Miercuri a fost lansat in sfirsit mult anuntatul Google Drive, noul serviciu de stocare in cloud de la Google. Drive face parte din suita Google Apps si il va contine pe deja existentul Google Docs. Deocamdata, serviciul este disponibil doar in U.S., urmind ca pentru restul lumii sa fie activat treptat, incepind din acest moment, intr-un interval de patru pina la opt saptamini, potrivit blogului Cloudini.

Ce este Google Drive

Pe foarte scurt, Google Drive este un spaţiu de stocare in cloud asociat contului de Gmail (sau, pentru cei care folosesc Google Apps for Business, asociat mail-ului de la companie), cu posibilităţi de sharing şi cooperare cu alţi utilizatori.

Dacă vreţi, Google Drive este un fel de DropBox integrat în contul de mail. Sau, pentru cine nu cunoaşte serviciul DropBox, un fel de depozit de fişiere in cloud, cu o mulţime de funcţionalităţi. Despre iminenţa apariţiei Google Drive am mai scris deja aici încă din februarie, în articolul Google Drive îţi mută hard disk-ul în cloud.

Google Drive este inclus în suita Google Apps. În plus, Google Drive va exista şi sub formă de aplicaţie (compatibilă cu Mac OS, Windows, Android), care va sincroniza conţinutul online cu un folder specificat de pe desktop, numit Google Drive.

Ce oferă Google Drive

Spaţiu de stocare. Ceea ce am omis pînă acum să spunem, deşi este foarte important. Spaţiul de stocare implicit oferit gratuit de Google pe Google Drive este de 5GB.

Următorul upgrade este de 25GB = 2,50$/lună, pentru orice utilizator cu cont la Google (spaţiu la comun cu Picassa), respectiv de 20GB = 4$/lună pentru utilizatorii Google for Business.

Asta în condiţiile în care concurenţa stă cam aşa: DropBox oferă implicit 2GB (următorul upgrade 50GB = 10$/lună), Box oferă 5GB (25GB=10$/lună), iCloud – 5GB (10GB = 20$/an), Amazon Cloud Drive – 5GB (20GB = 20$/an).

În Drive for Business (pentru Google Apps for Business), administratorul va putea cumpăra extra storage după planul tarifar alăturat. De asemenea va putea modifica limitele spaţiului fiecărui utilizator/grup de utilizatori după necesităţile fiecăruia.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Cloudini.ro.