Datele publicate vineri de catre Institutul Bulgar de Statistica arata faptul ca in Bulgaria, pretul mediu de vanzare pe metru patrat a scazut in al doilea trimestru din 2010 cu 0,8% fata de primul trimestru, scaderea fata de T2.09 fiind de 9,7%. De la inceputul anului, pretul mediu de vanzare al locuintelor a scazut cu 3%.

In sume absolute, pretul pe metru patrat a ajuns la 971,2 leva sau 495 euro, ceea ce inseamna echivalentul a 1,54 salarii medii brute lunare. Spre comparatie, in Romania, indicele imobiliare.ro indica faptul ca pretul mediu de vanzare la nivel national este de 1.170 euro sau echivalentul a 2,54 salarii.

O comparatie Bucuresti – Sofia ne arata ca in capitala Bulgariei pretul mediu de vanzare este de 1558,3 leva sau 794 euro, in timp ce in Bucuresti cifra se invarte in jurul a 1.100-1.200 euro, respectiv cu 50% mai mult. In Romania, salariul mediu lunar este cu 50% mai mare decat in Bulgaria.

De remarcat ca T2.10 este al saptelea trimestru consecutiv de scadere a preturilor, acestea fiind cu 31,5% mai mici decat in T3.08, atunci cand bula speculativa a atins apogeul in Bulgaria. Aceasta scadere este calculata in leva, moneda bulgara avand practic un curs fix fata de euro.

In Romania, preturile in euro sunt in medie cu 43,5% mai mici decat in T1.08 (la noi bula a inceput sa se sparga cu doua trimestre mai repede decat la bulgari), insa daca vom calcula evolutia in lei, scaderea este de doar 35,4%, usor mai mare decat in Bulgaria.

Nu pot sa nu remarc un lucru – bulgarii publica date privitoare la evolutia pietei imobiliare dintr-un anumit trimestru la trei saptamani dupa ce trimestrul respectiv s-a incheiat. Institutul National de Statistica din Romania are nevoie de trei luni pentru a compila datele.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.