Drumul Taberei, Mihai Bravu, Berceni si Cercul Militar sunt cele mai poluate zone din Capitala. Ce masuri anti-poluare ii vor afecta pe bucuresteni

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 25 mai 2011, 18:28 Economie | Imobiliar


Cartierele Drumul Taberei, Mihai Bravu si zona Cercului Militar sunt printre cele mai nocive zone din Bucuresti, cantitatea de praf din aer depasind cu mult limitele maxim admise de normele europene, potrivit unui raport prezentat, miercuri, de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bucuresti.

Conform aceluiasi raport, primariile bucurestene au realizat in 2010, 31 din cele 43 de masuri obligatorii impuse de Consiliul General pentru imbunatatirea calitatii aerului la nivelul Capitalei.

Cele 12 masuri neimplementate se numara printre cele mai importante pentru imbunatatirea calitatii aerului. Conform cerintelor UE, toate aceste masuri trebuie implementate, in caz contrar Romania riscand declansarea procedurii de infringement.

Potrivit raportului, zona cea mai "prafuita" din Bucuresti este cartierul Mihai Bravu, cu 87 micrograme/metru cub pe particule PM, fata de 50, limita maxim admisa.

Acesta este urmat de cartierul Drumul Taberei 70 micrograme/metru cub, particule PM si zona Cercului Militar cu 57 micrograme/ metru cub particule PM. De asemenea, in zona Berceni, se deasesc frecvent concentratiile maxim admise pentru noxe.

Masurile neimplementate de administratiiile locale si impuse de Programul de gestionare a calitatii aerului sunt urmatoarele:

-  interzicerea stationarii masinilor pe prima banda de circulatie a strazilor principale, intre orele 8-20 si dedicarea acestei benzi: transportului in comun, vehiculelor de salvare, politie, pompieri si circulatiei biciclistilor, acolo unde nu se pot amenaja benzi separate. In plus, stationarea masinilor pe aceasta banda impiedica curatarea rigolelor. Potrivit raportului, acesta masura s-a implementat doar pe Sos Colentina. Responsabile cu implementarea masurii sunt: Primaria Capitalei si Politia Rutiera.

- cresterea tarifelor pentru parcarea de tranzit, in special in zona centrala. Aceasta masura trebuia implementata de Primaria Capitalei.

- introducerea inspectiei tehnice pentru autovehiculele cu masa maxima autorizata sub 3,5 tone cu norma de poluare Euro 0, Euro 1, Euro2. Responsabil cu implementarea prevederii este Ministerul Transporturilor.

- eliberarea autorizatiei de construire numai cu conditia amenajarii locurilor de parcare pentru bicicleta. Responsabili cu implementarea prevederii: Primaria Capitalei si Primariile de sector.

- salubrizarea stradala in zona in care prima banda este ocupata de vehiculele  stationate se va realiza prin spalarea cu jet puternic de apa pe sub masinile parcate. Responsabili cu implementarea prevederii: Primariile de sector.

- respectarea termenului limita pentru executarea lucrarilor edilitare, in special a lucrarilor de reparatii ale drumurilor publice. Responsabili cu implementarea prevederii: Primaria Capitalei, Primariile de sector.

- acordarea de facilitati la impozitarea pe cladirile care au amenajate terase verzi. Responsabili cu implementarea prevederii: Primaria Capitalei si Primariile de sector.

Masuri in curs de implementare:

- edificarea de parcari supraetajate;
- extinderea benzilor pentru biciclete;
- amenajarea parcarilor pentru biciclete la institutiile publice.

Prefectul Capitalei, Cristian Atanasoaei, a declarat ca va soma primariile sa duca la indeplinire prevederile Programului de gestionare a calitatii aerului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6773 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  Bucuresti, lagar de concentrare (Miercuri, 25 mai 2011, 17:47)

  Oprescu va face inca o autostrada, nu parc.. [anonim]

  E imposibil sa definesti Bucurestiul drept 'capitala europeana' atat timp cat e ingrozitor de prafuit si poluat, bantuit de haite de caini si locuit central de hoarde de tigani.

  Centrul istoric, daca se vrea civilizarea sa definitiva, trebuie scutit de prezenta masinilor, iar aprovizionarile afacerilor din zona sa se faca exclusiv in timpul noptii, intr-un program prestabilit.

