​Didi Global, un fel de Uber al Chinei, se va delista de la bursa de la New York după nici cinci luni de când a intrat și are în plan să se listeze la bursa din Hong Kong. Mișcarea este încă o dovadă despre animozitățile în creștere dintre SUA și China, ambele țări dorind să limiteze accesul companiilor din țara rivală pe piață.

Logo-ul Didi ChuxingFoto: Michael Vi, Dreamstime.com

Compania de ride-hailing Didi s-a listat pe 30 iunie la New York Stock Exchange după ce a strâns 4,4 miliarde în IPO. Era evaluată după listare la 68 miliarde dolari, dar acum cotația acțiunilor a scăzut și compania este evaluată la 38 miliarde dolari.

Mișcarea îi va înfuria pe investitorii care sperau mult mai mult după listare și se așteptau la câștiguri pe termen lung.

Decizia Didi vine pe fondul animozităților tot mai mari dintre SUA și China, fiecare dintre cele două super-puteri încercând să limiteze accesul companiilor din țara rivală pe burse și pe piață în general.

Mai multe companii chineze au fost forțate de legislația mai dură să se delisteze de pe bursele americane, în timp ce Beijingul vrea control aproape total asupra companiilor de tehnologie și este înfuriat de faptul că SUA vrea tot mai multe informații despre orice companie chineză care vrea să facă business pe piața din SUA.

Statul chinez vrea ca marile companii locale să nu poată să se listeze în SUA sau la burse din alte țări.