​In 2009 cand Apple inca nu lansase iPad se zvonea despre proiectele Microsoft in legatura cu scoaterea pe piata a unei tablete sub brand-ul propriu. Au trecut aproape trei ani de atunci, compania condusa de Steve Ballmer nu a lansat tableta, insa Apple a vandut peste 60 de milioane de iPad-uri. Acum, zvonurile privind o tableta a Microsoft revin in forta fiindca luni va fi o conferinta in Los Angeles, iar compania promite sa lanseze ceva cu impact in piata.

Zvonuri din piata spun ca Microsoft discuta intens cu producatori asiatici pentru a reusi sa vanda o tableta sub brand-ul propriu, tableta ce ar putea utiliza procesoare ARM, nu Intel, si sistem de operare Windows RT dedicat acestui segment de terminale.

Presa internationala priveste circumspecta posibila lansare, unii spunand chiar ca este vorba de un gest "disperat" al Microsoft care vede ca nu profita in niciun fel de frenezia de pe piata tabletelor unde estimarile arata ca vanzarile vor trece de 100 milioane unitati anul acesta si de 200 milioane in 2016.

In 2009 se zvonea ca Microsoft lucreaza la un proiect de tableta, asa-numitul proiect Courier, iar la inceput de 2010 Steve Ballmer prezenta la targul CES Las Vegas o tableta HP, semn ca Microsoft era extrem de interesata de segment. De atunci insa, compania din Redmond nu a facut insa progrese pe segment, iar tabletele cu Windows sunt inexistente pe o piata dominata de iOS si (in mai mica masura) de Android.

In aceste conditii nu e de mirare ca posibila tableta Microsoft nu mai poate fi catalogata ca fiind un "rival al iPad" mai ales ca tableta Apple si-a gasit peste 65 de milioane de cumparatori in doi ani si are peste 60% din piata, opinia generala fiind ca daca Apple va lansa si o versiune mai mica si mai ieftina, cota de piata ii va creste.