Cea mai folosita parola pe internet continua sa fie cea mai previzibila pentru hackeri: 1-2-3-4-5-6
Raportul anual al firmei americane de securitate informatica "SplashData", bazat pe datele a peste doua milioane de conturi ale caror informatii au fost dezvaluite ilegal pe internet, arata ca alte parole extrem de folosite si la fel de usor de ghicit de catre hackeri sunt "password" ("parola", in limba engleza) sau "qwerty" (primele cinci litere ale tastaturii din mai multe limbi). Un alt exemplu este "'1-2-3-4-5-6-7-8", utilizat pe site-urile care cer parole cu mai multe caractere pentru a face mai dificila decodarea acestora.
Dar o parola mai lunga nu este cu nimic mai buna din punctul de vedere al securitatii informatice atat timp cat nu face decat sa adauge caractere unei serii previzibile, atrag atentia specialistii de la SplashData pe un blog consacrat studiului lor.
Nici recurgerea la parole inspirate din numele unor celebritati nu este recomandata, acestea fiind usor de ghicit chiar si de piratii informatici mai putin versati, afirma presedintele director-general al firmei americane, Morgan Slain.
Fraudele pe internet s-au inmultit exponential in ultimii ani, fapt care a determinat mai multe firme sa renunte la clasicele parole in favoarea unor noi metode de verificare a identitatii cu ajutorul biometriei. Prin urmare, au devenit tot mai frecvente dispozitivele informatice care se pot accesa doar pe baza amprentelor digitale sau a recunoasterii fetei, mai precis a irisului, proprietarului. ¬

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU