Apple intenționează să folosească propriile cipuri pe computerele Mac începând cu 2020, înlocuind astfel procesoarele Intel, au declaratBloombergpersoane care cunosc planurile companiei cu cartierul general la Cupertino.

HotNews.roFoto: Hotnews

Inițiativa ce a primit numele de cod Kalamata este încă într-o fază timpurie a dezoltării, dar face parte dintr-o strategie mai amplă de a face ca toate dispozitivele Apple - inclusiv Mac-urile, iPhone-urile și iPad-urile - să funcționeze în mod similar, au spus sursele publicației financiare.

Proiectul, aprobat de șefii companiei, va fi implementat probabil printr-o tranziție cu mai multe etape.

Mutarea va fi o lovitură pentru Intel, un producător care a câștigat pe mai multe planuri din asocierea cu unul dintre brandurile majore din domeniu. Apple generează circa 5 procente din venitul anual al Intel.

Acțiunile Intel au căzut luni cu 9,2%, cea mai mare scădere din timpul unei ședințe de tranzaționare din ultimii doi ani, revenindu-și ușor apoi, până la minus 6,4%. Apple a refuzat să comenteze informațiile apărute, la fel procedând și Intel.

Pentru Apple, schimbarea ar fi un moment definitoriu.

Cipurile Intel sunt printre puținele componente majore din produsele Apple proiectate de altă companie. La acest moment, toate procesoarele principale din iPhone-uri, iPad-uri, Apple Watch-uri și Apple TV-uri folosesc sunt produse de Apple și folosesc tehnologia Arm Holding. Punând propriile cipuri în Mac-uri, APple va putea să lanseze noile modele după propriul calendar, în loc să se bazeze pe ritmul Intel de dezvoltare a procesoarelor.