Justitia americana a pus sub acuzare, pentru prima oara, cinci ofiteri ai armatei chineze pentru "hacking" si "spionaj economic" fata de sase societati americane, a anuntat luni ministrul Justitiei, Eric Holder, citat de AFP.

"Acest dosar de prezumtiv spionaj economic efectuat de membri ai armatei chineze reprezinta prima inculpare facuta vreodata fata de un actor statal", a declarat Holder, intr-o conferinta de presa.

Acuzatiile vizeaza fapte comise intre 2006 si 2014 de "membri ai Unitatii 61398 a celui de-al treilea departament al Armatei de eliberare a poporului", numele oficial al armatei chineze.

Ofiterii sunt acuzati ca au furat secrete comerciale ale unor societati americane specializate in energie nucleara, solara sau in metalurgie.

Printre aceste societati figureaza Westinghouse, US Steel, Allegheny Technologies, Alcoa, precum si filiale ale societatii SolarWorld.

"Evantaiul de secrete comerciale si alte informatii sensibile furate in acest dosar este important si cere un raspuns agresiv", a afirmat Eric Holder, potrivit caruia succesul firmelor trebuie sa depinda de capacitatea acestora de a inova si nu de "capacitatea unui guvern de a spiona si de a fura secrete comerciale".

Guvernul american "nu va tolera actiunile niciunui stat care incearca sa saboteze ilegal societati americane si sa afecteze integritatea unei competitii echitabile" pe piata, a adauga el.

Directorul FBI James Comey, citat intr-un comunicat, a afirmat la randul lui ca "prea mult timp guvernul chinez a folosit spionajul cibernetic de maniera nerusinata pentru a obtine avantaje economice pentru industria sa de stat".

Virulenta afirmatiilor oficialilor americani reflecta nivelul de ingrijorare din Statele Unite fata de amploarea spionajului informatic efectuat de China.

Beijingul, la randul lui, se plange de atacuri informatice din partea Statelor Unite.