India va construi o cale ferată către micul regat himalayan Bhutan, o țară celebră pentru peisajele superbe și pentru mănăstirile buddhiste. China a construit masiv infrastructură rutieră și feroviară aproape de granițele Indiei în ultimii ani, iar țara cu capitala la New Delhi a anunțat și ea o serie de investiții la granițele sale nordice.

Peisaj din BhutanFoto: Pichaya P, Dreamstime.com

India va începe în 2023 construcția unei căi ferate cu ecartament îngust către localitatea Gelephu din Bhutan, punctul de pornire fiind localitatea indiană Kokrajhar. Lungimea totală va fi de 57 km, iar costurile, de cel puțin 130 milioane dolari.

Discuțiile dintre cele două țări au pornit acum mult timp, iar un prim memorandum fusese semnat în 2005.

Investiția este parte a unui plan al Indiei de a îmbunătăți legăturile feroviare cu vecinii săi, planul fiind cunoscut sub numele BBIN (de la țările Bangladesh, Bhutan, India și Nepal).

Regatul Bhutan are o suprafață de șase ori mai mică decât cea a României, rețeaua de drumuri este foarte restrânsă, iar populația este de sub 800.000 de locuitori.

Bhutan este una dintre cele mai frumoase țări ale lumii datorită peisajelor himalayene și numeroaselor temple buddhiste. Este și una dintre cele mai scumpe destinații turistice, existând o taxă zilnică de 200 dolari, ce trebuie plătită de orice vizitator străin, în afară de tarifele de cazare, mâncare și vizitare.

Țara a fost închisă turiștilor timp de doi ani și jumătate, din cauza pandemiei, iar redeschiderea a venit în septembrie 2022.

Sursa: International Railway Journal

Sursa foto: Dreamstime.com