Google pregateste mecanismele prin care va putea sa raspunda cererilor utilizatorilor care vor dori indepartarea continutului inadecvat din rezultatele motorului de cautare, insa operatiunea este complicata si va dura "cateva saptamani", spun oficiali ai companiei, citati de Financial Times. Curtea Europeana de Justitie a publicat o hotarare defavorabila Google, consecinta fiind ca utilizatori pot cere motoarelor de cautare - in anumite conditii - sa stearga informatii care incalca dreptul la viata privata si dreptul la protectia datelor cu caracter personal.

Operatorul unui motor de cautare pe internet raspunde pentru prelucrarea pe care o efectueaza in ceea ce priveste datele cu caracter personal care apar pe pagini web publicate de terti, ,arata hotararea CJUE.

Decizia Curtii, prescurtata in presa internationala sub exprimarea "right to be forgotten" (dreptul la uitare) a starnit multe controverse intre cei care sustin libertatea de exprimare si cei care sustin dreptul la viata privata.

Eric Schmidt, presedintele executiv al Google, spune ca decizia Curtii NU reuseste sa pastreze echilibrul necesar intre "dreptul la uitare si dreptul de a sti" (right to be forgotten vs right to know).

Cei de la Google spun ca implementarea noilor reguli va fi complicata si necesita multe pregatiri din cauza numarului mare de limbi nationale in care se va lucra. Gigantul american spune ca dupa ce va fi dezvoltata metoda de a raspunde la solicitarile legate de scoaterea continutului ,va comunica acest lucru utilizatorilor.

Efectele incep sa se vada si surse de la Google spun ca in orele de dupa anunt deja au inceput sa vina cereri de stergere a unor link-uri catre continut considerat de useri ca fiind sensibil, irelevant si/sau inadecvat.