Arbitrul telecom din SUA propune masuri controversate ce pot duce la crearea unui internet "cu doua viteze
Grupuri care protejeaza drepturile consumatorilor s-au plans in ultimii ani ca marii furnizori de internet vor formarea unui "internet cu doua viteze" in care site-urile unor companii dispuse sa plateasca vor avea prioritate si se vor incarca mai repede, in timp ce site-uri mai mici vor ramane la viteza a doua, mai mica.
Autoritatea FCC interzicea pana acum provider-ilor sa ofere tratament preferential anumitor site-uri, in detrimentul altora, insa noile reguli permit operatorilor sa ofere contra-cost un serviciu ameliorat, la viteze mai mari ale conexiunii, pentru companiile dispuse sa plateasca pentru asta.
Totusi, presedintele FCC Tom Wheeler spune ca, desi anumite site-uri pot fi favorizate, furnziorii de internet sunt obligati sa mentina viteza conexiunii la un nivel "rezonabil" pentru restul traficului.
Seful FCC a tinut sa linisteasca publicul, asigurand ca orice incercare de a limita caracterul complet deschis al internetului va fi strict interzisa, astfel incat consumatorul si libera concurenta sa nu aiba de suferit. Aceste noi reguli vor fi analizate in adunarea generala a FCC pe 15 mai si daca vor fi validate vor fi supuse dezbaterii publice si in cel mai bun caz ar putea fi adoptate pana la final de an.
Practic, furnizori gigant precum Comcast si Verizon pot cere bani de la companii precum Netflix, Amazon, Disney sau Google pentru a le oferi servicii prioritare. Providerii vor de mult timp sa taxeze companiile cu servicii de streaming la care si consumul de date este mai mare, iar noile reguli le pot permite sa incheie intelegeri individuale cu aceste companii.
Grupurile care protejeaza drepturile consumatorilor s-au aratat dezamagite de noile masuri si le percep ca fiind un fel de tradare fata de consumator si de promisiunile facute anterior de FCC.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”