Blocul de 40 de metri din spatele Palatului Stirbey a primit unda verde de la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice
Conform Ordinii de zi a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, publicata pe site-ul Ministerului Culturii, propunerea de avizare s-a facut in urma adresei 3798/KH/19.08.2010, primita de la Cabinetul Primului Ministru.
ONG-urile sustin ca este cel putin dubioasa aceasta propunere. “Un lucru este cert: primul ministru nu are, potrivit legii, competente in avizarea Planurilor Urbanistice Zonale in zonele de protectie ale monumentelor istorice. Prin urmare adresa 3798/KH/19.08.2010 este o forma de presiune nelegitima asupra Ministerului Culturii si a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice”, scrie Asociatia Salvati Bucurestiul intr-un comunicat de presa.
Ministrul Kelemen Hunor ne-a declarat ca nu a vazut proiectul aprobat de Comisie, iar cand va ajunge avizul la el, va vedea ce raspuns va da.
In primavara anului trecut, Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei, a semnat un aviz de urbanism prin care li se permitea investitorilor sa construiasca pe 70 la suta din teren, cu un CUT de 4,5 si inaltime maxima de 40 de metri. Ulterior, proiectul a primit si aviz de oportunitate.
La sfarsitul lunii septembrie, anul trecut, Sectiunea de Urbanism a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice de la Ministerul Culturii a avizat favorabil proiectul cu conditia ca Procentul de Ocupare al Terenului sa nu fie mai mare de 65%, iar Coeficientul de Utilizare al Terenului, de 4,5. Inaltimea cladirii care se vede din Calea Victoriei sa nu depaseasca 37,65 m, iar cea dinspre strada Budisteanu, 17,5 m.
In luna mai a acestui an, proprietarul palatului, omul de afaceri Ovidiu Popescu a dat in judecata Ministerul Culturii, pentru tergiversarea proiectului. Procesul nu a fost judecat.
Pentru a fi discutat in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, proiectul mai are nevoie de aviz de la Ministerul Culturii.
Ministrul Culturii vrea alt proiect la Palatul Stirbey. Proprietarul ar putea apela la arhitectii care au facut Opera Center din Londra
Soarta Palatului Stirbey e in mainile Ministerului Culturii

Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
Pe ce se bazează Bill Gates când le cere țărilor bogate să consume carne artificială. Incursiune în lumea biotehnologiei: „E o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă”
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
1. Arh. Virgiliu POLIZU
Vicepreşedinţi:
2. Arh. Anca BRĂTULEANU
3. Arh. Anca DERER
4. Arh. Nicolae LASCU
5. Ist.art. Doina MÂNDRU
Tot prapadul care se intimpla in lumea constructiilor pe bani multi in locuri "prime" ale tarii are cauza si dezinteresul civic, printre alte cauze ca mita, comisioane si alte relatii dubioase.
In primul rind cladirea nu face deloc o tranzitie vizuala intre ea si palatul Stirbei. Este infinit mai ieftin sa trintesti un perete cortina decit sa cauti o armonie arhitecturala.
Am citit aici despre "nostalgie". N-are nicio legatura, nu e nici "alb", nici "negru", este intre ciocan si nicovala. Daca se vrea "alb" sau "negru", va fi ori interdictie de constructie conform unei protectii a monumentelor istorice, ori un mastodont plantat ca mai toate celelalte.
Am invatat cu acesti profesori "Istoria arhitecturii" si "Teoria arhitecturii" dar ma gindesc cu groaza ce diferenta va fi intre aceste discipline invatate pe vremea mea si ce va fi cind actualul Bucuresti va intra "urit" in istorie.
Rusine celor care au puterea de decizie! Jenant si egoist, doar cu interes pentru propria bunastare.
Un exemplu, ce mi se pare mie este dupa noul pasaj pipera... teren liber la greu doar de construit astfel de turnuri. (doar infrastructura si gandirea pe termen lung lipseste)
eu unul am fost la mai toate muzeele, am platit bilet, taxe foto etc...la unele am fost de mai multe ori.
am trimis si petitii cand a fost cazul. nu poti insa sa-ti dedici tot timpul liber (daca ai asa ceva), trebuie sa-ti mai si vezi de ale tale.
daca toti ar face cate ceva concret, am obtine rezultate.
Bucurestiul e plin de case, conace si palate frumoase dar care stau in calea imbogatirii unora.
nu vor mai rezista mult, vor fi inlocuite de hidosenii. iar casele nou construite sunt 99.99% construite criminal de prost, fara rezistenta corespunzatoare si fara nici un pic de arhitectura. kitsch-urile sunt la moda;
nu-i vorba doar de politicieni sau de investitori.
e vorba de oameni educati, cu cel putin o facultate, cu pozitii si un pretins staif.
e doar spoiala, marea majoritate si-au facut niste case de un prost gust desavarsit si de o calitate comparabila cu 'palatele' tiganesti.
oamenii nu privesc spre viitor, privesc numai spre prezent, nu le pasa in nici un caz de palatul Stirbey. marii majoritati nu le pasa nici macar de casa in care stau ei si copiii lor.
stiu un caz de vila din anii '30 in amzei, super arhitectura. doar ca nu are structura de rezistenta.
a fost renovata dar fara rezistenta si a fost umpluta cu 'finisaje'. dupa 2 ani a cazut tavanul in camera copiilor, ratand la cativa centimetri sa nu-i omoare.
superficialitatea se va razbuna in cele din urma, acasa sau pe strada.
Numai romanii sunt atat de prosti sa faca asta in 2010.
Sa fim seriosi, banii vorbesc oriunde...
Noi avem "norocul" unor idioti ahtiati dupa bani, care fac ce n-au facut bombardamentele din '44 sau ce n-a avut timp Ceausescu sa termine.
Bataia de joc nu e faptul ca se fac cladiri moderne - nu de asta ne plangem aici. Ci faptul ca se fac aiurea, distrugand bruma de patrimoniu care mai exista. Fara locuri de parcare suficiente, fara infrastructura. Si dup-aia veniti si urlati sa largeasca primaria strazile si sa va faca locuri de parcare in centru, ca nu puteti veni la serviciu cu masina.... sau plangeti pe la TV ca nu vin turisti in Bucuresti si ca deh, e guvernu' de vina ca n-are "strategie". Nu, de vina suntem toti: idiotii astia pentru ca isi bat joc de Bucuresti si noi, pentru ca le permitem.
Hai, cine iese?
http://art-historia.blogspot.com/2009/03/palatul-stirbei-in-grea-suferinta.html
Poate ca daca nu am sta in casa si s-ar organiza un lant uman in jurul acestor monumente, am atrage atentia autoritatilor.
De fapt, noilor ciocoi nu le mai e frica de nimic. Pe vreme lu' Ceasca, macar le era frica de presa straina.. Acum nimic, nimic..
Desi s-a nascut in una dintre cele mai frumoase locuri din Romania, in Rachitele, in Apuseni, nu departe de cea mai frumoasa cascada din tara, Domnul Boc are o adversitate inexplicabila pentru natura si chiar pentru frumos, in sensul de perenn.
Acest popor nu mai are constiinta propriei istorii si identitati? De ce nu protestam in strada, fata de aceste abominabile constructii, care slutesc pline de nerusinare, incurajate de o administratie inepta si corupta, centrul elegant si retro al Bucurestiului? Aceste ONG-uri ar trebui sa organizeze miscari de strada, as fi primul care ar participa!
Daca ai mostenit o casa si vrei sa fi responsabil in continuare se poate, dar cu ceva efort si cu un profit substantial mai mic.
Este si alegerea "fostilor" proprietari, nu numai a celor "actuali".
Nu mai inteleg rolul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. Oare nu e acela de a ne feri chiar de astfel de hidosenii arhitecturale imaginate de toti nevenitii lipsiti de moralitate si caracter?
In aceste conditii, existenta acestei comisii e un nonsens, ba chiar mai rau: legifereaza hidosul prin patalamaua data de ei, specialistii, care cica ar fi varfurile neamului romanesc in materie de apreciere a frumosului. Si sunt convins ca membriii acestei comisii sunt platiti frumos din buzunarele noastre pentru simpla lor calitate de mebri, ca doar n-or face munca benevola. Altfel zis, ne batem singuri cuie in sicriu...
Or fi ajuns manelistii chiar si acolo? O fi si asta un semn ca suntem condamnati ca neam?
Acum, cand e asa de evident ce porcarie au facut, ma intreb retoric: chiar nu mai au respect pentru nimic? Nu le e frica de nimic?
