Lovitură pentru Intel: Apple vrea să-și pună propriile procesoare în Mac-uri din 2020
Inițiativa ce a primit numele de cod Kalamata este încă într-o fază timpurie a dezoltării, dar face parte dintr-o strategie mai amplă de a face ca toate dispozitivele Apple - inclusiv Mac-urile, iPhone-urile și iPad-urile - să funcționeze în mod similar, au spus sursele publicației financiare.
Proiectul, aprobat de șefii companiei, va fi implementat probabil printr-o tranziție cu mai multe etape.
Mutarea va fi o lovitură pentru Intel, un producător care a câștigat pe mai multe planuri din asocierea cu unul dintre brandurile majore din domeniu. Apple generează circa 5 procente din venitul anual al Intel.
Acțiunile Intel au căzut luni cu 9,2%, cea mai mare scădere din timpul unei ședințe de tranzaționare din ultimii doi ani, revenindu-și ușor apoi, până la minus 6,4%. Apple a refuzat să comenteze informațiile apărute, la fel procedând și Intel.
Pentru Apple, schimbarea ar fi un moment definitoriu.
Cipurile Intel sunt printre puținele componente majore din produsele Apple proiectate de altă companie. La acest moment, toate procesoarele principale din iPhone-uri, iPad-uri, Apple Watch-uri și Apple TV-uri folosesc sunt produse de Apple și folosesc tehnologia Arm Holding. Punând propriile cipuri în Mac-uri, APple va putea să lanseze noile modele după propriul calendar, în loc să se bazeze pe ritmul Intel de dezvoltare a procesoarelor.

1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
si apoi a venit Steve Jobs si a zis.. "sunteti nebuni, cum sa dezvoltam noi procesoare, mai bine punem de la Intel"
si de atunci apple a crescut si tot crescut...
acum se pare ca viziunea lui Jobs care i-a imbogatit pe toti nu mai conteaza... faliment placut, poate o sa dispara si apple in 10-15 ani... cum au mai facut-o acum 25 ani cand tot asa.. minti "luminate" au adus compania in pragul falimentului.. si apoi a venit Jobs
Ca utilizator de Pro, rulez de multe ori in masina virtuala soft-uri care sunt disponibile doar pe Windows sau pe care trebuie sa le testez si in Windows.
Nu toata lumea face muzica si filme pe Mac, dar se pare ca asta viseaza baietii de la Cupertino.
Ruptura de utilizatorii Pro a avut loc de cand au renuntat la SD-card, la porturile USB si au introdus porcaria aia de touch bar, pe care oricum nu as putea sa o folosesc pentru ca guess what? Laptopul meu sta inchis 80% din timp, conectat la un monitor 4K, tastatura (cu fir) si hard extern pt. backup rapid. Doar restul de 20% sta in brate, pe masa la clienti sau in alta locatie unde oricat de mult as vrea nu am cum sa am productivitatea cu care sunt obisnuit. Touch Bar-ul nu e decat o hipstereala inutila si scumpa, in episodul urmator va prezentam noile procesoare Apple care sunt extraordinar de rapide insa pe care nu veti putea rula nimic (util) decat daca sunteti DJ, grafician sau fotograf... maybe.
Intre 1998 si 2008 performata procesoarelor a crescut de 10 ori! Intre 2008 si 2018 a stat pe loc pentru ca Intel este interesat doar mulga bani reducand investiile in R&D.
Dar nu poți să compari perioada până în 2008 cu cea de acum, pentru că acum chiar ne apropiem de limitele fizice ale siliconului ca material.
Acum cand AMD a reintrat in forta, rupand recorduri de performanta la preturi mai mult decat decente, nicicand nu a existat o perioada atat de buna pentru x86, poate doar in timpul AMD XP. Mi se pare o miscare izvorata din nesfarsita lacomie a unei firme dornice sa-si sacrifice gaina care face oua de aur.
Fara intel toti power-userii vor parasi Mac catre Windows sau Linux. Oricum multi au facut-o deja dupa ce crapple a inceput iphonizarea gamei de produse incepand cu trashcan mac si terminand cu powerbookurile care sunt o gluma.
Cand pc-urile devenisera ieftine iar mac-urile erau scumpe si neperformante, ramasesera pe piata pentru superioritatea sistemului mac os classic fata de windwows-ul 3.1 sau 95 si eleganta lor fizica.
In ziua de azi eu cred ca windowsul a evoluat destul de mult ca sa reprezite o alternativa serioasa la macos x. Iar producatorii harware ofere solutii cel putin la fel de faine in cazul produselor high-end.
Prevad un drum lung si nespectaculos spre irelevanta pentru ca firma s-a repozitionat strategic pe drumul spre faliment din care ii scosese Jobs la sfarsitul anilor '90.
Leaderul incontestabil in materie de inovatie, design, ergonomie si calitate ... astazi pare doar un mamut obosit ale carui produse sunt nejustificat de scumpe fara ca sa mai impresioneaze.
Motorola, Nokia, Blackberry si-au gasit sfarsitul lamentabil. Nici nu au stiut sa copieze macar asa cum au facut-o brandurile asiatice.
A obosit Apple ?!
Senzatia e ca fiecare departament e de capul lui si lipseste viziunea unitara.
Exemplu: au renuntat la mufa de 3.5 de casti pe telefon de ceva timp, dar toate laptop-urile noi vin cu aceasta mufa.
Au trecut la conector Lightning la telefoane, care vin la pachet cu cablu USB-Lightning, insa laptop-urile nu mai au mufe USB...
Nu mai spun de lipsa unui monitor Apple dedicat, cu acelasi ecran ca iMac-urile, de standard-ul Thunderbolt care se modifica mai repede decat pot partenerii sa scoata dispozitive pe piata etc.
Apple ar face bine sa isi aduca aminte ca trecerea la procesoare Intel i-a salvat de la faliment si cred sincer ca renuntarea la acestea le va ingropa divizia de Mac-uri. Care din pacate nu mai are parte de aceiasi dragoste de cand cu telefoanele pentru ca nu e nici pe departe atat de profitabila ca acestea. Insa in ADN, Apple este Mac si Mac este Apple. Cand uiti de unde ai plecat, lucrurile nu au cum sa evolueze intr-o directie buna.
standardul in conectica este USB type C, atat la telefoane cat si la laptopuri, PC-uri, incluzand aici si alimentatoarele !!! .
USB Type C va domina industria de device-uri de tot felul, de la imprimante la orice alt device de mici si medii dimensiuni
Apple se pune contra , au mufele lor proprii incompatibile cu restul ! ...ca sa ce ??
doar ca sa fie mai scumpi si restrictivi !!!
Intel inca se screme sa scoata odata procesorul pasiv ca sa nu mai fie nevoie de coolere, cel putin pentru laptopuri !
Nu e in stare sa isi reduca paleta de procesoare la 2-3-5 maxim. Au un numar mult prea mare de modele...complet inutil !
Microsoft in schimb se mica bine, Windows10 este stabil, aspectuos...a cam luat-o-n freza cu telefonia, pacat...dar sunt sigur ca si-au bazat decizia pe analize.