Cifrele relevante pentru noul sediu al Bibliotecii Nationale:
- 14 sali de lectura, insumand 12.000 mp
- cinci sali multifunctionale pentru expozitii, lansari de carte si proiectii
- o sala pentru "lecturi" audio
- depozite de carte de 30.000 mp
- o aula cu circa 400 de locuri
- doua cafenele si un restaurant
- 9000 mp de birouri unde se va muta Ministerul Culturii.
In total, Biblioteca Nationala are o suprafata construita de 112.000 mp, iar accesul in incinta se va face de pe toate laturile cladirii.
In exterior sunt amenajate 350 locuri de parcare si spatii verzi.
Un reportaj de la inaugurarea Bibliotecii Nationale:
"Incepand de astazi, Romania are in sfarsit o cladire adecvata pentru Biblioteca Nationala. Cladirea din Centrul Istoric in care a functionat Biblioteca Nationala a fost retrocedata (n.r.- dupa retrocedare, cladirea a fost inchiriata in continuare bibliotecii). Incepand de astazi aceasta cladire va fi luata in folosinta de Biblioteca Nationala. Este o cladire moderna, o cladire care poate fi asezata oriunde in Europa si care are toate functiile asigurate pentru o biblioteca moderna in secolul XXI. Si din acest punct de vedere eu spun ca Romania, Bucurestiul, a intrat in Europa, a intrat intr-o normalitate pentru patrimoniul cultural scris", a declarat ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
Eliodor Popa, arhitectul care a coordonat lucrarile la aceasta cladire, a declarat ca sarcina de a face functionala vechea cladire, inceputa inainte de Revolutie si lasata in paragina peste 20 de ani, a fost una foarte dificila.
- Cand am preluat proiectul, cladirea era destul de degradata, desi se afla in stare de conservare - cel putin la nivel declarativ. Dupa revolutie, cand s-au oprit lucrarile la acest imobil, aici s-au turnat filme de tot felul, cu incendii, cu explozii care au degradat-o destul de mult. Imobilul primea niste fonduri pentru conservare in fiecare an, dar banii erau putini si lucrarile se faceau de mantuiala.
- Din expertizele pe care le-am facut inainte de inceperea lucrarilor, am constatat ca structura nu era ata de afectata incat sa necesite consolidare. Deci, ceea ce am facut noi a fost o refunctionalizare si remodelare a bibliotecii. Cladirea era gandita la nivelul anilor 1985, cand s-a proiectat, iar sarcina noastra era sa realizam o biblioteca la nivelul anilor 2000.
- La exterior, arhitectura era discutabila, in stilul epocii respective. O arhitectura care incerca sa imite un stil clasic, dar era total nereusita, inabil executata, atemporala. Noi nu mai puteam realiza in anul 2000 o cladire de secol XVIII. Am incercat mai multe solutii, mai multe variante, si ne-am oprit la cea pe care o vedeti.
- La exterior, coloanele si arhitectura clasica am imbracat-o in acel material compozit care are un aspect de metal si am imbunatatit proportiile coloanelor. Stilul acesta clasic are niste reguli care daca nu sunt respectate, arata foarte rau. Acum cele trei fatade au o colonada clasica pe un soclu din piatra naturala, profilat pe un ecran neutru din sticla. In partea din spate, aula, unde lucrarile au fost mai putin avansate am putut crea o arhitectura complet noua.
- Ce a iesit acum la exterior este un stil post modern.
- Interiorul a trebuit remodelat complet. Atriumul avea un luminator industrial pus la 9 metri inaltime, ca la halele industriale. Aici a fost o mare batalie fiindca eforturile de a-l ridica pana sus au fost mari si ca tehnica si ca bani, dar am reusit. Sala aulei era gandita la parter. A trebuit sa o ridicam la primul nivel ca sa realizam acest spatiu multifunctional la parter. Salile de lectura erau initial gandite meschin, erau sali mici. Noi am realizat niste sali de lectura mari.
Desi efortul financiar a fost foarte mare, Eliodor Popa spune ca, lucrand pe vechea cladire, nu a reusit sa respecte chiar toate principiile de functionare ale bibliotecilor contemporane:
"Cladirea aceasta, din punctul meu de vedere, nu respecta principiul bibliotecilor moderne. Acestea au complet separata zona de depozite de zona de lectura pentru a putea fi informatizate, automatizate, cartile sa fie cautate si distribuite rapid. Ori, noi am mostenit o cladire care avea depozitele alipite salilor de lectura. A trebuit sa ne mulam pe aceasta structura si am incercat sa rezolvam cu lifturi de carte care transporta cartile doar pe vericala. S-a luat in calcul si solutia de demolare a cladirii si construirea unei cladiri noi insa ar fi costat dublu. Noi am beneficiat la aceasta cladire de toata infrastructura. Tot betonul a suferit putine modificari. Daca o luai de la fundatie, inclusiv costurile de demolare, se ajungea la o suma uriasa".
