Federal Communications Commission (FCC), arbitrul telecom din SUA, a prezentat joi propuneri ce lasa o portita pentru crearea unui internet "cu doua viteze" care sa privilegieze anumite site-uri in detrimentul alltora, relateaza AFP. Propunerile au fost criticate si considerate ca ingrijoratoare fiindca pot duce la incalcarea principiului neutralitatii internetului care garanteaza tratament asemanator pentru toate tipurile de trafic.

Grupuri care protejeaza drepturile consumatorilor s-au plans in ultimii ani ca marii furnizori de internet vor formarea unui "internet cu doua viteze" in care site-urile unor companii dispuse sa plateasca vor avea prioritate si se vor incarca mai repede, in timp ce site-uri mai mici vor ramane la viteza a doua, mai mica.

Autoritatea FCC interzicea pana acum provider-ilor sa ofere tratament preferential anumitor site-uri, in detrimentul altora, insa noile reguli permit operatorilor sa ofere contra-cost un serviciu ameliorat, la viteze mai mari ale conexiunii, pentru companiile dispuse sa plateasca pentru asta.

Totusi, presedintele FCC Tom Wheeler spune ca, desi anumite site-uri pot fi favorizate, furnziorii de internet sunt obligati sa mentina viteza conexiunii la un nivel "rezonabil" pentru restul traficului.

Seful FCC a tinut sa linisteasca publicul, asigurand ca orice incercare de a limita caracterul complet deschis al internetului va fi strict interzisa, astfel incat consumatorul si libera concurenta sa nu aiba de suferit. Aceste noi reguli vor fi analizate in adunarea generala a FCC pe 15 mai si daca vor fi validate vor fi supuse dezbaterii publice si in cel mai bun caz ar putea fi adoptate pana la final de an.

Practic, furnizori gigant precum Comcast si Verizon pot cere bani de la companii precum Netflix, Amazon, Disney sau Google pentru a le oferi servicii prioritare. Providerii vor de mult timp sa taxeze companiile cu servicii de streaming la care si consumul de date este mai mare, iar noile reguli le pot permite sa incheie intelegeri individuale cu aceste companii.

Grupurile care protejeaza drepturile consumatorilor s-au aratat dezamagite de noile masuri si le percep ca fiind un fel de tradare fata de consumator si de promisiunile facute anterior de FCC.