Valoarea pesosului argentinian s-a prăbușit marți pe piața neagră, unde este tranzacționat la liber, după ce Javier Milei, favoritul la alegerile prezidențiale, a declarat că acesta nu valorează „nici cât excrementele”, relatează Markets Insider.

Javier MileiFoto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

„Pesosul este emis în prezent de politicieni argentinieni, deci nu poate valora nici cât excrementele deoarece acele gunoaie nu sunt bune nici ca îngrășăminte”, a declarat Milei, avertizându-i totodată pe argentinieni să nu își țină economiile în moneda națională.

Marți, pesosul s-a prăbușit cu 10% față de dolar pe piața neagră, unde este tranzacționat la un curs de schimb liber, în timp ce rata oficială de schimb stabilită de Banca Centrală de la Buenos Aires este fixată la 365 de pesos pentru un dolar din luna august.

Deși pesosul argentinian este una dintre monedele cu cel mai slab randament în 2023, alături de lira turcească și rubla Rusiei, o prăbușire cu 10% într-o singură zi este o contraperformanță rar întâlnită.

Milei, un libertarian ultra-radical, militează pentru „dolarizarea” economiei argentiniene și abandonarea completă a pesosului în tranzacțiile locale în favoarea monedei naționale a Statelor Unite în contextul în care Argentina a înregistrat o inflație de 134% anul acesta.

Inflația a continuat să crească în pofida faptului că Banca Centrală a majorat dobânda de referință până la 118%.

Javier Milei, favorit să devină noul președinte al Argentinei

Politicianul a șocat analiștii politici din Argentina și străinătate după ce în luna august a câștigat alegerile primare pentru președinție cu peste 30% din voturile exprimate, luându-le fața candidaților partidelor tradiționale.

Cele mai optimiste sondaje de opinie realizate înaintea scrutinului îl cotau pe acesta cu aproximativ 20% din voturi.

Un sondaj de opinie efectuat în septembrie, după alegerile primare, de firma de sondare Analogias arăta că Milei este preferat de 31,1% din argentinieni, înaintea lui Sergio Massa (28,1%), candidatul alianței peroniste „Unión por la Patria” și actualul ministru al economiei, și Patricia Bullrich (21,2%), un fost ministru al securității și candidata partidei conservatoare „Juntos por el Cambio”.

Un sondaj separat realizat luna trecută de firma Opinaia îl credita pe Milei cu 35% din voturi, pe Massa cu 25% și pe Bullrich cu 23%.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 22 octombrie.

Mediul de afaceri argentinian se teme de abandonarea pesosului

Jurnaliștii de la Markets Insider notează însă că, în pofida politicilor sale în favoarea piețelor libere, Milei este nepopular în rândul mediului de afaceri argentinian din cauza propunerii sale de a „dolariza” economia și renunța complet la pesos.

Un sondaj informal realizat de agenția Reuters în urmă cu câteva zile la un summit de afaceri de la Mar del Plata arăta că doar doi dintre cei 125 de respondenți ar fi pentru o asemena măsură radicală.

Situația se datorează în bună parte faptului că o astfel de mutare a fost încercată și în anii 1990, dar s-a soldat cu o depreciere dureroasă, în pofida beneficiilor aduse pe termen scurt.

Oamenii de afaceri chestionați au preferat-o în procent de 80% pe candidata conservatoare Patricia Bullrich, care propune și ea „dolarizarea” economiei, însă cu păstrarea în paralel a pesosului.