Google a facut primul pas in vederea conformarii cu hotararea Curtii de Justitie a UE si a pus la dispozitia tuturor un formular prin care pot solicita eliminarea continutului irelevant sau inadecvat din rezultatele afisate la cautare. Larry Page, seful companiei, spune ca decizia va afecta start-up-urile care vor sa se dezvolte si va ajuta guvernele represive sa limiteze dreptul la exprimare. El spune insa ca Google va privi lucrurile si din perspectiva europenilor si se va dezbate mult pe subiect.

Fragment din formularul onlineFoto: Google

Google a publicat un formular in care explica faptul ca face primul pas pentru a pune in practica mecanismele prin care sa se conformeze hotararii curtii. Compania americana spune ca va analiza fiecare caz in parte astfel incat sa evalueze daca e vorba de informatii de interes public sau de unele care sunt irelevante pentru publicul larg, dar inadecvate si daunatoare strict pentru persoana care face solicitarea.

In formular, solicitantul trebuie sa mentioneze link-uri catre rezultatele pe care le-ar dori indepartate, trebuie sa explice de ce vrea asta si in ce mod URL-ul este "irelevant, invechit sau nepotrivit". User-ul trebuie sa trimita si o fotografie si buletinul de identitate scanat, pentru ca Google sa fie sigura ca altcineva nu face o farsa.

Compania spune ca va analiza fiecare cerere in parte, astfel incat sa vada daca nu vorbim de continut care e important si relevant pentru publicul larg, cum ar fi informatiile despre fraude financiare sau malpraxis. Ideea este ca oameni care au comis fapte reprobabile ar dori ca link-urile cu informatii compromitatoare sa dispara, insa asa ceva nu ar fi normal, fiindca publicul trebuie sa stie.

Curtea Europeana de Justitie a publicat o hotarare defavorabila Google, consecinta fiind ca utilizatori pot cere motoarelor de cautare - in anumite conditii - sa stearga informatii care incalca dreptul la viata privata si dreptul la protectia datelor cu caracter personal.

Operatorul unui motor de cautare pe internet raspunde pentru prelucrarea pe care o efectueaza in ceea ce priveste datele cu caracter personal care apar pe pagini web publicate de terti, ,arata hotararea CJUE.

Decizia Curtii, prescurtata in presa internationala sub exprimarea "right to be forgotten" (dreptul la uitare) a starnit multe controverse intre cei care sustin libertatea de exprimare si cei care sustin dreptul la viata privata.

Intr-un interviu pentru Financial Times, Larry Page - CEO al Google - spune ca ar fi dorit sa fi existat mai multe dezbateri in Europa inainte de decizia finala. El spune ca Google, fiind o companie foarte mare, are puterea financiara de a se ocupa de aceste cereri si de a angaja oameni care sa le proceseze, insa companii mai mici nu ar face fata logistic vorbind.

Totusi, tonul lui Page este mai moderat fata de legile de protectie a datelor, el spunand ca Google incearca sa fie mai europeana si, in consecinta, sa priveasca lucrurile din perspectiva europeana. "O buna parte a timpului va fi petrecuta in Europa, cu dezbateri", spune el.

Insa, Larry Page atrage atentia asupra unui fapt: decizia va fi un punct de inspiratie pentru guverne represive din afara Europei care vor promova cenzura. Aceste guverne nu se gandesc la dreptul cetateanului, cum fac cele europene, ci vor declansa actiuni cu reavointa.

UPDATE Intr-un comunicat remis de Google presei romanesti se mentioneaza ca a fost creat un comitet consultativ de experti, condus de Eric Schmidt, presedintele Google si din care face parte si Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, care are ca scop sa analizeze implicatiile implementarii deciziei CEJ.

“Pentru a respecta recenta decizie a Curtii Europene de Justitie (CEJ) am pus la dispozitie tuturor cetatenilor din Europa un formular online unde pot solicita stergerea de rezultate din motorul de cautare Google. Ca urmare a acestei decizii, Google trebuie sa ia decizii sensibile privind dreptul persoanelor de a fi uitate si dreptul publicului a fi informat. In acest sens am creat un comitet consultativ de experti pentru a analiza aceste aspecte. De asemenea colaboram cu autoritatile de protectie a datelor si alte organisme pentru a implementa decizia CEJ.”