​Prima mare câștigătoare a freneziei AI este compania Nvidia care, pentru puțin timp, a depășit pragul de 1.000 miliarde dolari capitalizare, fiind prima companie de procesoare care reușește să ajungă atât de sus. Spre comparație, concurentul Intel, cu vânzări mult mai mari, are o capitalizare de 120 miliarde dolari, după ce a avut probleme de management și de producție.

Sigla NvidiaFoto: Shutterstock

Pragul de 1.000 de miliarde dolari este foarte greu de atins și performanța este cu atât mai mare, cu cât, în octombrie, când nu fusese lansat public ChatGPT al OpenAI, Nvidia era la sub 300 miliarde dolari.

Nvidia a investit mult în ultimii ani în procesoare ultra-puternice care să fie folosite la sisteme generative de AI. Era clar că va veni momentul ca aceste sisteme să devină populare, nu se știa când, dar Nvidia era pregătită.

Aceste procesoare speciale au o putere fenomenală și sunt foarte scumpe: spre exemplu, modelul A100 costă 10.000 de dolari, iar H100, cam 40.000 de dolari. Aceste procesoare au devenit referința în piață, iar compania a spus că în trimestrul curent așteaptă vânzări totale de 11 miliarde dolari, cu 50% mai mari decât estimările analiștilor.

Nvidia s-a concentrat pe o piață foarte promițătoare care sigur va crește mulți ani de aici înainte.

Încă de la înființare, în 1993, Nvidia s-a concentrat pe procesoarele grafice și a tot investit în sector, insistând pe cip-uri cu performanțe mari, prețuri ridicate și marje serioase de profit.

Trimestrul trecut Nvidia a avut profit de două miliarde dolari, la vânzări de 7,2 miliarde dolari.

În fiecare dintre ultimii doi ani fiscali, Nvidia a avut vânzări de peste 26 miliarde dolari, diferența fiind uriașă față de 2016, când totalul a fost de 5 miliarde dolari. Cea mai mare creștere a fost între 2021 și 2022, aproape zece miliarde dolari.

Compania are peste 26.000 de angajați, dublu față de acum trei ani.

Surse: AFP, CNN, Financial Times, Statista, macrotrends.net