Comisia Europeana va anunta miercuri concluziile anchetei demarata in 2010, verdictul fiind ca Google a facut abuz de pozitie dominanta pe piata de internet search, scrie Financial Times, citand surse din piata. Comisia a deschis in noiembrie 2010 o ancheta formala impotriva Google si in total 16 companii acuza gigantul web de practici prin care isi inlatura concurenta si isi promoveaza propriile produse si servicii. Daca zvonurile se confirma, ar fi un moment istoric in era internetului, unul similar cu "batalia" Comisiei cu Microsoft care a primit amenzi de doua miliarde euro. Sursele mai spun ca CE va anunta si deschiderea unei anchete pentru modul in care Google isi impune in piata sistemul de operare Android.

Pagina de start GoogleFoto: Google

Multe dintre companiile de la care a pornit ancheta se plangeau ca practicile abuzive ale Google s-au intetit in 2011 cu o vointa clara de a elimina orice forma de concurenta in numeroase sectoare precum cautarea de clipuri video online sau compararea preturilor unor produse, cazari si bilete de avion.

Google era acuzata nu doar ca isi privilegiaza in rezultatele cautarii propriile produse, ci si ca pur si simplu copiaza continut din alte site-uri concurente - precum cele cu review-uri de calatorii si restaurante - si il afiseaza in propriile rezultate fara acordul site-ului de unde continutul fusese preluat.

Marghrete Vestager, comisarul european pentru concurenta, va anunta miercuri ca, dupa o analiza atenta, s-a ajuns la concluzia ca Google si-a dezavantajat clar rivalii si a favorizat puternic propriile servicii. Cea mai rea veste pentru Google ar fi anuntarea unei amenzi de 10% din cifra de afaceri (6 miliarde dolari),

Comisia Europeana a cerut Google sa vina cu propuneri pentru a remedia problemele concurentiale, iar Google a venit in 2014 cu trei seturi de modificari, insa oficialii UE nu s-au declarat multumiti. La final de 2014, o data cu schimbarea comisarilor europeni, se pare ca s-a schimbat si atitudinea Comisiei care nu mai e dispusa ca negocierile sa tergiverseze. In plus, se pare ca negocierile au esuat din cauza opozitiei puternice venite din partea autoritatilor franceze si germane si din cauza celor mai puternice grupuri telecom si media din Europa. Acestea nu erau multumite de modificarile operate de Google, considerandu-le insuficiente.

In februarie 2014 se parea ca ancheta se apropie de sfarsit fiindca CE se arata satisfacuta de modificarile promise de Google. Insa, dupa ce Comisia a trimis setul de propuneri si la companiile care au depus plangere, s-a dovedit ca unele dintre ele sunt total nemultumite de acestea. In a doua parte din 2014 a urmat un nou set de propuneri, insa nici acestea nu erau multumitoare.

Google va primi o alta veste proasta miercuri, fiindca sursele spun ca Vestager va anunta si lansarea unei investigatii formale pe tema sistemului de operare Android al Google si practicile anticoncurentiale pe care compania le-ar folosi. Mai exact, se va investiga daca Google impune producatorilor de smartphone-uri reguli care ar ajuta propriile aplicatii, cum ar fi YouTube. Google respinge acuzatiile si spune ca Android este o platforma deschisa distribuita gratuit.

Google a confirmat intr-o comunicare interna faptul ca asteapta o ancheta si pentru Android, compania mentionand ca pe multe dispozitive cu Android sunt preinstalate aplicatii concurente de la Facebook sau Google, deci nu se pune problema de o dominatie a Google.