​TikTok anunță că va deschide două noi centre de date, unul în Irlanda și altul în Norvegia, iar investițiile anuale anunțate sunt de 1,2 miliarde euro. TikTok este criticată pentru legăturile sale cu China, dar încearcă să convingă autoritățile UE că datele userilor sunt în deplină siguranță.

Logo TikTokFoto: Charnsitr, Dreamstime.com

Pe lângă centrul său european de date din Dublin anunțat anul trecut, TikTok a confirmat miercuri alte două centre de date europene: un al doilea centru de date în Dublin și al treilea în regiunea Hamar din Norvegia.

TikTok spune că a început deja să stocheze datele utilizatorilor TikTok europeni în Irlanda și va continua să stocheze datele utilizatorilor europeni local în 2023 și în 2024. Odată finalizate, cele trei centre de date vor reprezenta locația implicită de stocare a datelor utilizatorilor TikTok europeni, cu o investiție anuală de 1,2 miliarde de euro, spune compania, parte a grupului ByteDance.

Aplicația are 150 de milioane de useri în Europa.

Pentru o mai bună supraveghere și verificări independente în acest sens, TikTok a anunțat că va alege un partener european terț pentru securitatea datelor. Acesta va supraveghea și audita comenzile și protecția datelor, va monitoriza fluxurile de date, va oferi verificări independente și va raporta incidentele.

TikTok anunță detalii despre Proiectul Clover, care „va crea o enclavă europeană sigură pentru datele utilizatorilor TikTok din Marea Britanie și Spațiul Economic European”, spune compania. Prin Proiectul Clover, TikTok promite o serie de măsuri noi pentru a îmbunătăți protecția datelor existente.

O echipă internă dedicată lucrează la Proiectul Clover de anul trecut, iar implementarea acestor măsuri noi în industrie va continua pe tot parcursul acestui an, dar și în 2024.

„Având la bază modelul pentru securitatea datelor din SUA, TikTok își va îmbunătăți măsurile de control pentru accesul la date prin introducerea de bariere de securitate. Acestea vor determina accesul angajaților la datele utilizatorilor TikTok din Marea Britanie și Europa, precum și transferuri de date ale utilizatorilor europeni. Orice acces la date nu numai că va respecta legile privind protecția datelor, ci va trebui să treacă mai întâi prin aceste bariere de securitate și verificări suplimentare”, spun cei de la TikTok.

Sursa foto: Dreamstime.com