Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au asociat preferințele muzicale cu modul în care gândește o persoană pentru dezvoltarea de algoritmi ce pot fi folosiți în aplicațiile muzicale pentru a face recomandări muzicale cât mai apropiate de gusturile utilizatorilor, scrietechcrunch.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiul, ”Musical Preferences are Linked to Cognitive Styles”, sugerează că este posibilă crearea de algoritmi pentru generarea recomandărilor muzicale având la bază teoria gândirii empatic-sistematică, ce susține că oamenii pot fi clasificați în funcție de legătura care se stabilește între modul în care gândesc, nivelul de empatie pe care îl au și gusturile muzicale.

”Am cercetat modul în care diferențele de la nivelul preferințelor muzicale sunt explicate prin teoria gândirii empatic-sistematică, iar rezultatele la care am ajuns în urma experimentelor au arătat că nivelul de empatie al unei persoane este legat de genurile muzicale preferate. Aceste noi conexiuni depășesc estimările făcute în funcție de trăsăturile de personalitate”, scriu cercetătorii în studiul menționat.

Conform acestui studiu, persoanele care au un nivel mai ridicat de empatie preferă stilurile muzicale mai delicate, spre exemplu R & B, soft rock, latino, acid jazz, pop și alte genuri contemporane, displăcându-le muzica punk, heavy metal și hard rock.

Persoanele cu o gândire mai sistematică preferă stilurile muzicale mai intense, jazzul complex și avant-garde.

Prin contrast, persoanele cu o gândire mai sistematică preferă stilurile muzicale mai intense, jazzul complex și avant-garde, iar persoanele cu un nivel echilibrat între gândirea sistematică și empatie au dovedit a avea gusturi muzicale situate undeva la mijloc între aceste extreme.

Astfel de conexiuni ar putea fi folosite în viitor de serviciile și aplicațiile specifice industriei muzicale pentru selectarea publicului în funcție de stilurile muzicale și generarea de conținut cu un grad ridicat de predictabilitate pentru sugestiile muzicale afișate utilizatorilor.