Un bun exemplu este Canary Warf in Londra. N-o sa vezi cladire noua langa una veche acolo. Cartierul vechi este separat de un canal al Tamisei de cladirile moderne si impunatoare.
dar nu da bine sa spui ca locuiesti in ilfov.
poate ai verdeata si toate cele, drumuri largi si total libere dar nu suna la fel de bine ca atunci cand spui ca locuiesti 'ultracentral'
vii acasa seara si nu te vede nimeni cand iti plimbi ML-ul de 80.000 euro, nu te apreciaza nimeni ca-l platesti in rate pe 10 ani. nu ai motiv sa-l lasi pe strada pentru ca toti au loc de parcare in curte sau garaj. deci chiar motivatia pentru care ai cumparat masina dispare. nu te vede lumea in ea...
ca sa ai o casa langa oras presupune sa ai propriul sistem de incalzire. la bloc, daca nu-i caldura, te duci la administrator si faci scandal.
chiar daca nu se repara, tot nu trebuie sa faci nimic. la casa proprie trebuie sa te ocupi sa rezolvi.
lasand astea la o parte, si in jurul bucurestiului e din ce in ce mai aglomerat. si de multe ori, de cele mai multe ori, e o harababura imensa.
cu 2-3 exceptii, toate localitatile din ilfov au, exact ca bucurestiul, amestecate cladiri de birouri, depozite, blocuri etc cu case de locuit.
arata sinistru, ca multe cartiere din bucuresti.
acum in bucuresti au atacat centrul, periferia e deja monstuoasa. centrul va deveni in 2-3 ani o mizerie.
este deja; nu-s locuri de parcare desi proprietarii ar trebui sa le construiasca o data cu noile cladiri.
nu poti merge pe strada de aglomeratie, nu poti merge pe trotuar ca pieton.
cauti jumatate de ora loc de parcare, transportul in comun e plin de boschetari si tigani, vara iti vine sa vomiti de la miros.
cladirile vechi, desi frumoase, stau sa cada, cladirile noi sunt construite iresponsabil si sunt de prost, foarte prost gust.
infrastructura sta sa plesneasca, cedeaza tevile de apa, gaze si caldura, cedeaza cablurile electrice; pentru toate se fac gropi care distrug asfalt si trotuare.
si totusi 8500 de locuitori pe km patrat se lupta sa locuiasca central. pentru multi e raiul pe pamant fata de locul de unde provin. au buda in casa...
la fel s-a intamplat si in tinererului, au masacrat 2 ha din parc, probabil de la anul se vor apuca de construit de la p+ 8 in sus, si vor aparea astfel de situatii peste tot!
Prin urbanism intelegem civilizatie, adica un context favorabil oamenilor, menit sa-i ajute sa se regaseasca, sa se focuseze ulterior pe idealuri care merita, nu sa fie striviti de constructiile astea din beton si sticla, inghesuiti si stresati ca nu au suficient spatiu, lumina, natura in jur...
Luati-va mastodontii astia toti din centrul Capitalei si mutati-va undeva, pe un loc viran, unde sa construiti micul New York !
- sa veniti la mitingurile de protest care vor avea loc;
- sa veniti in sedintele Consiliului Primariei Bucuresti;
- sa ne sprijiniti in vopsirea unor bannere, sa ne ajutati sa impartim fluturasi si sa lipim afise;
- sa chemati alaturi de noi cati mai multi prieteni de-ai vostri.
Cu cat vom fi mai multi, care ne vom manifesta activ impotriva acestui proiect, nu doar pe site-uri si blog-uri, cu atat mai multe sanse avem as castigam. Va multumesc si sper sa luptam impreuna!
Asadar nu e 40 m e 37, nu e lipit de palat e departata de palat, nu e de sticla e stil Casa Radio sau fostul CSP(arhitect Duiliu Marcu), adresa nu e de la Prim ministru catre Cultura ci invers, nu e numai avizul de la cultura mai e nevoie si de altele.
Dar ce conteaza ? Sa combatem fratilor chiar daca parem niste imbecili picati din luna care preiau 2 cuvinte si compun o fantezie de o pagina.
SI apropo de monumente, cati dintre voi stiau macar ca asta e palatul Stibei ? dati sarci pe goagal ca vanghelie si veti gasi palatul la Snagov.
Ca de... tot romanul s-a nascut poet....pardon arhitect iubitor de frumos....
Sa stie si familiile lor si vecinii si cunoscutii si colegii copiilor lor, din ce le vine astora bunastarea ?