Termenii financiari:
- Lucrarile la Biblioteca Nationala au inceput in aprilie 2009, iar termenul de finalizare a fost pe 30 noiembrie 2011, lucrarile de executie fiind terminate la timp.
- Lucrarile de proiectare au fost realizare de Carpati Proiect si au costat circa 3 milioane de euro, plus TVA.
- Lucrarile de construire au fost executate de Aedificia Carpati si au costat circa 100 milioane de euro, plus TVA.
Comparatie Biblioteca Nationala din Romania cu alte biblioteci de referinta din lume
Biblioteca Nationala a Romaniei
Bucuresti, Romania
- Suprafata: 112.000 mp
- Proiectant: Carpati Proiect; Proiectantul a fost ales in urma unui concurs de arhitectura
- Data inceperii lucrarilor: aprilie 2009
- Data terminarii lucrarilor: decembrie 2011
- Cost: circa 130 milioane euro
Biblioteca publica din Seattle. Vezi imagini aici
Seattle, SUA
- Suprafata: 38.300 mp
- Proiectant: Asocierea dintre OMA si LMN; Proiectantul a fost ales in urma unui concurs de arhitectura
- Data inceperii lucrarilor: 1999
- Data terminarii lucrarilor: 2004
- Cost: circa 112 milioane dolari
Biblioteca Nationala a Frantei. Vezi imagini aici
Paris, Franta
- Suprafata: 365.000 mp
- Proiectant: Dominique Perrault Architecte; Proiectantul a fost ales in urma unui concurs de arhitectura
- Data inceperii lucrarilor: 1989
- Data terminarii lucrarilor: 1995
- Cost: 1,3 miliarde dolari
Bibliotheca Alexandrina. Vezi aici imagini:
Alexandria, Egipt
- Suprafata: 69.000 mp
- Proiectant: Snohetta; Proiectantul a fost ales in urma unui concurs de arhitectura
- Data inceperii lucrarilor: 1995
- Data terminarii lucrarilor: 2001
- Cost: circa 182 milioane dolari
ce inseamna lifting?
felicitari Romaniei si Bucurestiului pentru aceasta investitie in cultura si educatie!
Si scoatem un spatiu dublu pt un pret asemanator, fata de biblioteca din Alexandria.
Arhitectural e destul de reusit tinand cont ca nu se mai fac acum cladiri de sec.18-19, imi plac liniiile neo-clasice ale colonadelor pe fondul neutru si modern de sticla. Se potriveste si cu cladirea masiva de vis-a-vis a Tribunalului..
Imi place faptul ca nu e nimic 'inghesuit', are mare vizibilitate in exterior, e un spatiu deschis si in linie cu Parlamentul (asa cum s-au conceput unele cladiri guvernamentale si in Franta).
E o mandrie pt Romania sa aiba o asemenea Biblioteca Nationala, putine tari din Europa au asa ceva, atat de mare si modern.
Avem noroc, dotarile tehnologice sunt din ultimii 2 ani si asta e un avantaj pt toti cei care vor studia si invata pe acolo in anii ce vin.
Amestecul asta de vechi si modern, de 'mic Paris' si IT, e original si ar putea fi o 'marca de imagine' pt Bucuresti, e placut.
Numai ca trebuie sa scapati in Bucuresti de caini vagabonzi si tigani-comercianti pe coltul strazii, asta e chiar urat si uneori periculos, nu le place nici romanilor nici turistilor..
Un lucru bun!
Io zic s-o faca Mall.
am incercat sa invat de pe laptop pt facultate si am scos la imprimanta pana la urma. in afara de distrus ochii nu am rezolvat nimic.
gadgeturile sunt bune cand vrei sa citesti un ziar, sa rasfoiesti un catalog, dar nu pentru citit si invatat
- parerea mea - fiecare cu preferintele lui.
oricum felicitari pentru investitie si, cu prima ocazie in Bucuresti, trec pe-acolo
Doar nu era sa o faca la Baia Mare ?
Bucurati-va ca avem si noi ceva semnificativ !
Tot timpul vedeti lucrurile in negru.
Si, recunoaste, nici tu nu te-ai duce ...
Ca de intreprinzatori pe banii statului nu ducem lipsa.
Intrebarea unui prieten: Ai citit "Fratii Karamazov"?
Raspunsul tau: Am vazut filmul
:)
desi personal preferam vechea arhitectura, celei mai metalice... cred ca dadea un aer aparte... dar ma rog poate gresesc eu...
important e ca s-a terminat
si SPER ca sa ajute la ridicarea nivelului cultural din romania!
dar, dincolo de asta, BINE CA E!
o rana mai putin pe obrazul bucurestiului.
