Piata imobiliara din Rusia s-ar putea prabusi in urmatoareale luni. Aceasta este concluzia expertilor de la Centrul de studii economice ale Institutui pentru globalizare si miscari sociale, citati de NewsRu. Potrivit specialistilor, principala cauza a iminentei scaderi a preturilor locuintelor este diminuarea veniturilor reale ale populatiei, determinata de inflatie.

Apropierea spargerii "bulei preturilor" ar putea fi determinata, de asemenea, de inasprirea politicii bancare fata de datorinici si de dobanda ridicata la credite. „Pe piata americana a imobiliarelor s-a produs o puternica devalorizare, au cazut drastic vanzarile la multe produse. Deprecierea actiunilor si reducerea vitezei de circulatie a capitalurilor se vor resimti si in Rusia”, explica Boris Kagarlitki, de la Institutul mentionat.

Potrivit estimarilor sale, preluarea de catre banci a locuintelor neplatitorilor nu va permite restituirea mijloacelor cheltuite pentru achizitionrea lor, deoarece cererea la imobiliare cade.

In acelasi timp, astfel de masuri vor conduce la o cadere dramtatica a preturilor pe piata locuintelor. Un proces care nu poate fi oprit nici chiar de schema monopolista a pietii, sustine expertul citat de Gazeta.ru.

Inflatia i-a speriat pe rusi

Fiecare a treia banca rusa s-a confruntat, in primul trimestru al anului, cu o fuga a deponentilor, au calculat expertii agentiei Interfax, citati de Vedomosti. Volumul depozitelor s-a redus in 20 din 50 cele mai importante banci dupa active.

In ianuarie anul curent, Banca centrala a inregistrat retrageri masive de depuneri din bancile rusesti. Printre bancile cele mai afectate din acest punct de vedere se numara Vnestorgbank, Banca Moscovei, Alfa-bank, Rosbank si Uralsib.