Cum vrea Bruxelles-ul să pună capăt omnipotenței giganților digitali / Care este lista neagră a practicilor GAFA
Șefii de stat și de guvern care s-au adunat la Bruxelles pentru un summit european de două zile trebuie să pună bazele unei noi legislații („Legea serviciilor digitale”), așteptată în decembrie, pentru supravegherea platformelor de internet.
În proiectul propus, liderii spun că „pentru a garanta suveranitatea sa digitală” Uniunea Europeană trebuie „să își consolideze capacitatea de a-și defini propriile reguli și de a face alegeri tehnologice autonome”.
„La nivel internațional, UE va profita de puterile și instrumentele sale de reglementare pentru a contribui la modelarea reglementărilor și standardelor globale”, se menționează în aceste texte consultate de AFP.
În centrul propunerilor elaborate de Comisia Europeană se află ideea că Gafa (un acronim pentru Google, Amazon, Facebook și Apple) au devenit „platforme structurale” care trebuie supuse unei supravegheri sporite.
„Unele platforme se comportă adesea ca și cum ar fi prea mari pentru a-și face griji cu privire la îngrijorările legitime cu privire la rolul lor: 'prea mare ca să-i pese'”, a declarat săptămâna aceasta comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, subliniind caracterul lor „sistemic”.
„În ceea ce privește băncile, trebuie să avem, prin urmare, instrumentele de reglementare adecvate pentru a supraveghea și controla acești jucători care nu mai sunt simple gazde, ci furnizori de servicii diversificați și integrați vertical”, a adăugat dl Breton.
Lobby
Giganții digitali încearcă să calmeze ardoarea Bruxelles-ului și să desfășoare o ofensivă de lobby pentru a limita domeniul de aplicare al noilor reglementări.
Potrivit documentelor consultate de AFP, motorul de căutare Google, platforma de vânzări online Amazon, magazinul online (App Store) al Apple și rețeaua socială Facebook ar putea fi afectate de noua clasificare a „platformei de structurare”.
Într-unul dintre aceste documente, Bruxelles-ul întocmește o listă neagră a practicilor dăunătoare ale giganților digitali care ar putea fi strict limitate sau chiar interzise.
Proiectul ar putea interzice preinstalarea obligatorie a aplicațiilor pe telefoane mobile și computere, precum și mecanismul care constă în evidențierea produselor din propriul grup în rezultatele căutării pe internet sau impunerea magazinelor online automat ca Apple Store sau Google Play.
De asemenea, Bruxelles-ul ar putea forța GAFA să-și împărtășească datele cu companiile care își folosesc platformele.
Aceste noi reglementări, dacă ar fi puse în aplicare, ar putea reuși să slăbească acești giganti, în principal americani, unde mai multe proceduri pentru nerespectarea regulilor de concurență - care deseori durează ani de zile - au eșuat până acum.
Legea privind serviciile digitale trebuie să actualizeze legislația care datează din 2004, când giganții de pe internet erau la început. De asemenea, trebuie să acorde autorităților UE de concurență competențe de a limita dominația Gafa pe piețe noi.
Odată elaborată, noua legislație va fi supusă controlului de către Parlamentul European și cele 27 de state membre.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Bruxelles-ul ar putea forța GAFA să-și împărtășească datele cu companiile care își folosesc platformele.
IMPARTASEASCA DATELE
DATELE
DATELE
asta e tinta,nu-i doare pe ei la chiur de noi
Dacă am avea numerele de mobil ale CEOs să-i sunăm din 5 în 5 minute, poate au fier vechi de vânzare!
Sau poate vor să cumpere ei o palincă tradițională. N-are cum să nu le placă, știm NOI că-i bună pentru ei!
Era o vorba cand produsul e gratis, tu esti produsul.
de reclame poţi scapa cu add-blocker deşi au apărut deja site-uri care detectează că foloseşti un astfel de program (cine le permite să spioneze ce ai tu instalat?) iar apoi condiţionează afişarea conţinutului de dezactivarea add-blocker-ului... le zic la toţi adio dar add-blocker-ul tot nu îl dezactivez.
exemple: accuweather şi câteva site-uri video xxx...
în schimb, te trezeşti în inbox cu mesaje de la politicieni democraţi pt. care nu te-ai înscris niciodată...
vrei să reclami? nu ai cui, nu au nici un fel de date de contact ci doar roboţi, faq, etc. cu tot felul de chestii prestabilite dar niciuna similară problemei tale...