  In rest, amenzi cu cei care parcheaza 'unde vrea muschii lor', amenzi foarte mari pt firmele care nu protejeaza lucrarile cu plase de protectie (chiar acum se lucreaza langa Piata Victorie, la 200 m de guvern, intr-o mare de praf, e o mizerie de nedescris..), amenzi penale pt cei care abandoneaza animale pe strazi, relocarea clanurilor tiganesti de langa obiectivele turistice centrale, plantarea de copaci oriunde exista 1 m2 de pamant liber, amenzi pt asociatiile de locatari care nu ingrijesc spatiul verde din fata blocului.
 • +5 (7 voturi)    
  ar mai fi inca 1 (Miercuri, 25 mai 2011, 18:51)

  gigi [anonim]

  Ar mai fi una utila : Sa fie cel putin o masina de maturat cu perii si aspirator la 50 de strazi contractate.

  Tiganii cu maturile nu sunt eficienti si mai mult ridica praful dintr-o parte in alta
 • +11 (11 voturi)    
  si eu... (Miercuri, 25 mai 2011, 18:52)

  geo12 [utilizator]

  as mai propune doua:
  -amenzi drastice pentru fumatorii care arunca mucurile de tigara pe jos (in statiile ratb desi exista cosuri cu suport de stingere a tigarilor toata lumea arunca pe jos - urasc la nebunie fumatorii care trag ultimul fum inainte de a pasi in mijlocul de transport, arunca tigara pe jos si expira fumul cand sunt deja inauntru )
  -aplicarea amenzilor pentru neridicarea fecalelor cainilor de catre proprietari !
  • +2 (2 voturi)    
   bine zis (Miercuri, 25 mai 2011, 21:33)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui geo12

   asta cu fecalele cainilor,am calatorit in peste 30 de tari,la noi ca la nimeni,caini fecale peste tot.De vina este ministerul sanatatii si media care nu spun ce efect nociv aduc aceste animale cu care stau in case unii.promovam ce nu trebuie la toate posturile .cit despre tutun ca sa mai zic ,plingem ca suntem saraci si consumam tutun mai mult decit fructe etc .ar trebui in scoli sa se faca ore de educatie sanitara.multea ar mai trebui in tara asta.....
 • +3 (5 voturi)    
  masurile nu ii vor afecta (Miercuri, 25 mai 2011, 19:04)

  bedexe [utilizator]

  masurile "anti-poluare" nu ii vor afecta pentru ca sunt ceva de bine
 • -4 (6 voturi)    
  S-auda primaria! (Miercuri, 25 mai 2011, 19:43)

  Pollus [anonim]

  daaaaa, tipic romanesc, lipsa de bun simt civic si de snobism.
  Sa ne faca primaria aerul curat!
  Noi nu suntem de vina pentru nimic. Numai autoritatile e de vina si numai ele sa faca.

  Ne revoltam ca respiram aer imputzit, dar ne laudam cu masina dizal care consuma 3% si are demaraj de GTI. Niciun meltean dambovitean nu se gandeste ca dieselul e mult mai poluant decat benzina si ca daca pruncii lui aproape sufera de ast, e si din vina lui. Sigur, sa faca primaria curatenie dupa chistoacele mele aruncate pe jos si tot masina primariei sa mature fluturasii care prezinta masaje erotice cazuti prin parcari. Daca ar putea primaria sa mature si zapada si sa puna pomi in balcoane, dar sa ne lase si parcari si sa ne ia si impozit 3 lei pe 80 mp de apartament.
  • +5 (5 voturi)    
   cam asa e (Miercuri, 25 mai 2011, 20:20)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Pollus

   fara a scadea din vinovatia primariei, principala problema a Bucurestiului o reprezinta bucurestenii insisi. cred ca singura solutie o reprezinta constrangerile europene, cu ai nostri nu imi mai fac iluzii.
 • +4 (4 voturi)    
  omisiuni grave ale raportului ARPM...! (Miercuri, 25 mai 2011, 21:09)

  NRDobrogea [anonim]

