​Google a lansat cea mai noua generatie a sistemului de operare Android, versiunea 7.0 cu nume de cod "Nougat". Pentru inceput va fi disponibil pe cateva dispozitive Nexus si in urmatoarele luni va ajunge treptat pe alte modele de smartphone-uri si tablete. Nougat vine cu imbunatatiri legate de mutitasking, notificari, meniuri si de autonomia bateriei.

Android 7.0 NougatFoto: Google

Android Nougat iti permite, spre exemplu, sa rulezi simultan doua aplicatii pe ecran si poti selecta cat din ecran sa ocupe fiecare dintre aplicatii, daca una este mai importanta.

Si meniul Quick Settings se schimba, urmand sa nu mai apara tot la o prima apasare, ci doar cateva lucruri esentiale, precum WiFi, Bluetooh sau lanterna.

Compania spune ca a optimizat si aplicatia Doze introdusa pe versiuena 6.0 pentru a creste autonomia bateriei. Nougat vine ci 72 de noi "emoji", ofera suport imbunatatit pentru realitatea virtuala si pentru jocuri complexe, datorita platformelor Daydream si Vulkan.

Apare si optiunea Direct Reply care iti permite sa raspunzi la o notificare fara a fi nevoie sa deschizi aplicatia respectiva, iar compania spune ca si gradul de criptare a crescut, astfel ca fiecare isi poate pastra mai in siguranta fisierele pe dispozitiv.

Pentru moment Nougat este disponibil pe terminale precum Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9 si Pixel C, insa altele vor urma curand.

Datele Android Developers "Dashboards" arata ca doar 15% dintre useri folosesc varianta Android 6.0 lansata anul trecut, cei mai multi fiind cu Android 4.4 Kitkat, lansata acum trei ani. Proportia este de 29% la 4.4, in timp ce Android 5.1 are 21%. Fragmentarea ramane inca o problema mare.

Se pare ca terminale mai vechi, precum Nexus 5 sau Nexus 7, nu vor primi update-ul de Nougat.