Italia și Arabia Saudită poartă discuții privind o posibilă investiție a Riadului în noul fond strategic al Romei, a anunțat luni ministrul italian pentru industrie, Adolfo Urso, în contextul semnării unui acord de consolidare a relațiilor economice între cele două țări, relatează Reuters.

„Made in Italy”Foto: Collectiva / Alamy / Profimedia Images

Fondul „Made in Italy”, aprobat de guvernul condus de Giorgia Meloni în luna mai, va avea un buget inițial de 700 de milioane de euro anul acesta, la care se vor adăuga alte 300 de milioane din fonduri guvernamentale anul viitor.

Sursele Reuters afirmă că guvernul italian curtează mai multe fonduri suverane străine pentru a investi în proiectul „Made in Italy”.

Schema ar urma să ajute companiile italiene care operează în lanțuri de aprovizionare critice, precum și consolidarea puterii de cumpărare și reutilizare a „materiilor rare critice”.

Un alt obiectiv este susținerea industriei italiene și reducerea dependenței față de furnizori străini în contextul în care coaliția de guvernare a lui Meloni are probleme în a aduce sub control deficitul bugetar.

Meloni a urmărit o strategie de apropiere față de țările din zona Golfului Persic după ce a câștigat alegerile parlamentare din septembrie anul trecut și a format guvernul de la Roma.

Mutarea a venit în contextul în care Italia, o țară puternic dependentă de gazul rusesc înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a încercat să își diversifice sursele de import. În luna aprilie a acestui an guvernul italian anunța că puțin peste 10% din gazul pe care îl cumpără mai provine din țara condusă de Vladimir Putin.

„Prin urmare, am reușit să ne reducem cu succes dependența de Moscova”, declara la momentul respectiv ministrul italian al mediului și securității energetice, Gilberto Pichetto Fratin.

Italia a semnat un „Memorandum de Înțelegere” cu Arabia Saudită

Ministrul industriei Adolfo Urso a declarat luni că semnarea noului acord cu Arabia Saudită vizează consolidarea legăturilor economice și creșterea investițiilor în domenii de importanță strategică precum sectorul energetic.

„Pornim de la premisa că lumea este foarte diferită față de valorile cărora noi ne menținem angajamentul ferm”, a spus el într-o referire la faptul că Arabia Saudită este acuzată de încălcarea drepturilor omului.

Guvernele italiene anterioare au evitat colaborarea mai strânsă cu Riadul din această cauză.

„Memorandumul de Înțelegere” semnat cu saudiții urmează să dureze doi ani și va fi reînnoit automat pentru alte 24 de luni dacă niciuna dintre cele două țări nu anunță că dorește să îl denunțe cu 6 luni înainte de data expirării.

Exporturile Italiei către țara din zona Golfului au fost în valoare de 4 miliarde de euro anul trecut, majoritatea constând în produse industriale, în timp ce importurile saudite în peninsulă s-au ridicat la 7,4 miliarde de euro, fiind vorba preponderent de produse petroliere.