  "Specialistii" de acolo uita sa mentioneze ca :
  - 20% din tarile capitalei sunt neasfaltate si deci o permanenta sursa de praf...
  - Cei peste 800.000 arbori lipsa de pe aliniamentele stradale ar mai compensa din supra-excesul de praf.
  - CGMB a refuzat(prin votul portocaliu) de curand amenajarea alveolelor stradale cu vegetatie...
  - In fiecare zi 5 tone de fecale canine se transforma in praf...
  - Toaletarile imbecile facute in perioada de vegetatie au o mare contributioe la nefixarea prafului
  - Macelul arborilor continua sub obladuirea autorilor unor "studii de impact" girate si de ARPM...
  - 80% din PUD-urile sectoarelor 2, 3 si 6 sunt ilegale, inclusiv din amplasarea lor pe spatiul verde.
  Si nu numai...
 • 0 (0 voturi)    
  mi se pare amuzant (Miercuri, 25 mai 2011, 22:16)

  mircea [anonim]

  ca nu se spune nimic de militari
 • +2 (2 voturi)    
  Drumul Taberei (Miercuri, 25 mai 2011, 23:16)

  helium [anonim]

  Ce-a fost odata Drumul Taberei, un cartier superb, curat si aerisit, multa verdeata si blocurile distantate nu ca-n Militari, Rahova sau Crangasi.

  A ajuns asa datorita noua in primul rand, la mine in bloc inca se arunca gunoaie de la etajele superioare, de la tampoane la pungi de gunoi legate doar pentru ca le e lene sa se duca la colt la tomberoane sau sa se duca la ghena.

  Totusi imi e greu sa cred ca e cel mai poluat pentru ca exista multa zona verde, nu stiu care-i procentajul noxelor poluante in zona centrala unde verdeata e practic inexistenta iar traficul de masini este mult mai mare. Nu mai zic de zona Basarab-Gara de Nord unde muntii de beton iti taie rasuflarea sau Pipera unde aerul este...inuman.
 • +2 (2 voturi)    
  pe stada Gladiolelor la 170 m de mimister (Joi, 26 mai 2011, 0:08)

  rov [utilizator]

  de ministerul mediului este o groapa de gunoi intretinuta de ceva tigani care locuiesc in apropiere. Se zice ca au furat containerele de aici....
  De aproape doi ani, in fiecare zi vine o vola si un camion care ridica gunoaiele direct de pe pamant extragandule din zeama proprie.
  Chiar suntem la mana celor 20-30 de tigani din zona. ce fac autoritatile ????? Ce model vrem sa creem din taxele platite statului, unul african sau europen ?
 • -1 (1 vot)    
  Drumul Taberei (Joi, 26 mai 2011, 7:32)

  Vizitiul [utilizator]

  La ochiometru (cat si din satelit) este unul dintre cele mai inverzite cartiere, sunt surprins ca este inclus printre cele mai prafuite.
 • 0 (0 voturi)    
  curatenie (Joi, 26 mai 2011, 12:52)

  tavi [anonim]

  curatenia trebuie sa fie pe toate planurile , altfel nu este curatenie
  nu stiu cum poti sa scrii tu de curatenie cand stii ce faci si cum esti...............................ce zici doar cu gura
 • 0 (2 voturi)    
  pisi (Joi, 26 mai 2011, 12:54)

  puiu [anonim]

  poluat este Bucurestiul de tineri imorali fara educatie , dupa rezolvarea acestor probleme apare si curatenia trotuarelor care este mult mai putin importanta decat mizeria umana
 • -2 (2 voturi)    
  Fix in basca (Joi, 26 mai 2011, 14:02)

  Stepanida [utilizator]

  ii doare pe primarii de sectoare,de poluare!Si,datorita legislatiei in vigoare,Sorin Oprescu nu ii poate sanctiona,ca deh,fiecare e voievod la el in sector!Inca putina rabdare,si se va sfarsi aceasta stare de lucruri:legea unui Bucuresti unitar,cu Oprescu,Primar General,va rezolva multe probleme,nu doar cea a poluarii!
 • 0 (0 voturi)    
  Suparat (Vineri, 27 mai 2011, 3:11)

  Axel [anonim]

  In intersectia antiaeriana cu drumul sarii e cea mai mare galagie si poluare posibila iar autoritatilr nu se sinchisesc nici sa repare gropile dintre sine,dar sa mai curete si praful


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by