

Compania sud-coreeană Samsung, care și-a lansat ultima gamă de smartphone-uri emblematice - seria Galaxy S24 - la începutul anului, a livrat peste 60 de milioane de telefoane în primele trei luni din 2024.

Vânzările globale de smartphone-uri Galaxy S24 au înregistrat un salt de 8%, comparativ cu cele ale seriei Galaxy S23 de anul trecut, în primele trei săptămâni de disponibilitate, a spus furnizorul de date Counterpoint.

În primul trimestru, Apple a livrat 50,1 milioane de iPhone-uri, în scădere față de cele 55,4 milioane de unități pe care le-a livrat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit IDC.

Livrările de smartphone-uri Apple în China s-au redus cu 2,1% în ultimul trimestru din 2023 față de anul precedent. Scăderea subliniază provocările cu care se confruntă firma americană pe cea de-a treia piață ca mărime din lume, în condițiile în care unele companii și agenții guvernamentale chineze limitează utilizarea de către angajați a dispozitivelor Apple.

Compania cu sediul în Cupertino, California, va organiza în luna iunie conferința Worldwide Developers Conference (WWDC), în cadrul căreia va prezenta actualizările aduse software-ului cu care sunt dotate iPhone-urile, iPad-urile și alte dispozitive Apple.

Investitorii urmăresc cu atenție informațiile privind dezvoltarea inteligenței artificiale la Apple, care până acum a vorbit puțin despre încorporarea tehnologiei AI în dispozitivele sale. Compania a pierdut la începutul acestui an coroana de cea mai valoroasă companie din lume în favoarea Microsoft.