Jocul Pokemon Go, lansat luni si pe piata din Romania, a devenit in scurt timp un succes major in randul a milioane de utilizatori. Dincolo de pericolele fizice cauzate de neatentie pe durata folosirii aplicatiei, specialistii in securitate cibernetica ai Bitdefender avertizeaza asupra amenintarilor informatice la care se expun cei care o descarca.

Pokemon Go in BucurestiFoto: Hotnews

"Aplicatiile de mobil populare sunt folosite frecvent de catre atacatori ca momeala pentru oameni neatenti, in special prin descarcarea de aplicatii periculoase din magazine neoficiale. Utilizatorii trebuie sa instaleze aplicatii doar din magazine oficiale - precum App Store sau Google Play - si sa verifice dupa instalare permisiunile pe care le acorda. De exemplu, unele aplicatii pot acorda dezvoltatorilor drepturi abuzive, precum acces la localizare, microfon, lista de mesaje scrise sau agenda telefonica", spune Alexandra Gheorghe, specialist in securitate al Bitdefender.

Iata sapte pasi simpli care pot tine la distanta utilizatorii Pokemon Go de eventuale pericole:

1. Descarcati aplicatia Pokemon Go numai din magazinele oficiale de aplicatii ¬ precum App Store sau Google Play - si evitati magazinele neoficiale care ofera versiuni modificate ale jocului. Utilizatorii pasionati de aceste jocuri tind adesea sa caute dupa un timp variante modificate sau imbunatatite cu noi harti sau personaje, menite sa le capteze atentia.

2. Instalati o solutie de securitate destinata telefonului mobil, capabila sa identifice aplicatiile periculoase inainte de instalare si sa descopere cat de agresive sunt cele deja instalate.

3. Verificati comentariile legate de orice aplicatie si datele despre producatorul acesteia inainte de a o instala.

4. Cand instalati aplicatia pe un sistem de operare iOS sau Android, observati ce permisiuni vi se solicita si inlaturati-le pe cele inutile, mai ales pe cele care nu afecteaza in mod real functionalitatile jocului. In acest caz, parcurgeti urmatorii pasi:

  •   pentru Android, navigati pe pagina de securitate Google si cautati Pokemon Go; pentru iOS, navigati in setari si gasiti aplicatia;
  •   selectati Pokemon Go si apoi Remove pentru a inlatura accesul complet la date nenecesare, precum camera foto a dispozitivului;
  •   reporniti apoi jocul pe dispozitiv.

5. Cititi cu atentie rubrica de Termeni si conditii pentru a sti cum sunt prelucrate datele cu caracter personal si cine le poate accesa.

6. Ca regula generala, nu descarcati aplicatii false care se prezinta drept actualizari ale Pokemon Go, trimise pe adresa personala de e-mail.

7. Daca detineti un smartphone produs de Apple, evitati sa recurgeti la procesul de decodare a sistemului de operare a dispozitivului, cunoscut si sub denumirea de jailbreak. Acesta dezactiveaza mediul controlat de securitate a sistemului de operare iOS si permite accesul aplicatiilor la diverse functionalitati ale telefonului, fara a mai cere permisiunea utilizatorului.