Care sunt regulile călătoriei cu trenul - Măști, stickere, distanțare, acces limitat la peroane

de Vlad Barza     HotNews.ro
Luni, 18 mai 2020, 10:23 Economie | Industrie Feroviara


Scaune marcate pe peron
Foto: Hotnews
​Purtarea măştii va fi obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor şi pe toată durata călătoriei iar şeful de tren/conductorul are obligaţia doar să vizualizeze biletul de călători, fără să-l atingă, potrivit regulilor în domeniul transportului feroviar stabilite printr-un ordin comun al miniştrilor Transporturilor şi Sănătăţii. Pe peron se va permite doar accesul celor care au bilet. Pentru staţiile cu mai multe peroane comune se va evita alocarea acestora pentru două trenuri (indiferent că pleacă sau sosesc în gara) în acelaşi interval de timp, pentru a evita aglomerarea, relatează Agerpres.

În tren este permisă utilizarea vagoanelor mixte salon/bar, fără a presta serviciul alimentar în zona barului.

Garniturile de tren vor fi salubrizate şi igienizate înainte de plecarea în fiecare cursă, lucrătorii din transportul feroviar vor trebui să fie dotaţi cu măşti şi mănuşi, se va promova vânzarea on-line a biletelor şi se vor utiliza cu prioritate biletele electronice.

Operatorii feroviari vor pune în aplicare rezervări obligatorii de locuri pentru trenurile de lung parcurs şi pentru cele regionale acolo unde este tehnic posibil şi eficient din punct de vedere economic.

De asemenea, aceştia vor stabili şi aduce la cunoştinţa publicului măsurile organizatorice impuse de specificul activităţii şi de zona de desfăşurare a sa.

În gări, vor fi montate dozatoare cu biocid în punctele de acces iar zonele de preluare a călătorilor (staţii de taxi, parcări) vor fi amplasate faţă de zona de acces/ieşire la o distanţă care să nu determine aglomerarea de persoane.

În cazul staţiilor de cale ferată cu mai multe zone de acces, fiecare zonă va fi utilizată doar pentru unul dintre fluxuri, fie de intrare, fie de ieşire din gară.

Vor fi deschise doar spaţiile comerciale care vând produse ambalate situate pe spaţiul gării care au zona de acces din afara staţiei de cale ferată. Spaţiile comerciale vor avea obligaţia de a lua măsuri pentru a evita aglomerarea de persoane în interiorul lor.

"Se interzice deschiderea restaurantelor/ teraselor", precizează Ministerul Transporturilor.

Fluxurile de îmbarcare/debarcare vor fi distincte şi vor fi semnalizate de la intrarea în gară până pe peron (cu separatoare sau benzi aplicate pe suprafaţa gării) iar la casele de bilete se va merge pe principiul un ghişeu deschis unul închis, dacă poziţionarea ghişeelor nu permite din construcţie asigurarea distanţei sociale, iar fluxurile de acces la ghişeu/plecare de la ghişeu vor fi marcate cu separatoare.

Vor fi prevăzute fluxuri de acces/plecare şi la ghişeele de informaţii sau la zonele de depunere a bagajelor şi periodic vor fi făcute anunţuri semnalizate distinct cu sfaturile necesare referitoare la noul coronavirus.

Pe fiecare flux din gară se vor monta jos stickere care să atenţioneze cu privire la distanţa minimă ce trebuie respectată.

În spaţiul gării (inclusiv toaletele publice) se vor face periodic acţiuni de dezinfecţie iar în zonele intens circulate, operaţiunile de dezinfecţie se vor face la minim 4 ore.

Pe scaunele existente în gară se va semnaliza prin aplicarea de stickere locurile unde se pot aşeza persoanele (de preferat un loc ocupat unul liber).

Pe peron se va permite accesul doar al persoanelor ce prezintă biletul sau dovada electronică a achiziţionării acestuia. În cazul în care sunt persoane care trebuie ajutate pentru îmbarcare, aceştia vor anunţa reprezentantul operatorului de transport feroviar care va stabili modul de acordare a asistenţei pentru persoanele respective.

Pentru fiecare peron se va stabili o zonă destinată persoanelor care aşteaptă călătorii care sosesc cu trenul. În cazul în care nu poate fi stabilită o astfel de zonă aşteptarea călătorilor se va face în exteriorul gării.

Ordinul comun al ministrului transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor şi al ministrului sănătăţii nr. 984/829/15.05.2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2575 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  vax (Luni, 18 mai 2020, 10:47)

  sim18 [utilizator]

  Si apoi megi 8 ore cu inca trei in compartiment, sau intr-un vagon in care aerul conditionat vantura covidul!
 • 0 (0 voturi)    
  ete na (Luni, 18 mai 2020, 10:48)

  zicsieu [utilizator]

  astia nu sunt in stare sa aibe wc-uri decente si vorbesc de protocoale, reguli sau ce mai debiteaza ei. in realitate nu se aplica nimic ca nu au cu cine. am ajuns in puctul in care orice gandesc cei de sus nu se aplica la cei de jos. de ce? gaura mare in capacitatea de intelegere.
 • +1 (1 vot)    
  Sunt multe alte masuri care trebuiesc (Luni, 18 mai 2020, 11:18)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  1. Suspendarea pentru 2020 a gratuitatii studentilor/elevilor pentru ca nu se mai fac cursuri.
  Nu s-ar mai crea cozi la ghișee si îmbulzeală.
  2. Aplicatie on line pentru abonamente cu posibilitatea de a rezerva loc zilnic.
  In mod real situatia scapa de sub control.
  3. Nefolosirea instalației de aer conditionat pentru ca se răspândește virus.
  La călduri in vara se va deschide o fereastră / vagon de controlor.
  4. Crimele de apa funcționale nu una ca in Gara de Nord insalubra.
  5. Dotarea controlorilor cu EPOS mobile pentru plata cu cardul a biletului cumparat in tren.
  6..Eliminarea diferențelor de pret intre ghiseu si controlor pentru evitarea cozii la ghișeu.

  Poate citeste vreunul de la cfr.
  Mai mult ca sigur ca vor fi depășiți de situatie.
  Ca la vama Nădlac.
  Daca nu se va reveni la starea de urgenta este de asteptat ca din iunie sa reapară mai multi navetiști in peisaj sau plecările mare sau munte.
 • 0 (0 voturi)    
  Fascinant (Luni, 18 mai 2020, 11:52)

  PureWhite [utilizator]

  Adica daca calatoresc de la Cluj la Constanta si fac 14 ore ( exact cat faci din Romania pana in US ) trebuie sa port mizeria aia pe fata ?
  CT de prosti trebuie sa fim sa acceptam toate magariile astea ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by