Potrivit indicelui lunar calculat de portalul imobiliare.ro, la nivel national, in luna martie, pretul mediu solicitat de proprietarii de apartamente a fost de 1.043 euro/metru patrat util, in crestere cu 0,9% fata de februarie si cu 1% fata de decembrie, insa in scadere cu 13,9% fata de martie 2010.

Comparativ cu martie 2009, pretentiile proprietarilor au scazut cu 21%, iar comparativ cu martie 2008, respectiv cu perioada de maxim a bulei imobiliare, pretentiile sunt in medie cu 50% mai mici daca ne raportam la euro, si cu 43% daca ne raportam la lei.

Preturi imobiliare

Preturi imobiliare

Foto: Businessday.ro

Cum au evoluat preturile medii in cele sapte orase pentru care imobiliare.ro prezinta date se poate observa in graficul alaturat.

In martie 2011, cel mai mic pret pe metru patrat se inregistreaza in Timisoara – 798 euro, in scadere cu 17% fata de martie 2010, acesta fiind cel mai mare procent de scadere dintre orasele analizate, in timp ce la polul opus se afla orasul Cluj cu o scadere de doar 4,7% in ultimul an.

In Bucuresti, pretul a ajuns la 1.169 euro/mp, in stagnare fata de sfarsitul anului trecut, insa cu 9,9% mai mic decat in martie 2010, si cu 48% mai mic decat in martie 2008.

Stagnarea in ultimele luni a preturilor solicitate de proprietari este confirmata si de o alta statistica ce ia insa in calcul doar preturile din Bucuresti. Astfel, potrivit indeximobiliar.blogspot.com, pretul mediu solicitat pentru un apartament cu doua camere se situeaza de 4-5 luni in jurul valorii de 57-58.000 euro, in timp ce pretul median este de 55-56.000 euro.

Piata imobiliara se afla in prezent intr-o stare de asteptare din care probabil ca nu va iesi pana in toamna. Despre cresterea preturilor nu cred ca poate fi vorba, desi proprietarii testeaza piata in acest sens, iar o reluare a trendului de scadere este greu de acceptat de catre aceeasi proprietari in conditiile in care se discuta tot mai mult despre o revenire a economiei.

Vom mai avea de asteptat cel putin inca 6-12 luni pana cand ne vom lamuri incotro se va indrepta piata imobiliara.​

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.