​Google Romania a anuntat ca masinile Street View pornesc din nou la drum si acum vor fi adaugate si zone turistice cunoscute, precum centrul vechi al Sighisoarei, bisericile fortificate din Transilvania, manastirile din Moldova, dar si zone de munte, cum ar fi Retezatul. Per total acoperirea Street View in tara va creste de cateva ori, pana la 40.000 de kilometri, iar fotografiile nu vor mai fi facute doar din masina, ci si cu un triciclu special care cantareste circa 200 kg si este propulsat exclusiv prin forta umana.

Dan Bulucea pe triciclul GoogleFoto: Hotnews

Google lansa Street View in Romania la final de 2010 si atunci erau 6.000 de km, fiind incluse opt orase mari. Acum, compania anunta ca masinile vor extinde mult acoperirea la 40.000 km, urmand sa fie adaugate 39 de orase de peste 50.000 locuitori cum ar fi Galati, Alba Iulia, Deva si Zalau.

Masina cu care se fac fotografii pentru Street View

Masina cu care se fac fotografii pentru Street View

Foto: Hotnews

Daca pana acum imaginile Google erau captate doar de automobile cu camere speciale montate pe capota, compania a adus in Romania si bicicleta speciala Trike care va fi utilizata pentru a face poze acolo unde masinile nu pot patrunde, cum ar fi pietele centrale ale oraselor, strazile pietonale si zonele din jurul unor monumete istorice, cum ar fi castelul Peles. Acest triciclu are circa 200 kg si este propulsat exclusiv prin forta umana, fiind greu sa poti merge continuu mai mult de 1 km, mai ales daca asfaltul nu este bun sau daca e zona de urcare.

Google lansa in iunie un proeict prin care - combinand functionalitatea Street View cu modele 3D, fotografii si clipuri - permite userilor sa exploreze virtual 132 de locuri din patrimoniul UNESCO. De la ruinele Pompeiului, pana la curtea Versailles-ului si de la templele japoneze pana la locuri inalte din Alpi in prezent sunt atractii din 18 tari.

Triciclul Google la Ateneu

Triciclul Google la Ateneu

Foto: Hotnews

La aceste tari se va adauga in cateva luni si Romania, fiindca Google va face fotografii in locuri turistice cunoscute, de la Cheile Bicazului pana la zona Retezat si de la cetatea Sighisoarei pana la locurile istorice din Moldova. Cateva luni va dura colectarea imaginilor din noile zone acoperite, apoi se va face o selectie a pozelor si vor fi construite panoramele.

Pe plan mondial Google a folosit diverse moduri de a colecta imagini din locuri unde masinile nu pot intra. Au fost utilizate si snowboard-uri, insa de curand a fost prezentat si un rucsasc special ce contine cam 20 kg de echipament foto cu care sa fie panoramate poteci de munte.