Apple organizează marți o conferință de presă online în care va prezenta primele laptop-uri Mac care vor avea propriile procesoare ”Apple Silicon”, iar mișcarea este una care va ”agita apele” în piață și va aduce o premieră: pe iPhone, iPad și Mac-uri vor fi utilizate procesoare din aceeași familie. Tim Cook anunța în iunie că Apple va pune pe Mac-uri propriile procesoare, renunțând la un parteneriat semnat în 2005 cu Intel. Primele computere cu chip-uri Apple vor ajunge pe piață la final de an, iar tranziția completă către procesoarele marca Apple va dura doi ani.

Logo AppleFoto: Max421, Dreamstime.com

Apple va prezenta laptop-uri cu procesoare construite pe arhitectura de computing ARM (compania ARM a fost recent cumpărată de Nvidia cu 40 miliarde dolari).

PC-urile bazate pe arhitectura ARM sunt diferite față de cele bazate pe chip-urile Intel, fiindcă cele ale ARM sunt derivate de la smartphone-uri unde consumul de energie este un factor esențial și deci se acordă atenție mai mare autonomiei bateriei. În plus, terminalele pornesc mai repede și rămân în mod constant conectate la rețelele mobile.

De acum, versiuni ale acelorași procesoare vor fi prezente pe iPhone, iPad și pe Mac-uri. Aplicațiile care rulează pe iPhone și iPad ar trebui să poată să ruleze și pe Mac-uri, fără probleme. În ultimii ani iPad și laptop-urile Mac au devenit tot mai apropiate, prin hardware și prin sistemul de operare, fiind tot mai greu pentru clienții să aleagă între ele.

Noile Mac-uri vor avea printre concurenți și companii precum Qualcomm și Microsoft care colaborează pentru a adapta sistemul de operare Windows pentru procesoarele celor de la Qualcomm construite pe arhitectura ARM. Qualcomm și Microsoft au lucrat cu companii precum Lenovo și Asus pentru a comercializa laptop-uri cu noile chip-uri, iar tableta Microsoft Surface Pro X utilizează procesoare Qualcomm.

Este de așteptat ca chip-urile marca Apple să fie construite de una dintre marile companii din domeniu: Taiwan Semiconductor Manufacturing cu care deja Apple lucrează. Faptul că Apple a luat decizia de a renunța la colaborarea cu Intel este un semn clar că gigantul din Cupertino a devenit și mai puternic și mai independent și deci își poate permite o mișcare ce va costa mult pe termen scurt, dar poate aduce multe beneficii pe termen mediu și lung.

Apple a creat o echipă mare în domeniul procesoarelor, poprnind de la achiziția în 2008 a unui startup cu 150 de angajați numit PA Semi. Mai mulți oameni de la Apple au lucrat în trecut la Intel, inclusiv directorul diviziei, Johny Srouji, care a fost la Intel între 1993 și 2005.

Până în 2005 procesoarele de pe Mac-uri erau proiectate de o alianță numită PowerPC formată din Apple, Motorola și IBM, dar Steve Jobs a ajuns la concluzia că pentru Apple ar fi mult mai bună o colaborare cu Intel.

Acum însă se renunță la Intel și fiindcă această companie a avut probleme în ultimii cinci ani în cursa de a miniaturiza procesorul și a lansat abia în 2019 produse pe care oameni din industrie le așteptau încă din 2015-2016. Amânările de la Intel au ajutat business-ul concurenților Taiwan Semiconductor și Samsung Electronics.