​Facebook este subiectul a zece investigații separate din partea autorității irlandeze pentru protecția datelor care a publicat raportul anual ce arată că mai sunt investigate și companii precum Apple, Twitter, LinkedIn, WhatsApp și Instagram. Toate anchetele au fost deschise după intrarea în vigoare a regulamentului GDPR în mai 2018.

HotNews.roFoto: Hotnews

O investigație are ca scop să determine dacă Facebook colectează și procesează în mod legal datele utilizatorilor, altele dacă diversele divizii sunt transparente când este vorba de date, iar alte investigații își propun să afle dacă Facebook protejează suficient de bine datele user-ilor, astfel încât ele să nu intre pe mâna infractorilor.

Data Protection Commission spune că investigațiile vizează probleme diverse, de la breșe mari de securitate pâna la transparența față de utilizatori.

Autoritatea irlandeză spune că investigațiile se vor încheia în cursul acestui an și adaugă că s-a axat pe cele mai mari companii care dețin și procesează date, pentru ca pe viitor să fie evitate multe dintre problemele din prezent.

Autoritatea irlandeză este foarte importantă în comparație cu cele din alte țări, deoarece multe companii au sediul european în Irlanda, inclusiv Facebook, Apple, Microsoft, Twitter, Dropbox, Airbnb, LinkedIn sau WhatsApp.

Surse: Wall Street Journal, Irish Examiner