Un tribunal din Muntenegru a anunţat vineri că a aprobat extrădarea omului de afaceri Do Kwon, poreclit „regele criptomonedelor”, urmând ca ministrul justiţiei să decidă dacă acesta să fie predat Coreei de Sud sau Statelor Unite, relatează Reuters și Agerpres.

Do Kwon, supranumit „regele criptomonedelor”Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Acuzaţi în SUA de fraudă în valoare de mai multe miliarde de dolari, Do Kwon şi un asociat al acestuia au fost condamnaţi în iunie la patru luni de închisoare pentru folosirea de paşapoarte false. După arestarea lor, poliţia a afirmat că a descoperit în bagajele celor doi paşapoarte costaricane falsificate, un set separat de paşapoarte belgiene, laptopuri şi alte echipamente.

La o audiere în mai, ei au negat acuzaţiile formulate de un procuror muntenegrean. Avocaţii lui Kwon nu au răspuns la o solicitare de comentarii în momentul anunţării acuzaţiilor de către SUA, dar un purtător de cuvânt al companiei înfiinţate de acesta, Terraform Labs, a declarat în iulie că va combate alegaţiile „neîntemeiate şi profund eronate” ale SUA.

Vineri, tribunalul din Podgorica a precizat că Do Kwon a acceptat să fie extrădat în Coreea de Sud, în cadrul unei proceduri accelerate, dar că ministrul justiţiei va avea ultimul cuvânt, întrucât este căutat de mai multe state. Se va lua o decizie după ce Kwon îşi va ispăşi pedeapsa cu închisoare pentru folosirea de documente false, a menţionat curtea.

Avocatul din Podgorica al antreprenorului nu a comentat deocamdată.

„Regele criptomonedelor” a deschis seria inculpărilor spectaculoase din lumea crypto

Do Kwon, cetăţean sud-coreean pe numele său complet Kwon Do-hyung, a fost directorul Terraform Labs, compania cu sediul în Coreea de Sud din spatele monedei stabile descentralizate TerraUSD, care s-a prăbuşit în mai 2022, provocând panică și furie pe piaţa criptomonedelor.

A fost arestat la sfârşitul lui martie împreună cu fostul director financiar Han Chang-joon, în timp ce încercau să ia avionul din Podgorica spre Dubai.

După arestarea lui Kwon, tribunalul districtual din Manhattan a făcut public un act de inculpare cu multiple acuzaţii de fraudă şi conspiraţie.

În mai, o instanţă din Muntenegru a respins punerea în libertate a celor doi în schimbul unei cauţiuni de 800.000 de euro, argumentând că nu poate fi considerată o garanţie suficient de solidă şi că nu există certitudinea că nu vor încerca să fugă, odată eliberaţi.

Problemele cu legea ale lui Kwon au prefațat într-o anumită măsură două cazuri mult mai răsunătoare: prăbușirea în noiembrie anul trecut a platformei crypto FTX și arestarea fondatorului său Sam Bankman-Fried pentru fraudă, și infracțiunile pe care platforma Binance a recunoscut în urmă cu câteva zile că le-a comis.

FTX era a doua cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor din lume în momentul prăbușirii sale, depășită doar de Binance, care își menține poziția.