De gustibus ....
Superba realizare comparativ cu ruina care exista dupa 89!
Poate ca Domnul sa inspire noile generatii spre cultura si carte si nu doar spre "goagle" si prostiile care circcula pe net!
Aduceti copii la biblioteca ca si la teatru sau in parc si faceti programe care sa atraga oamenii si in special noua generatie, altfel investitia este doar de dragul taierii de panglici tricolore !
Toate cele bune !
Bine că nu s-a făcut un hotel, un mall, o circotecă, o paranghelie, o bancă (alta? iară?).
Cârcotaşilor le voi spune doar atât : totul vă pute! Numa' polictichia dâmboviţeană vă miroase a crini şi iasomie...
Numai ca sa incaseze AEDIFICIA bani pentru finantarea campaniilor politice!
Oameni buni, va rog sa va reveniti! Cladirea este o oroare, iar pretul EXORBITANT!
Eu inteleg ca acea cladire sta in paragina de 20 de ani dar nu are legatura cu durata de executie a actualului proiect.
avind in vedere ca avea structura terminata.
de ce la investitiile astea mari ( arena nationala,pod basarab, etc) nu se fac publice costurile si contractele ca sa stim si noi unde se duc banii de la buget?
eu nu sunt mandru de asa ceva.
costul de 1160 Eu/mp este echivalent cu costul unei cladiri de birouri de clasa A in regim open space cu absolut toate dotarile inauntru si perfect functionala.
adica toate finisajele si instalatiile inclusiv mobilier.
mai intreaba si tu din cand in cand pe cineva care se pricepe la estimari din astea.
El Dudeinio, esti total pe dinafara...:)))
S-a lucrat infernal de repede - treceam pe langa ea si ma minunam cum de la zi la zi isi schimba infatisarea hidoasa intr-una mai prietenoasa. Felicitari constructorilor si sa fie exploatata la maximum ii doresc!
Este muninata!
Deabia astept s o vizitez si poate imi fac abonament acolo...
si ne vedem acolo, la biblioteca, pe 21 Dec. 2011..
Putem sarbatori prin cultura 22 de ani de cand Ceausescu a fost daramant in Bucuresti???
Numai bine Gigel sau Dorel - cum te striga!
Io o sa am Shogunu sub brat, ia si tu un Coielio ceva sa ne recunoastem. Sau nu ne lasa cu materialu' nostru si tre sa facem consumatie acolo?
Mai important chiar decat stadionul national:)
Ce urmeaza?
Din cate am vazut, spatiul exterior nu era inca amenajat.
Problema care ma framanta este: terminandu-se cu santierul se va realiza reluarea traficului auto de-a lungul portiunii dintre cladirea bibliotecii si raul Dambovita (blocat de peste 20 ani)?
apoi mutarea ministerului culturii in acest spatiu e iar o alaturare de functiuni grotesca.
bucurestiul e singura capitala europeana in care nu a construit nici un arhitect mare. singura. si in tirana gasim cladiri semnate de marii arhitecti.
in perversitatea ei, cladirea asta face un singur lucru bun. e consecventa cu sine in bizarerie si suprarealism. terminata sau in stadiul de structura abandonata face aceeasi impresie: o aratare de pe alta lume.
De ce trebuia sa fie dansii acolo?
Spatiul este unul pentru publicul larg, de ce trebuie sa ne impiedicam de ministeriabili si girofarurile lor pe acolo?
...putin gazon, o floare, un copacel ?!?...sau o banca, un luminator ceva, cat de cat, o sugestie de decor...
sau niste case de cartoane pentru aurolaci macar...
...degeabaaa!!!...tot romaneste "finalizata"
bravos diriginte de santier & Co !
rusinos si penibil, ca intotdeauna !
Si, da, e o mare realizare si un motiv de bucurie. Sa speram ca va avea si un sistem de imprumut interbibliotecar international pe masura, si niscai bani de achizitii de carte.
In Cluj a costat 40 milioane euro un stadion de 5 stele de 30.000 de locuri. Iar cel din Bucuresti a costat 240 miloane pentru 55.000 de locuri.
Cifrele astea spun ca prin Bucuresti se umfla preturile.
PS: casa poporului nu ne ajunge ?... sau asta e doar una asa "mai mica" si "mai moderna" ?
pe doamna director a Bibliotecii Nationale a Romaniei o cheama Elena Tîrziman.
N.R. Multumim! Am corectat!
Cea mai frumoasă realizare pentru România a ultimilor 20 de ani!
PS: Imi placa ca-l vad prezent ca de obicei pe panglicarul sef....fuguta repede la Timisoara ca mai e o autostrada de inaugurat.
Mie mi se pare ca 350 de locuri sunt destul de multe.
PS: Noroc ca nu mai e setea asa de mare.